Категоричен Левски разпиля Спартак Варна на "Герена" и се върна на победния път


Категоричен Левски разпиля Спартак Варна на "Герена" и се върна на победния път
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

6570 0

Левски успя да победи Спартак Варна в двубой от втория кръг на родната Първа лига за сезон 2022/23. Мачът на стадион "Георги Аспарухов" завърши при резултат 5:0 за домакините, които доминираха в мача от първата минута.

Още от началото на първото полувреме "сините" доминираха. Отборът на Станимир Стоилов се скъса да пропуска и съвсем заслужено в края на първата част Филип Кръстев откри резултата след перфектно изпълнена дузпа в стил "Паненка".

През втората част домакините продължиха със своята доминация. Два гола на Бари сложиха точка на спора, а Кръстев и Марин Петков добавиха по още едно попадение, оформяйки крайното 5:0 за "сините".

Спартак Варна не показа нищо интересно в предни позиции и не успя да впечатли. Гостите не успяха да създадат нито една чиста ситуация, с която да вкарат поне едно почетно попадение.

Сега пред Левски стои предизвикателството, наречено ПАОК Солун. "Сините" приемат гръцкия тим в мач от втория квалификационен кръг за влизане в Лигата на конференциите. Спартак Варна пък посреща Пирин Благоевград в търсене на първи три точки след седмица.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна по-добре за домакините. Левски разчиташе на фланговите си футболисти, които да движат играта напред. "Сините" отправиха няколко центрирания в наказателното поле на Дичевски, но до сериозна опасност не се стигна. В 7-ата минута след добър пробив Уелтън намери Георги Миланов, който обаче не уцели топката, както искаше и не намери очертанията на вратата. Отново Георги Миланов нанесе удар в 13' и то по доста атрактивен начин, шутът му обаче бе неточен.

В 18-ата минута Левски нанесе първия точен удар. Билал Бари намери топката, падайки след центриране на Габриел-Галчев. Мароканецът обаче не затрудни Дичевски и стражът реагира подобаващо. В 21' Георги Миланов отново можеше да отбележи, но плътният удар, който нанесе, бе брилянтно отразен от вратаря на гостите. Доминацията на Левски продължи - Уелтън се измъкна от Буднов и нанесе силен удар по диагонала в 24'. Дичевски обаче пак реагира подобаващо и опази вратата си суха.

В 34' Георги Миланов пропусна още една добра възможност за своя тим. Филип Кръстев проби отдясно и успя да подаде на седмицата на "сините". Миланов бе принуцен да стреля с по-слабия си крак от вратарското поле, пращайки топката в аут. Две минути по-късно Уелтън стреля с глава, засичайки добро центриране на Кръстев, но отново Дичевски не позволи да бъде разпечатана вратата му. В 38' бе отсъдена дузпа за домакините. Иван Дичевски влезе остро в краката на Билал Бари, а реферът не се поколеба и даде на Левски правото да изпълни 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Филип Кръстев и в стил "Паненка" направи Дичевски безпомощен. 1:0 за Левски.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна по-добре за домакините. Левски успя да нанесе няколко удара към вратата на Дичевски, с които не го затрудниха, но затвърдиха доминацията на "сините". В 55-ата минута Келиан ван дер Каап стреля с глава, след центриране на Филип Кръстев от фал, стражът на гостите обаче за пореден път парира опасния удар. До 60' Спартак Варна продължаваше да бъде безидеен в предни позиции, чакайки своя шанс на контраатака.

В 64-ата минута Роналдо направи уникален пробив и буквално сложи топката на крака на Билал Бари, който обаче от вратарското наказателно поле не успя да я добави в опразнената врата на "соколите". Само 5 минути по-късно мароканецът се реваншира за пропуска си, отбелязвайки второ попадение. Бари засече подаване на Галчев с глава и удвои преднината на своите. 2:0 за Левски. В 74-ата минута на терена се появи новото попълнение на Левски - Жереми Петрис, заменяйки Патрик-Габриел Галчев.

В 83' Билал Бари направи резултата класически. Мароканският централен нападател засече центриране на Роналдо с глава, вкарвайки второто си попадение днес. 3:0 за Левски. Няколко минути след това "сините" се възползваха от фрапантно неразбирателство в защитата на "соколите". Илиян Стефанов съумя да открадне топката, намери появилия се от скамейката Митков, а той прати хубава топка в наказателното поле, където Филип Кръстев от непосредствена близост наниза втория си гол. 4:0 за Левски. В самия край на мача гостите се втурнаха да търсят почетното попадение и бяха хванати на контраатака, която завърши с гол на Марин Петков. 5:0 за Левски.

Стартови състави:

Левски: Михайлов, Ван дер Каап, Кордоба, Миланов, Краев, Галчев, Сундберг, Кръстев, Уелтон, Роналдо, Бари,
Спартак (Варна): Дичевски, Боев, Борисов, Ел Анаби, Будинов, Черненко, Андреев, Илиев, Васев, Митев, Марти

Левски: Михайлов, Ван дер Каап, Кордоба, Миланов, Краев, Галчев, Сундберг, Кръстев, Уелтън, Роналдо, Бари,

Спартак (Варна): Дичевски, Боев, Борисов, Ел Анаби, Будинов, Черненко, Андреев, Илиев, Васев, Митев, Мартис

ПРЕДИ МАЧА

"Сините" започнаха кампанията с разочароващо поражение от ЦСКА 1948 с 0:1 - тимът на Станимир Стоилов игра цяло второ полувреме с човек повече в Бистрица, но така и не успя да намери верния път към вратата на домакините и да стигне поне до точка.

Варненци пък се завърнаха в Елита на България с болезнена загуба от Славия на свой терен, която дойде в последните секунди от срещата, а попадението бе автогол на 22-годишния защитник Сами Ел Анаби.

*За последно Левски и Спартак се срещнаха през 2019 година - тогава грандът победи с 5:1 в 1/16-финалите за Купата на страната!

Днешният сблъсък се явява генерална репетиция за 26-кратните шампиони, които на 21 юли се изправят срещу ПАОК в първи мач от квалификациите в турнира Лига на конференциите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички