Как започна скандалът в Левски и какво казаха Сираков и Ивков за неосъществените трансфери?


Как започна скандалът в Левски и какво казаха Сираков и Ивков за неосъществените трансфери?
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2195 0

Последните седмици е много горещо около Левски и една от причините се оказа провалените трансфери на "сини" играчи. Както вече е ясно, Хосе Кордоба бе сред най-желаните играчи на отбора през зимата, като кандидати за купуването му не липсваха. В крайна сметка, на "Герена" бе взето решение да се продават важни играчи, а да се гради отбор под ръководството на Станимир Стоилов.

Това решение бе взето, когато все още бе на дневен ред смяна на собствеността преди оттеглянето от "Юнайтед груп" от преговорите. Именно след това излязоха и противоречията по високите етажи в управлението на Левски. Като най-обсъжданата тема бе колко точно са били въпросните оферти.

Хронология на пресконференциите и на казаното от Наско Сираков и Иво Ивков

На 24 февруари Ивков даде специална пресконференция, за която съобщи, че е със съгласието на мажоритарния собственик. На нея бяха обсъдени много теми, но най-голямо внимание привлече именно изказването за въпросните неосъществени сделки. 

"Получихме реални оферти от големи клубове за двама наши футболисти. Проведохме разговори и онлайн срещи, както с Ню Йорк Сити, така и със Сочи, чието ръководство дойде специално, както и Брьондби, само за един от състезателите (б.р. - Хосе Кордоба). За Анди Краев получихме оферта от водещ унгарски отбор (б.р. - МОЛ Фехервар.

Получихме реални оферти за над 6 милиона лева. Считах трансферите за абсолютно наложителни, но те не се случиха поради забрана за тях в последния момент от висшето ръководство на клуба, конкретно от собственика на клуба, с когото вчера комуникирах и той нямаше нищо против да разкрия това нещо, за да няма спекулации", заяви Ивков тогава.

Излизат ли сметките в милионите?

Отговорът на Сираков не закъсня и на неговия брифинг обяви, че тези обявени 6 млн. лева са лъжа и отказът за продажба е бил съгласуван със Станимир Стоилов.  "Факт е, че миналата година по това време нямахме интерес към нито един наш играч. Тази година това се промени драстично, макар че чувам какви ли не лъжи и бомбастични суми - как съм отказал 6 милиона и нагоре за клуба... това е лъжа! Класическа лъжа! Никога такива предложения в клуба за наши играчи за такава сума не са идвали. Истината е, че цената на нашите футболисти, благодарение на Станимир Стоилов и екипа му, се повдигна тройно и четворно. Ние сме щастливи, че има интерес към наши футболисти. Но, още веднъж заявявам категорично - няма да продам нито един футболист, ако не получа оферта, каквато аз и Мъри смятаме, че е нормално за него. "Всеки един трансфер е бил обсъждан между мен и старши треньора. Да, решението съм го взимал аз, но винаги със съгласието на Мъри!".

Само преди ден в предаването "Арена спорт" той направи уточнение, в което заяви защо въпросната оферта за Кордоба не е приета и какво го е притеснило. "Да, имахме оферта за Кордоба за 2.5 милиона евро от руски клуб. Собственик на този клуб е човек, който е от близкия кръг на Путин. Нямахме гаранция, че ще си получим парите. Коментирахме въпроса с НАП и на тях им настръхнаха косите. Предупредиха ни, че рискуваме много. На мен втора Казанска афера не ми трябваше".

Така се стигна до днешния ден, 13 март, в който имаше няколко ключови момента. Първо брифинг бе свикан от сдружението "Левски на левскарите", което поиска оставката на тези, които не казват истината. По-късно през деня пък Ивков свика брифинг с избрани медии, но без да се допускат камери и микрофони. Не него той е показал въпросните оферти. Предложението от руския клуб Сочи е било 2 милиона и половина за Кордоба, но българска банка, е посъветвала ръководителите на Левски, че не е много добре да се прави бизнес с руския клуб. Вариантът е бил със специфична клауза в договора, според която, ако футболистът внесе фиксирана сума, може да разтрогне договора си с клуба. Освен това Ивков е споделил, че дните му в Левски са преброени.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички