"Левски" ще хване последния влак за Топ 6, вярва Ники Митов


"Левски" ще хване последния влак за Топ 6, вярва Ники Митов
Снимка: БГНЕС

1844 0

Бившият треньор на "Левски" Николай Митов говори по актуални теми, свързани със "синия" клуб, пред "Тема Спорт".

Г-н Митов, Левски е на прага да не участва в горната плейофна шестица. Каква според вас е причината да се стигне дотук?

- Не е никак добре, че зависят от Ботев Пловдив. В крайна сметка е много лошо за клуба, защото може да доведе до сериозни загуби. Още от първия полусезон нещата вървяха на кантар за това дали Левски е в Топ 6 или не. Допуснаха се много грешки, защото за мен в А група отборите тази година са много по-равностойни отколкото през миналия шампионат. Затова и борбата е далеч по-оспорвана, а и възможността да си опечеш работата е по-лесна. Ако погледнете и Лудогорец - не са на това ниво, което бяха в Европа, играят много по-слабо в шампионата.

Честно казано, на Левски не му приляга да е на това място в момента. Виждате къде е в момента Локо София - на трето място. Така че не може да има оправдания с пари и тем подобни, това са смешни неща. Аз съм убеден, че най-много в един-два отбора да дават по-добри заплати отколкото на „Герена". Наистина може да се забавят с един-два месеца, но винаги са се взимали. А за трансфери какво да говорим?! Кой в България купува футболисти, всички идват като свободни агенти. Другото, което не е задължително - да взимат чужденци, ако не са на нивото, търсено в Левски, по-добре да играеш с юноши. В крайна сметка и с младите, и с по-опитните трябва да влезеш в Топ 6. Не искам да виня никого, но нещата са факт. Но аз съм убеден, че накрая тимът ще успее да хване последния влак за горната плейофна зона.

Трябва ли левскарите да стискат палци за ЦСКА или ще е голям срам?

- Това да стискаме палци на ЦСКА... Ние преди година играхме феърплей срещу Литекс. Така че всеки трябва да си гледа себе си. Левски трябва да излиза за победа и да не се влияе от другите. За мен тимът трябва винаги да бъде агресивен, да държи топката и да атакува, говорим в България. Ясно е, че в турнирите може да играеш пo-затворено с оглед съперника. Но с тази публика, която има Левски, стилът трябва да е агресивен и непримирим.

В Разград обаче отборът изглеждаше уплашен и не сътвори нищо опасно пред Владислав Стоянов...

- Не мога да кажа, че е бил уплашен, защото не съм вътре в съблекалнята, за да усетя футболистите. Да, след като ни вкараха гол, се поотворихме и заиграхме малко по-различно, футболистите се опитаха да направят нещо, но без чисто положение. Истината е, че Левски не трябваше да се съобразява с Лудогорец, а да излезе и да гони победата, защото така щеше да остави съдбата в собствените си ръце. Но няма да съдя нито треньора, нито играчите, защото отвън е лесно. Аз обаче като левскар искам да виждам отбора силен и да побеждава, а това не става засега.

Как ще коментирате грешката на Пламен Илиев, довела до корнер за Лудогорец?

- Не може да обвиняваш Пламен Илиев. Кое е грешка?! Сигурно не е бил сигурен, че зад него има човек. Защо пък се позволява този Вандерсон да отиграе с глава? В тази ситуация където и да застане, Пламен не може да я хване тази топка. Най-лесно е да се каже - той е виновен. Не е работа и на играчите да му скачат, защото всеки може да сгреши. Нападателите защо не вкараха или защитниците защо не избиха топката... Като е виновен, защо не се взе нов вратар?

Взеха Боян Йоргачевич...

- А когато Пламен Илиев е пазил силно и е вадил Левски, това се забравя. Честно казано, аз до гола не видях тимът да направи нещо стойностно, за да застраши вратата на Лудогорец.

Може ли Стойчо Стоев да вдигне отбора, или ще бъде поредният употребен и използван треньор?

- Стойчо Стоев въобще не трябва да се обвинява за нещо, защото са минали само два мача. Хората вярват в него, все пак преди няма три месеца го поканиха за треньор. След една загуба не могат да се правят генерални изводи. Той също не трябва да има оправдания, защото това са футболистите и възможностите в момента на Левски. В крайна сметка с тези равностойни отбори не бива да сме на това място. Но не може въобще да казваме и да сочим Стойчо като виновник за това, че тимът е на седмо място. Дортмунд например паднаха 10 мача поред, но не смениха треньора и се измъкнаха от ситуацията, нали? Вече тук е моментът директорът да прецени и да каже, че това е човекът и да му вярва. Така трябва да е във всеки клуб. Като взимаш един човек, той не трябва да е зависим от един мач, а да му имаш доверие, че може да вдигне отбора и да разгърне идеите си. Ясно е, че в Левски и ЦСКА няма време и като почнеш, трябва веднага да биеш. План 2030-а...Е, кой няма да иска да бъде треньор тогава. И вас да сложим, все ще направите нещо.

Другото, което е, че думата "напрежение" трябва да се забрави. На "Герена" няма как да има спокойствие. И футболистите го знаят това нещо, но е нужно да им обясниш какво да правят. Ясно е, че има играчи, които вдигат качеството, но за мен треньорът сам трябва да изстиска максималното от тях. Ако не може да го направи, то не става.

Може би единственият шанс за Европа е през купата. С оглед състоянието на отбора какви са шансовете там?

- Оптимист съм. Освен това още не е сигурно дали няма да сме в шестицата. Третото място не е никакъв мираж, ако успеят да влязат в горната плейофна зона. Отиваш и биеш Литекс, падаш от Берое и така. Вече купата е по-трудно, но при тези отбори по-сериозната пречка са Лудогорец и Литекс. В момента и трите отбора не искат да се падат с някой от тях, защото в другия полуфинал се класираш. Но смятам, че в два мача Левски не би трябвало да има проблеми с другите тимове.

Поде се кампания за купуването на акции от Тодор Батков. Ще се включите ли в нея и може ли тя да спаси клуба?

- Не съм добре запознат и затова не искам да коментирам. Дано обаче се намерят пари за Левски. Клубът трябва да се върне на върха и да не бъде зависим, защото, когато си зависим - правиш компромиси. Например - този ще е директор, този треньор, а това не трябва да го има. Съгласен съм, че Левски трябва да се върне на феновете, но никъде в света привържениците нямат отбор. Хората, които в момента управляват клуба, трябва да намерят необходимите пари и решения за излизане от кризата. Защото е най-лесно, когато си опрял до стената, да търсиш феновете, но те вече направиха стогодишнината, което не е никак малко. Един клуб се нуждае от стабилност, а привържениците да ходят на стадиона и да се радват. В крайна сметка след това, ако влезеш в групи на Лига Европа или Шампионската лига, то приходите стават много сериозни. А сега да се притискат хората да търсят пари... Откъде да ги вземат и с това ли трябва да се издържа Левски...

Вчера например прочетох, че започва ревизия на служителите... Боже, то тези хорица се скъсват от работа, а като им видите заплатите, ще се хванете за главата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички