ДЕБЕЛоочието на една звезда


ДЕБЕЛоочието на една звезда

2447 0

Щом краката на Валери Божинов издържат тези килограми, би трябвало да оцелеят и на критиката

Валери Божинов си е Валери Божинов. Силен, слаб, дебел или слаб (пряко и преносно), той си е тема №1, когато заговорим за български клубен футбол и най-вече Левски.В последните седмици Божи отново успя рязко да се вреже в медийното пространство. Първо бяха пробите с предизвестен край в Уест Хем, които обаче колкото и да бяха с ясен изход, поизтупаха малко силно прашасалия имидж на нападателя. Поле дойде новият му звучен провал с Литекс, където той трудно се движеше по терена. За да изблещука най-после с една вкарана дузпа срещу Черно море. И в този момент маската на Божинов падна. Той със сигурност е добро момче и работи много. Това се вижда и с просто око. Валери се опита да се направи на по-европеец от всички и да обясни как не се притеснява да носи на напрежение и критики. Само че истината се оказа различна. Пет секунди след като вкара дузпа срещу Черно море, нападателят дръпна такъв спринт към журналистите, че и Юсейн Болт може да му завиди. Той заклейми с жестове "тези, дето го критикуват". Човек чак да се замисли как точно вкара Божинов - от дузпа или след задна ножица. Да не говорим, че така не се е затичвал в мач от шампионата поне от половин година... То не бяха жестове, мимики, викове "Аз съм тук", придружени с характерния жест на Кристияно Роналдо, призоваващ за спокойствие. И така много бързо възпитанието и джентълменското поведение на Божинов отиде в историята. И сега се налага да обясняваме неща, които именно Валери би трябвало да знае по-добре от всеки друг на "Герена".

Той е безспорната звезда на Левски в момента. Поне на книга. В каквато и форма да е, той все пак се е събличал в една съблекалня с Буфон и Дел Пиеро, вкарвал е два гола на Интер на 17 години и трансферните суми, дадени за него през годините, надхвърлят бюджета на всички отбори в "А" група, при това за поне 5 години. Когато ти си Валери Божинов и не можеш да вкараш гол в десетки мачове със синия екип, когато не можеш да свалиш 4-5 килограма за цяа подготовка, ще търпиш критики. Така както го правят най-големите на Запад, към който се стреми в момента Валери.

При всяко положение Божинов е много позитивен и емоционален човек. Това личи от всяко негово изказване и действие. Затова подобен изблик след победен гол в добавеното време можем да приемем, ако не за нещо нормално, то поне за единичен случай в момент на силен афект.

Ако е така, добре. Ако Божинов обаче е станал поредният, на когото му пречат медиите, то със сигурност нещата с него няма да се развият добре. Вярвам, че и самият Валери осъзнава, че критиката е нещо положително за него и само ако извлича най-доброто от всичко, което се говори за него, ще съумее да върне формата си. Защото времето пред него за възраждане на кариерата не е много. Не е много и търпението, което в Левски ще имат към него. Не че "сините" са цъфнали и вързали, но в крайна сметка ако Божинов само ще разнася екипа, при това доста тежко по терена, по-добре ще е на негово място да играе някое момче от школата. То пак няма да върши истинска работа, но поне ще трупа опит за бъдеще.

И ако Божинов се сърди на медиите, нека знае, че няколко пъти повече са хората сред феновете на Левски, които от своята надежда за спасение превърнаха Валери в откровен обект на присмех. Затова е по-добре да се съсредоточи повече в тренировките и по-малко в ръкомахането и сърденето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички