Херо е по-добър вариант за Левски от Стоев


Херо е по-добър вариант за Левски от Стоев

4240 0

След обявения за сигурен нов треньор на Левски от Нова година - Димитър Димитров, пред "сините" вече съществува още един, макар и непотвърден официално, вариант - Стойчо Стоев. Като цяло може би беше погрешно да се обявява 6 месеца предварително идването на Херо. Тези 180 дни са страшно много време във футбола, особено в българския. Още повече в клуб като Левски. Нещата в него се изменят толкова бързо и динамично, че такива генерални решения като избора на новия треньор не трябва да се взимат, още повече да се обявяват толкова много време, преди да са се случили.

И настоящата ситуация го показва. Ако Георги Иванов след Лудогорец вземе, че победи и ЦСКА, а Левски се доближи до върха? Трябва ли да освободи поста тогава? Но даже и "сините" да останат далеч от първото място, ако наченките за нещо добро са налице, защо през зимата да се тръгва по нов курс? Тодор Батков при откриването на изкуствения терен също даде индикации, че скоро може да задуха друг, по-приятен вятър, който би могъл генерално да промени нещата. В положителна посока, разбира се. При това положение решението за Херо, взето при съвсем различна ситуация в клуба, може да не се окаже най-правилното.

Към днешна дата от "Герена" дават сигнали, че дилема за новия треньор няма, но след думите на Мирчо Димитров пред "Меридиан мач", че Херо може да поеме на Изток, няма как в клуба да не мислят и за резервен вариант.

И все пак между Стойчо Стоев и Димитър Димитров, отвсякъде погледнато, по-добрият избор е Херо. Хубаво и добре за Левски е, че и двамата вече са били шампиони на България. Треньор с титла в "А" група не е водил тима от 2003 година, когато върнаха Гочето Василев.

Херо превъзхожда Стойчо по няколко параграфа. Първо - няма да бъде чуждо тяло в клуба. Още преди да дойде за първи път през 2000 година, той многократно обявяваше и доказваше с действията си, че е левскар по убеждения. Не че това е решаващо при избора на треньор, но е важно. Още повече че именно съмнения в "червени" пристрастия накараха феновете да съблекат иначе отличен специалист като Ивайло Петев и да го изхвърлят от Левски още преди да е назначен.

Освен това Херо познава отлично обстановката на "Георги Аспарухов". Бил е вече треньор на тима и е успявал да спечели всичко - титла, купа и да запише три победи над ЦСКА за два месеца. Вярно - 14 години минаха оттогава, но фактите са си факти.

Другото предимство на Димитров пред Стоев е, че бургазлията вече е доказал, че може да изгражда отбор, а не да работи добре само когато заварва готов такъв. Така беше и в Черноморец. Вярно е, че след 3 поредни сезона с "акулите" накрая той изпадна, но с оглед сериозната криза и бюджета той отложи срива твърде дълго. А и е факт, че при Красимир Балъков с 20 милиона на година Черноморец финишира 5-и през 2010, а с 10 пъти по-малко пари през 2012-а с Херо начело завърши 4-и.

Димитров е доказал и че умее да привлича добри футболисти без трансферни суми. А при днешната обстановка в Левски това май е първото условие, на което трябва да отговаря кандидатът за нов треньор.

Стойчо Стоев стана шампион на България далеч по-скоро от Херо, но след като завари състав, който я бе спечелил и се бе обигравал повече от 2 години.Другата голяма разлика идва от характерите на двамата. Стоев е изключително възпитан, кротък и уравновесен човек. А бидейки такъв, много трудно ще успее в Левски. Може би ако дойде, присъствието на Гонзо в съблекалнята ще бъде задължително, за да има кой да пази авторитета на Стоев пред играчите.

Херо също е интелигентен и доказан, но по отношение на темперамента е в другата крайност. Той обича да крещи на футболистите и това също би могло да му попречи, след като встъпи в длъжност. При всички положения малка доза умереност и уравновесеност ще му бъдат от полза, ако иска да успее и при втория си престой в любимия клуб. При всички положения обаче и по показателя "характер" той изглежда по-подходящ от Стойчо Стоев.

В крайна сметка обаче решението ще бъде на Гонзо, а в оставащите месеци до началото на зимната подготовка може да се случат доста неща. Нищо чудно да се появят и други варианти, които да направят избора още по-труден.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички