Цунами отнесе Черно море във Варна, Левски излезе на трето място преди финала за Купата на България


Цунами отнесе Черно море във Варна, Левски излезе на трето място преди финала за Купата на България
Снимка: Ivaylo Borisov / LAP.bg

9150 0

Левски успя да постигне много ценна победа с 1:0 при гостуването си на Черно море, която изкачи тима на Станимир Стоилов на трето място във временното класиране (с равни точки, по 49, с четвъртия Ботев Пловдив). "Моряците" на Илиан Илиев пък останаха на пета позиция с 46 пункта.

Пред препълнените трибуни на "Тича", тимът на Станимир Стоилов дочака своя момент в края на срещата, когато нисичкият краен бранител от Бразилия - Цунами, вкара единственото попадение. Той се разписа с глава след центриране от корнер!

Капитанът на Левски Николай Михайлов се отчете с 3 ключови спасявания, едното от които в последните секунди, които му гарантираха поредната "суха" мрежа през сезон 2021/22. Най-радостната вест за всички на "Герена" е, че на пръв поглед няма контузени футболисти.

Двубоят във Варна бе доста остър, а главният съдия показа 6 жълти картони - 4 за домакините и 2 за гостите. "Сините" владеехе повече топката (56:44), а "зелено-белите" създадоха повече голови положения (10:9).

*Следващият мач за Левски е финала за Купата на България срещу ЦСКА (15 май), а Черно море ще гостува на Лудогорец (14 май).

Ето как се разви днешният сблъсък във Варна:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Стадион "Тича" бе изпълнен почти до краен предел, а условията бяха перфектни за футбол. В началните минути "сините" бяха малко по-дейни, но опасни ситуации нямаше. Главният съдия Станимир Тренчев реши да не накъсва играта и не отсъди нарушения при редица по-остри единоборства до десетата минута.

Постепенно "моряците" погледнаха по-смело в предни позиции и опитаха да упражнят натиск, който ще се запомни с един корнер и един доста неточен удар от разстояние. В 23-ата минута Велислав Василев извърши нарушение срещу Хосе Кордоба пред сектора с фенове на Левски, което предизвика бурното им недоволство. Мачът започна да се изостря осезаемо.

В 27-ата минута Кордоба се засуети в своята половина и загуби топката, а след това извърши фал срещу Сердюк, опитвайки да поправи грешката си, за който получи жълт картон. След точно половин час игра на "Тича", Илиян Стефанов нанесе неточен удар с глава - първият в актива на Левски. 

В 32-ата Иван Дюлгеров отрази с една ръка много опасен изстрел на Келиан ван дер Каап от границата на назателното поле. Пет по-късно Пабло Гарсия стреля с воле от дистанция, но право в ръцете на Николай Михайлов. Последва нарушение отзад в краката на Георги Миланов, което изнерви футболиста на "сините", а реферът не показа жълт картон. В 43-ата обаче, точно това се случи, след като Цветомир Панов отново фаулира Миланов на тъча. 

В първата минута от добавеното продължение на първата част, Билал Бари се оказа на втора греда и свали с глава центрирането към Миланов, който стреля с десния крак, а топката премина на близо метър от лявата греда на Черно море. "Моряците" пък получиха пряк свободен удар фронтално от вратата на Левски, но Михайлов не бе затруднен. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 49-ата минута Филип Кръстев тръгна на индивидуален пробив от десния тъч, навлезе в наказателното поле и след това се свлече на земята, но повторенията показаха, че не е имало нарушение. В 52-ата минута Сердюк се възползва от грешка в "синята" защита и се озова очи в очи с Николай Михайлов, но вратарят на Левски блесна със страхотно спасяване.

Тимът на Станимир Стоилов отговори с шут на Илиян Стефанов от точката на дузпата, но прекалено слаб, за да затрудни Иван Дюлгеров. В 56-ата минута Пабло Гарсия получи жълт картон за нарушение срещу Георги Миланов. В 62-ата Мазир Сула затрудни максимално Николай Михайлов, но той успя да отрази удара, насочен в долния му ляв ъгъл. 

Двадесет минути преди края на редовното време, Билал Бари се озова с гръб към вратата в наказателното поле и реши да подаде към нахлуващия Георги Миланов, но неговият шут по диагонал бе право в обсега на Иван Дюлгеров. В 73-ата Хосе Кордоба опита удар с глава след корнер, но в него нямаше сила. 

В 76-ата минута Черно море поиска дузпа за нарушение на Кордоба срещу Стефан Велев, каквото очевидно нямаше. Последва почти идентична ситуация с участието на Сонко Сундберг и току що влезлият на смяна Закария Беншаа, но реакция от съдията и ВАР отново нямаше. В 83-ата Сердюк получи официално предупреждения за остро влизане в краката на Георги Миланов.

ГОЛ - В 85-ата минута Цунами засече на първа греда центриране от ъглов удар с глава и матира Иван Дюлгеров - 1:0 за Левски!

Веднага след това Билал Бари можеше да покачи на 2:0, след като излезе сам срещу вратаря, но реши да го финтира и това се оказа грешният избор. 120 секунди преди края на редовното време голмайсторът на "сините" извърши тактически фал с цената на жълт картон.

В първата от добавените три минути продължение, Николай Михайлов плонжира зрелищно, за да отрази удар на Пабло Гарсия от пряк свободен удар, който падаше точно под гредата на "синята" врата. 

Стартови състави:

Черно море: 25. Иван Дюлгеров, 2. Цветомир Панов, 3. Живко Атанасов, 27. Даниел Димов, 6. Виктор Попов, 23. Пабло Гарсия, 8. Мазир Сула, 77. Стефан Велев, 19. Матиас Курьор, 10. Велислав Василев, 9. Евгений Сердюк

Левски: 13. Николай Михайлов, 33. Хосе Кордоба, 5. Келиан ван дер Каап, 23. Ноа Сонко Суднберг, 91. Драган Михайлович, 6. Цунами, 8. Андриан Краев, 30. Филип Кръстев, 7. Георги Миланов, 14. Илиян Стефанов, 19. Билал Бари

Черно море - Левски по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка в Първа лига?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Черно море - Левски

ПРЕДИ МАЧА

Отборът на Илиан Илиев е на 4-а позиция със сбор от 46 точки - толкова има и третият Левски, но "сините" имат по-добра статистика в преките двубои (1-1 победи, но 2:1 за Левски при головата разлика). Ботев Пловдив е на трето място с 49 пункта!

През миналия уикенд "моряците" завършиха 1:1 със Славия в "Овча Купел", а тимът на Станимир Стоилов се справи с гостуващия Ботев Пловдив на стадион "Георги Аспарухов" - 2:0.

За последно двата отбора се изправиха един срещу друг на 9 април в сблъсък от 26-ия кръг на Първа лига и тогава Левски победи с 2:0 на "Герена", а мачът бе много груб и главният съдия Волен Чинков показа 9 жълти и 1 червен картон на гостите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички