Илиян Стоянов: Не може заради едни 15 гола Гонзо цял живот да е на "Герена"


Илиян Стоянов: Не може заради едни 15 гола Гонзо цял живот да е на "Герена"

2182 0

Бившият футболист на Левски Илиян Стоянов повече от 10 години живее в Япония. Въпреки голямата дистанция от България, Коловати продължава отблизо да следи случващото се на „Герена". Той много често коментира ситуацията при "сините" в социалните мрежи заедно с приятели и не пропуска да каже право в очите какво не му харесва. Бившият национален брани­тел даде интервю пред "Тема Спорт", в което отново не се посвени да посочи проблемите на Левски и да коментира пропуските в работата на Георги Иванов.

Илияне, нека започнем от изминалото преди седмица вечно дерби. Левски отново загуби и така вече има шест поредни поражения от ЦСКА. Нещо, което бе немислимо по твое време...

- Не знам на какво точно се дължи. Много е лошо - шеста поредна загуба... След като си паднал с 3:0, значи не си показал нищо. Смешно е след такъв резултат да кажеш, че си играл добре. Треньорският щаб в лицето на Георги Иванов трябва да обясни на какво се дължи тази загуба. По мое време имаше много характери в отбора и затова ставаха сериозни дербита. Имаше големи искри по терена и дни преди мача се започваха атаки, които продължаваха до самата среща. В момента обаче може би футболистите не знаят какво значи дербито за Левски и за феновете на тима. Не мога да разбера защо се получава така, че когато ЦСКА поведе, вместо отборът да се вдигне и да атакува по-масирано, пада духом. Според мен има някакъв страх. Може би поредните загуби са се отразили на футболистите. Но подчертавам, че не играчите са главните виновници за състоянието, в което е Левски.

От началото на сезона досега не е ясно какъв точно е стилът на Левски. Как намираш играта на отбора на този етап?

- Левски няма абсолютно никакъв стил на игра. Не виждам и никакво подобрение в сравнение с миналата година. Единственият напредък е точковият актив. Иначе нищо друго не ми харесва. Липсват идеи, а и просто отборът не е компактен. В защита се забелязват изключително много пробойни. Не казвам, че това се дължи на отбраната или вратаря, а на играта на всички. Няма баланс, липсва комуникация.

Можем ли да отдадем грешките най-вече на класата на отделни състезатели? Например Аймен Белаид често се дъни във важните мачове.

- Според мен той има качества и техника. Друг въпрос е, че около него може би няма играчи от високо ниво. Харесваше ми как играеше, като дойде от Локо Пловдив, но сега може да не е във форма. Това е възможно и да е заради тренировъчния процес. За мен Белаид е елегантен футболист и знае как да играе. Опитва се да изнася топката, а не я рита само напред. Личи си, че не е във формата, която беше. Не може обаче да се вини само Белаид.

Георги Иванов бе чакан на „Герена" като месия, но дава ли неговото завръщане ефекта, който се искаше?

- От работата му и играта на отбора се вижда, че Левски не е на нивото, което трябва да бъде. Всички говорят, че едва ли не само Гонзо се е върнал в този тежък момент, едва ли не клубът няма пари и не може да направи селекция... За мен това е малко смешно. Все пак ЦСКА е в същото състояние, което е и Левски, но там дойдоха футболисти, които за България са достатъчно класни и направиха добър отбор. Така че не е оправдание, че Левски няма пари. В крайна сметка тези играчи на „Герена" дойдоха с одобрението на Георги Иванов, не са дошли сами или защото Батков е казал.

Едно от първите неща, които Георги Иванов каза, е, че няма да се бърза в развитието на отбора и ще се направи нещо като оздравителна година. Виждаш ли обаче последователност в действията му, тъй като след няколко мача се обяви цел титлата или поне тройката?

- Не мога да разбера какви са точно тези определения за оздравителна година... В Левски и ЦСКА никой не чака такива неща. Трябва да се побеждава във всеки мач, и то не само официален, но и контролен. Ако има такава оздравителна година, то трябва да играят само млади момчета. Например половината опитни и половината юноши. Така може след година или две да стане нещо с този отбор. Но в момента нито играят юноши, нито нищо. Пускат се по 20 минути тези момчета, което мен малко ме дразни. След като се знае, че Левски не е в цветущо финансово състояние, нека се налагат юноши -да играят по 60-70 минути, да се пробва нещо с наши момчета. За какво се правят иначе тези хотели, общежития, терени и се събират деца от цяла България? Освен всичко се създават футболисти, но не им се дава шанс. Затова съм съгласен - ако има подобна година, да се даде шанс на децата, а не да се прави оздравителна година с футболисти, които вече са били в Левски и сега се връщат. Но в действията на Георги Иванов няма абсолютно никаква последователност. Доста хора ме упрекват, че едва ли не искам да се връщам на "Герена", но това не е така. Имам си отбор и развивам децата тук, но ме е яд, че Левски не върви в правия път. И аз като левскар искам да сме в челото на таблицата и да се прави нещо, за да се прогресира.

След поражението от Монтана Георги Иванов натърти, че юношите не са готови и посочи грешките им на няколко пъти...

- Как да са готови, като за шест месеца са изиграли 3 мача?! Няма как да стане. Тези момчета трябва да играят всеки мач. Дори бих дал съвет - дублиращите отбори може всяка сряда да имат контрола с мъжки отбори, които са около София. Има достатъчно голям избор, за да се направи спаринг. За да може тези момчета да си вдигат класата, им трябват мачове, няма как да стане само с тренировки. Играли по 19 минути с Монтана и почваме - Ради бил виновен, онзи бил виновен... Това са пълни измишльотини, с едно полувреме да обвиняваш младите футболисти. Освен всичко не бе направен и смесен състав от титуляри и резерви, а бяха хвърлени играчи, които имат много малко минути. Малко несериозно е да ги сочим с пръст и да се казва: "Ето, искахте юноши, видяхте ги". От лятото досега се наслушахме на такива глупости и лъжи, че просто нямам думи.

Имате ли лична вражда с Георги Иванов?

- Нямам никаква вражда. Едва ли не Левски започва и свършва с Гонзо. Не може заради едни 15 гола цял живот да си на "Герена". Това е самата истина. Все пак той не е играл сам, а са били единайсет души. Има и други футболисти, ветерани, които влязоха в Шампионската лига, но не ги броят за живи. Други пък не смеят да кажат нищо, може би след време искат да се върнат в Левски и затова не говорят. Но аз искам да казвам истината, а не да се заблуждаваме и да дълбаем на едно и също място.

Как приемаш определението, поставено от Георги Иванов по твой адрес - "псевдоспециалист от Япония"?

- Всеки може да си говори каквото иска. Все пак сме демократична държава и е 21-и век. Аз не се дразня. Така е преценил и така е казал. Лошото на него му е, че не приема критиките. Напротив, той трябва да се вслушва в мненията и на журналисти, и на помощници, и на други лица. Нека приема съвети и да чува какво говорят всички, но решението да си го взима сам.

Накъде клонят възможностите на Левски - към битка за тройката или задоволяване с влизане в шестицата?

- Нормално е да се бори за титлата, това искам, а не само влизане в тройката. Надявам се да вземат и купата. Първата цел трябва да е евроквота, а след това да опитаме и да атакуваме шампионската титла. Не мисля, че останалите отбори няма да грешат.

Превръща ли се отборът в домакински с оглед това, че е спечелил само един мач извън София, и то срещу последния Хасково?

- Има и такива периоди. Левски никога обаче не е разчитал само на домакински мачове. Мисля, че на отбора му трябва повече търпение в организацията на играта. Във вечното дерби ЦСКА бяха подредени по-защитно, докато Левски тръгна да атакува и получи два гола. В такива мачове трябва да играеш по-организирано в защита.

Смяташ ли, че и Наско Сираков бе употребен?

- Мисля, че на него не му се даде пълната власт. В това е целият проблем. А когато не дърпаш конците, не ти се получават нещата. За мен той си остава най-добрият спортен директор в новата история на България.

Малко хора си спомнят, че и ти имаше проблеми с него покрай един договор...

- Не съм се карал с Наско Сираков. Просто не се разбрахме за договора и това беше. Но тогава мисля, че не Наско Сираков беше проблемът, а Мъри Стоилов, тъй като той беше треньор и решаваше. После обаче точно те, докато бяха в националния отбор, ми се обадиха отново да играя.

Ти направи една анкета кой трябва да стане спортен директор на Левски, в която беше споменал Иванков, Боримиров и Георги Иванов. Защо го стори?

- Исках да се види, защото не само Гонзо е левскар. Защо да не е Митко Иванков спортен директор или Даниел Боримиров? Според мен трябва да се даде шанс на Иванков, защото всички фенове го обичат, добро момче е и е израснал на "Герена". Георги Иванов сам трябва да прецени дали е нужно да продължава, защото вече доста време му се отпусна.

Ще се промени ли нещо на "Герена" с идването на Димитър Димитров през зимата?

- Димитър Димитров е много добър треньор. Имал съм възможност да работя с него в националния отбор и смятам, че разбира работата си. Надявам се да успее да намери точните играчи и да избистри състава. Пожелавам му от все сърце да успее. Левски трябва да тръгне по нов път.

Напоследък се поде кампания срещу Тодор Батков. Смяна на властта ли е единственото спасение за Левски?

- Ако Тодор Батков няма възможността да управлява и има финансови проблеми, нека продава, за да дойде нов собственик. Но това да бъде обвиняван Батков за загубите от ЦСКА и Монтана са смешни работи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички