Ексцесии, намеса на ВАР и шедьовър на „Герена“: Левски удари Ботев Пловдив и подгони „канарчетата“ за третото място


Ексцесии, намеса на ВАР и шедьовър на „Герена“: Левски удари Ботев Пловдив и подгони „канарчетата“ за третото място
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

9264 0

Левски тресна с 2:0 Ботев Пловдив в среща от 28-ия кръг на Първа лига и подгони „канарчетата“ в битката за третото място. Възпитаниците на Станимир Стоилов изковаха победата си през първото полувреме след попадение на Филип Кръстев от дузпа и фамозен дебютен гол със „синия“ екип на Сонко Сундберг.

Така столичният гранд събра актив от 46 точки и вече е на четвъртата позиция. Пловдивчани остават трети, но преднината им пред „сините“ е само 3 точки.

Двубоят бе белязан и от страшни ексцесии, разразили се с пълна сила на почивката, което доведе и до около 7-минутно забавяне на началото на втората част. Доста фенове на Левски нахлуха терена, явно провокирани от противниковата агитка. Наложи се линейката да помага на фенове, а и един ранен полицай бе изнесен на носилка.

Иначе Левски игра по-добре през първото полувреме, а след почивката гостите се поактивизираха, след като „сините“ заиграха по-лежерно.

Филип Кръстев откри резултата от дузпа в 11-ата минута, след като ВАР се намеси, а съдията Георги Димитров преразгледа първоначалното си решение и отсъди удар от бялата точка. Сонко Сундберг заби страхотен гол в 36-ата минута след удар от над 30 метра.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още преди да са изтекли и 30 секунди Неделев пусна страхотен извеждащ пас към Брахими, но защитниците го блокираха.

В 5-ата минута „сините“ имаха претенции за дузпа след съприкосновение в пеналта между Уелтън и Джеймс Етоо. Само 120 секунди по-късно домакините отново имаха претенции за удар от бялата точка, след като Миланов отблизо след удар с глава нацели ръката на Мертенс. Иначе халфът отправи изстрела си след балонно центриране на Филип Кръстев.

Първоначално ситуцията бе подмината от съдията, но след това се намеси ВАР. Реферът Георги Димитров отиде до монитора след разглеждането от ВАР и Левски получи право да изпълни дузпа.

Така в 11-ата минута Филип Кръстев застана зад бялата точка и вкара - 1:0.

Само 60 секунди по-късно Илиян Стефанов за малко не изненада Георги Аргилашки.

В 15-ата минута Мертенс нахлу в пеналта. Холандецът обаче направи нещо средно между пас и удар и топката се озова в ръцете на Ники Михайлов.

Неделев пробва да изненада Михайлов в 20-ата минута. Капитанът на „канарчетата“ шутира от над 20 метра, но стражът улови без проблеми.

„Сините“ продължиха да са по-активният отбор. Повечето опасни атаки на домакините се развиват по левия фланг. В 26-ата минута Уелтън нахлу, а Аргилашки с крак изби острото му центриране.

Последва удар с глава в аут на Андриан Краев след изпълнение на корнер.

В 31-ата минута Неделев подаде магически пас към Емануел Току, който слаломира между защитниците, но Ники Михайлов се оказа последна преграда, спасявайки удара на ганаеца.

Левски нанесе своя втори съкрушителен удар в 36-ата минута. Тогава Сонко Сундберг отправи истински снаряд от движение от около 25 метра, топката срещна и напречната греда, след което се озова в мрежата на Георги Аргилашки – 2:0. Това е дебютният гол за гамбиеца с екипа на Левски.

Малко след това Филип Кръстев от изгодна позиция би в аут. В 42-ата минута Неделев пробва на два пъти последователно да прати топката в мрежата с изстрели от дъгата на пеналта, но веднъж шутът му бе блокиран, а при другия опит се намеси Михайлов.

Сериозно напрежение и ексцесии по трибуните забавиха началото на второто полувреме. Наложи се намесата на полицията, след като феновете на Левски, а и тези на Ботев прескочиха загражденията. Доста „сини“ привърженици нахлуха на терена.

Наложи се и линейката да оказва помощ на фенове, а се забеляза и ранен полицай, който също получаваше помощ.

Така втората част започна около 7 минутно закъснение.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта гостите се активизираха. 48-ата минута Виктор Генев отправи шут отдалеч,  но топката срещна напречната греда на вратата на Николай Михайлов.

Последва много сериозен пропуск за „канарчетата“. В 53-ата минута Антоан Бароан се озова на изгодна позиция в пеналта, но би в аут.

В следващите минути гостите пробваха да натиснат съперника си. Тимът на Станимир Стоилов пък заигра по-лежерно.

В 68-ата минута след центриране от корнер на Димитър Тонев за малко Драган Михайлович не си вкара автогол.

До края така и не паднаха нови голове, макар че и двата тима създадоха положения.

Стартови състави:

Левски: Михайлов, Цунами, Кордоба, Сундберг, Михайлович, Краев, Кръстев, Стефанов, Миланов, Уелтън, Бари

Ботев Пловдив: Аргилашки, Генев, Пунчец, Супрайен, Конате, Рабей, Мертенс, Ето'О, Неделев, Брахими, Току

Левски - Ботев Пловдив по ТВ: В колко часа и къде да гледаме сблъсъка?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Левски - Ботев Пловдив

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Тимът на Станимир Стоилов е на пето място в класирането с актив от 43 точки, а този на Азрудин Валентич е на трета позиция със сбор от 49 пункта. До края на кампанията остават четири кръга (с днешния), което означава, че "сините" се нуждаят от победа срещу "жълто-черните", ако искат да скъсят дистанцията до заветното трето място, което гарантира участие в Европа. 

И двата отбора почиваха доста дълго - последният мач на Левски бе реваншът с Лудогорец от 1/2-финалите за Купата на България (22 април), а "канарчетата" не са играли от 16 април, когато за последно победиха четвъртия в подреждането Черно море на Илиан Илиев с 1:0 в Пловдив. 

Това ще бъде трети сблъсък между Левски и Ботев за сезон 2021/22. Първите два бяха от есенния дял на Първа лига и футболистите си размениха по една победа:

20 август: Ботев Пловдив 3:1 Левски

4 декември: Левски 2:0 Ботев Пловдив

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички