Футболът у нас се завръща: Дерби на "Герена" и дебют за Наско Сираков бележат рестарта


Футболът у нас се завръща: Дерби на "Герена" и дебют за Наско Сираков бележат рестарта
Снимка: Оф. сайт на Левски

1541 0

След 3-месечно прекъсване на футбола у нас феновете отново ще могат да се наслаждават на двубоите на любимите си отбори. Още по-добрата новина, че те ще могат да ги наблюдават и на живо. Във вторник след заповед на здравния министър Кирил Ананиев стана ясно, че до 30% от капацитета на стадионите у нас ще могат да се напълнят от фенове.

Как точно ще спазват мерките и как ще изглеждат стадионите, най-вече по време на дербитата, предстои да разберем. И то още тази вечер, когато е първото дерби след рестарта на футбола. Левски приема на "Герена" отбора на Лудогорец, като последното домакинство на "сините" бе точно срещу разградчани, когато ги отстраниха за Купата на България. Три месеца по-късно двата отбора отново се изправят един срещу друг, като ще бъде интересно и доколко принудителната пауза е повлияла на физическото състояние на играчите.

Любопитното за този двубой от страна на "сините" е, че три пъти са пускани в продажба билети за него, като феновете изцяло откликнаха, за да помогнат финансово. Първоначално бяха продавани билети при закрити врата - още преди окончателно да спре шампионатът у нас. Преди около седмица отново бяха пуснати в продажба пропуски, като в допълнение имаше и такива по 30 лева, за които специално се изработват ликове по снимка на привърженици. Тези фигури, около 450, ще бъдат сложени на "Герена" днес, въпреки че ще има и реални фенове. Също така има вероятност да се пуснат още билети в свободна продажба, ако някои от притежателите на картите заявят, че няма да присъстват на двубоя. Както е известно, именно притежателите на абонаментни карти са тези, които са с предимство за присъствие на стадиона, а броят на присъстващите "сини" фенове е точно 4915.

От игрова гледна точка е трудно да се предвиди как ще изглеждат двата отбора. Наставникът на Левски Петър Хубчев призна преди двубоя, че мислите на играчите са насочени към проблемите, които имаше "синия" клуб през последните месеци. Привържениците на отбора не спираха да правят дарения, за да може клубът да се спаси, докато се изяснят проблемите около собствеността. А те се решиха също тази седмица, когато официално Наско Сираков се превърна в новия собственик на клуба, след като акциите бяха джиросани на негово име. По този начин дербито с разградчани се явява и своебразен дебют за Сираков в новия му пост на "Герена". Очакванията към него са високи, а феновете изглеждат готови да му предоставят нужното време, за да опита да стабилизира нещата в клуба.

Около състава наставникът Хубчев има известни проблеми.  Той няма да може да разчита на 3-ма основни футболисти - Живко Миланов и Хали Тиам, които са контузени, както и Нуно Рейш, който вече не е в клуба. Единствената въпросителна е кой да заеме мястото на Живко Миланов отдясно, като вариантите са два - Деян Лозев и Ивайло Найденов. Иначе на вратата ще застане Милан Миятович, а пред него останалите 3-ма ще са Иван Горанов, Янис Каргас и Холмар Ейолфсон. В полузащитата ще действат Симеон Славчев, Мартин Райнов и Стайн Спиерингс, а в нападение - Найджъл Робърта, Паулиньо и Станислав Иванов.

От Лудогорец пък се заканиха да си върнат на Левски за загубения четвъртфинал за Купата, като Павел Върба ще бъде без контузените Пламен Илиев и капитана Светослав Дяков. "Имаме достатъчно голям брой играчи, може би това ще ни е един от плюсовете занапред. При отборите с по-малко футболисти може би ще има сериозен проблем. Това, че ще има фенове е прекрасно, защото футбол без фенове не е футбол. Една евентуална победа срещу Левски може да ни приближи към титлата, но няма да означава шампионска титла", каза Върба преди срещата. В момента разликата между двата отбора е 9 точки в полза на "орлите", които са и с мач по-малко, така че победа със сигурност би ги успокоила още повече. Срещата е с начален час 21:00, като преди нея ще се изиграе и откриващият двубой между Локомотив и Етър в Пловдив. На него ще присъства и спортният министър Красен Кралев, като срещата е с начален час 18:45. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички