Илиян Стоянов: Да похвалим Михайлов е все едно да ръкопляскаме на банкомат


Илиян Стоянов: Да похвалим Михайлов е все едно да ръкопляскаме на банкомат

6128 0

Бившият защитник на Левски Илиян Стоянов даде интервю пред "Тема спорт", в което говори за ситуацията в "синия" клуб, БФС и българския футбол като цяло. Вече близо 18 години Коловати живее в Япония, където основа своя академия.

Г-н Стоянов, как посрещнахте Коледа и Нова година в Япония?

– Опитах да спазя родните, български традиции за Бъдни вечер и Коледа, а като цяло бе много натоварен период за мен. На Нова година синът ми бе с висока температура и трябваше да се грижа за него. Отделно имахме турнири с част от отборите от моята академия, а за финал взех 7 момчета от състава на U13 вкъщи, за да гледаме видео и да им помагам да учат. Всъщност в Япония е задължително на тази възраст всички млади футболисти да изкарат съдийски курс. И това правихме с тях. Разучаваме правилата, обяснявам им и се подготвят за изпит. Това е добра идея. Така те се учат на респект към съдиите, а някои могат да намерят и призвание в живота. Отделно, когато става въпрос за приятелски мачове или турнири при по-малките възрасти, може да използваме част от тези играчи да бъдат странични рефери, а да не се плаща на други.

Как се развива Академия Стоянов?

– Много добре. Доволен и щастлив съм. През април ще навършим 8 години. На този етап аз имам право да работя с деца само до 15-годишна възраст, но е хубаво, че всички момчета, минали през моята школа, все още продължават да се занимават с футбол. Моите амбиции са големи и поради тази причина сега съм в контакт с голяма фирма, която ако реши да инвестира във футбола и в частност в моята школа, то тогава ще разширим дейността и целта ми е да направим и мъжки отбор, който да тръгне от най-долните нива на японския футбол. Истината е, че ми се работи с мъже.

Като ви слушам, ми се струва, че нямате намерение да се завърнете в България?

– Нали знаете, че никога не бива да казваш никога. Не е изключено, ако в края на март Димитър Бербатов и екипът му успеят да свалят настоящата власт и се промени системата у нас, да се завърна. Тогава може да оставя Академията в Япония да работи, а аз да се прибера и да помагам в България. Но трябва да знам, че са прекъснати порочните практики, тинята се чисти и е сложен край на шуробаджанащината.

Какво имате предвид?

– Проблемите се знаят от всички. Те се трупат вече повече от 15 години. Трябва да се промени системата, мисленето, изпълнителите на всички нива. Да заработят комисиите, но да го правят в името на футбола, а не да изпълняват нечии интереси. Да се обърне внимание на треньорската школа, да се направи така, че треньорската професия да има стойност и да бъде уважавана.

В понеделник екипът на Димитър Бербатов внесе подписка с искане конгресът да бъде изборен. Смятате ли, че този път ще успеят?

– Не само се надявам, но и го вярвам. Клубовете видяха, че има алтернатива и хора, които искат промяната. Пожелавам им да спечелят на конгреса и след това да успеят да извършат реформата. Аз често говоря най-вече със Стилян Петров и му казах, че ги подкрепям и съм твърдо зад тях, но ако видя, че не се справят или грешат, или се продължава по стария начин, ще им бъда най-големият критик.

Да разбирам ли, че няма да ги подкрепяте само защото сте приятели от дълги години?

– Не, не. Няма да направя грешката и да се изложа като Наско Сираков, който наистина ме учуди и разочарова с решението си да подкрепи Борислав Михайлов. Сираков напусна Изпълкома, защото бе несъгласен с политиката, а след това подкрепи Михайлов и само ден по-късно започна да се оплаква, че нямало промяна. Е, каква промяна очакваше от хора, които години наред си карат по един и същи начин. На всичкото отгоре Сираков пренебрегна мнението и желанието на голяма част от феновете на Левски. Защото тук не става въпрос за клубни пристрастия, а за бъдещето на футбола ни.

Но Борислав Михайлов не спира да се хвали с подобрения в БФС?

– Стига глупости. Да похвалим Михайлов е все едно да ръкопляскаме на банкомат, че ни е пуснал от нашите пари. Той не е постигнал нищо, което да е плод на неговото ръководство, а само се усвояват едни пари от УЕФА, ФИФА и държавата, но не съм сигурен, че всички отиват по предназначение.

От БФС искат да назначат вашите бивши съотборници Георги Иванов и Станислав Ангелов на ръководни позиции. Как гледате на това намерение?

– Надявам се моите бивши съотборници да се осъзнаят навреме и да не приемат. Това всичко е прах в очите на левскарите.

Следите ли националния отбор?

– За съжаление, съм разочарован и избягвам да ги гледам, но в същото време сърцето ми трепва и след това си пускам репортажите. Лоша работа. Този отбор няма ядро, няма стил, а треньорът, как се казваше…

Ясен Петров…

– Да, Ясен Петров само глупости говори. Сега го докарахме дотам, че се надяваме да разгърнем потенциала си срещу Северна Македония и Гибралтар. Страшно! Но комшиите се гласят да ни бият с разлика… Какво да коментираме. Крушката си има опашка…

Продължавате да се интересувате от български футбол…

– Разбира се, но следя най-вече Левски. Щастлив съм, че Мъри Стоилов се завърна в клуба. Знаете, че по негово решение последните няколко месеца в Левски бяха ад за мен, но въпреки това страшно много го уважавам. Знам, че тогава той защитаваше интересите на клуба. Ако сега Мъри не се бе завърнал, то най-вероятно Левски трябваше да сложи тире или запетая след името. И всичко това заради реверансите от страна на БФС, които погубиха и ЦСКА, а и неправилната и сбъркана политика. Завръщането на Стоилов не само подобри играта на отбора, но той е обединител, който накара левскарите да се сплотят и да продължат да помагат на любимия отбор.

В момента се обсъжда идея да се създаде сдружение на привържениците, в което например 20 хиляди левскари да дават по 20 лева на месец и да издържат клуба, а и да взимат решенията…

– Идеята е страхотна и ако се осъществи, аз ще се включа. Ако трябва и с повече пари. Не знам дали тази сума ще е достатъчна, но ще бъде чудесна помощ, ако има един стабилен, сериозен спонсор или собственик. Но тези фенове ще му бъдат и коректив, като няма да позволяват да се правят глупостите от миналото. Вижте само преди година какво стана, когато Левски вече бе в много тежко състояние. Стоянович докара 7-8 чужденци, бяха платени пари на техните мениджъри, а в крайна сметка си тръгнаха и нищо…

Каква е вашата рецепта?

– Ще ви дам пример. Исках да изпратя един млад японски халф в Левски. Условието бе да не се плащат никакви пари, а само ако се докаже и бъде продаден, тогава да се плати на мениджъра му. Всичко бе почти готово. Бяхме провели всички разговори, но прецених да го видя в още 1-2 мача срещу по-сериозни отбори. И точно тогава той се изгуби и аз се отказах. На Левски му трябват играчи не само с качества, но и със сърце. И аз не бих подвел Станимир Стоилов и феновете на Левски, които заслужават само поклон и уважение за това, което направиха и продължават да правят.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички