"Добре знаем кой отрича Македония" - за Скопие отборът от София е един от най-мразените


"Добре знаем кой отрича Македония" - за Скопие отборът от София е един от най-мразените
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

5779 0

Тази вечер от 22 часа българско време на стадион "Тодор Проески" в Скопие ще се изиграе първият двубой от 2-ия квалификационен кръг в Лигата на конференциите между Левски и Шкупи. Предвид отношенията между България и Северна Македония не е изненада, че напрежението преди срещата е леко повишено.

Изданието "sportsport.mk" използва случая, да припомни двубой между Левски и Македония преди 80 години, като използваните обяснения и епитети не може да се нарекат особено приятни. В материала на заглавието е използвано името на филма "Трето полувреме", който предизвика напрежение между двете страни и след реакциите на българските медии и историци, които веднага изразиха мнение, че има сериозно изкривяване и неверни исторически събития.

Времената са различни - настроенията също

Във филма българите са показани като окупатори - нещо, което за пореден път е написано е във въпросния материал. "След осем десетилетия гостите от София отново ще играят официален мач в Скопие, ако приемем за официално гостуването на Левски по време на окупацията на фашистка България през Втората световна война.

Разбира се, оттогава мина много време, години и десетилетия, но все пак за Скопие отборът от София е един от най-мразените, ако знаем добре какво се случи по време на окупацията. И ние добре знаем това. Разказвали са ни нашите баби и дядовци, които тогава са имали проблеми с окупаторите", пише изданието.

"Левски е в Скопие и довечера ще играе с Шкупи. Ясно е, че времената са различни. Левски дойде в суверенна и независима Македония, време е за футбол. Хубаво е обаче да си припомним какво се случи преди осем десетилетия, като се има предвид, че някои неща в източната ни съседка не се променят и сега. Ние много добре знаем кой отрича Македония, кой отрича македонците и кой не иска Македония да влезе в Европейския съюз", се допълва още.

Отговорът от българска страна

Припомняме, че през 2021 година бе създаден и български филм "Последно полувреме", който бе в отговор на северномакедонския. Историята от този легендарен двубой се преплита със съвременния македонски игрален филм "Трето полувреме", в който българите са представени като окупатори и фашисти. А днешният двубой бе обявен за високорисков от УЕФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички