Димитър Димитров - Херо направи подробен анализ на ситуацията в Левски


Димитър Димитров - Херо направи подробен анализ на ситуацията в Левски
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

4924 0

Бившият треньор на Левски Димитър Димитров даде обширно интервю пред "Тема Спорт", в което направи почти пълен разбор на случващото се в "синия" клуб под ръководството на Станимир Стоилов. В началото Херо заяви, че тимът се нуждае от футболист, който да е голаджия:

"Никак не съм изненадан от спецификата и мащабите на лятната селекция в Левски, но за да се детайлизира процеса, трябва да се върне лентата назад. През зимния трансферен прозорец не бе привлечен т.нар. голаджия и в момента явно се правят усилия в тази посока. Проблемите на Левски в завършващата фаза не са тайна за никого. Не става въпрос само за липсата на изявен стрелец. В недостиг на време и пространство трябва да вземеш най-точното и бързото решение и там вече си личи класата на един футболист, а от там и на отбора. Да се реализират усилият на целия отбор, това е в крайна сметка целта. Последният пас и завършващия удар, ако тези два компонента куцат, язък за усилията на останалите. Разбирам Стоилов, че му е тежко и трудно, защото Левски наистина има проблеми".

"Принципно може да се играе и без чиста деветка. Но за дълъг период от време, това не е препоръчително. Излизал съм без таран, но когато го е изисквала ситуацията. Играл съм и с широк фронт на 4-4-2, но идеята без нападател е трудна за реализиране. Офанзивните играчи от 3-5-2 в 4-4-2 си иска натрупване и тактически тренировки. Не става на разбор и да го напишеш на дъската. Много занимания трябват и футболистите да знаят при едното и при другото какви са са им изходните позиции при различни ситуации. С тактически грамотни играчи е по-лесно, но пак се искат много повторения в тренировките", поясни Димитров и след това коментира информациите, че помага на Стоилов при селекцията:

"Виждам, че името ми се намесва при информациите за евентуални нови попълнения в Левски. Истината е, че Станимир Стоилов като ми изброи няколко следени футболисти и аз понякога си казвам мнението. Него го заболяват го очите от гледане на видеа. Познато ми е това, но е неизбежно. Иска се много гледане, много усет и нюх".

За трансфера на Ивелин Попов

"Безспорно привличането на Ивелин Попов за атаката е попадение. Той е комплексен футболист с опит, рутина и високо за България ниво. Може да играе и деветка, както и зад нападателя, вляво и вдясно на фланговете, общо взето на на всички позиции в линията на атаката, че и по-назад. Предстои да разберем Стоилов къде ще го използва. С оглед потенциала, който има Левски и ако не се намери централен нападател, може да го използва и като такъв. Очаквам след първите силни мачове Попов да предизвика дискусия и да се върне в националния отбор и да се получи така, че в тима на Ясен Петров от шести номер нататък да са футболисти на Левски".

За Велтон и проблемите на Билал Бари

"Без Велтон остротата и скоростта се губят, той имаше във визитката си и позицията централен нападател, но е видно, че не му е там силата и поради габаритите му. Билал Бари, колкото и да съм деликатен, какво да кажа… Той може да изтича 3 мача един след друг, но накрая се гледа КПД-то. Стоилов просто няма други играчи на този пост. Бари тича, пресира, комбинира, но ако се намери по-добър вариант за неговата позиция, не го виждам в стартовия състав на друг пост, примерно като дясно или ляво крило. Външните халвове винаги трябва да могат да преодоляват съперник "ек на ек", при него това е трудно осъществимо, а това няма как да се учи тепърва в тренировъчен процес".

"Не допускам Левски да вземе централен нападател от българското първенство. Клубовете не искат да дават играчи без пари или пък с опция за процент от евентуална продажба през Левски. А на "Герена" в сегашното си състояние, не са способни да купуват когото и да било, пък и след това да дават добри заплати".

"Остава варианта за деветка от чужбина. Трябва късмет, а преди това и поглед. Става въпрос за огромен труд и много контакти. При такива играчи има риск, а това важи и за клубове с милионни бюджени, които наблюдават скъпи играчи. Те също допускат греши, а примерите са много. На други постове да вземеш добър играч без пари, може да се мине между капките и някак незабелязано от акулите да вземеш приличен таран. Но при централните нападатели вече е друго, там класни играчи не се изпускат", допълни Херо и поясни: "Но дори да имаш око и контакти и късмет, често самите футболисти не са съгласни да играят в България".

"Така че никак не съм учуден, че в края на изтеклия сезон Станимир Стоилов приземи както шефовете, така и цялата "синя" общественост. Публиката не може да очаква подвизи от Левски. Чудесата бяха дотук, защото за по-голямо ниво се изискват повечко класни изпълнители и Стоилов май искаше да каже точно това. Парите не играят, но качеството струва пари", завърши 62-годишният бургазлия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички