Английският "The Telegraph": Феновете на Левски са сред най-големите расисти в Източна Европа


Английският "The Telegraph": Феновете на Левски са сред най-големите расисти в Източна Европа
Снимка: БГНЕС

7073 0

Феновете на Левски са едни от най-лошите в цяла Източна Европа, що се отнася до неонацистка инфилтрация. Такова мнение изрази Павел Клименко - служител на Eastern Europe development for Fare - организация, която има за цел да се бори с неравенството във футбола. Мъжът говори за английския "The Telegraph" в материал, посветен на проблемите с расизма в българския футбол.

За пример относно расизма, изповядан от "сините" привърженици, Клименко дава двете деца, станали печално известни около финала за Купата на България през 2018 година. Припомняме, че едното от тях имаше изрисувана свастика на гърдите, а другото отправяше нацистки поздрав. Авторитетното издание припомня и случаите, когато Базил де Карвальо е бил атакуван с банани, когато с банер на трибуните бе честитен рожденият ден на Адолф Хитлер през 2013 година и когато играчи на съперников отбор с тъмен цвят на кожата са били нападани с маймунски звуци. Изданието отбелязва, че за тези прояви клубът е бил глобяван от БФС.

"И ако някой се съмняваше в намерението зад тези действия, феновете на Левски бяха щастливи да разяснят това през 2014 година, когато разгърнаха банер с надпис "Кажи "да" на расизма". На него бе поставено логото на УЕФА като подигравка с тяхното "Кажи "не" на расизма". Което им донесе още една глоба от БФС. Глобите обаче не проработиха и изглежда, че не е имало затваряния на стадиона, наложени от ръководния орган на европейския футбол по отношение поведението на феновете на Левски на мачове в Лига Европа през последните години", пише "The Telegraph".

Авторитетната медия припомня, че след маймунски звуци срещу играч на Вадуц в Лига Европа през миналия сезон, УЕФА е наредила на клуба да изиграе следващите си 2 домакинства без публика. Но още в следващия мач - през този сезон срещу Ружомберок, те са разгърнали расистки знамена в гостуването, което води до частично затваряне на стадиона.

"The Telegraph" пише, че Левски не е сам в този проблем и припомня, че Локомотив (Пловдив) е получил същата санкция заради "расистко поведение" на феновете в мача от трети квалификационен кръг на Лига Европа срещу Страсбург. Следват примери с феновете на българския национален отбор - в квалификацията за Евро 2020 срещу Чехия на 7 юни и в Косово 3 дни по-късно. Това подтикна УЕФА да затвори сектор с 3000 места за домакинството на Англия. Тук обаче отново са намесени феновете на Левски, на чийто банер "Levski Ultras" е имало промотиране на "Българска национална съпротива". Споменава се знамето на Български национален съюз, съдържащо лозунг, използван от нацистките войски на SS през Втората световна война.

Английското издание пише, че изминалите 8 години след последната среща на терена между България и Англия са показали, че проблемът с расизма у нас не е решен, а напротив. Споделя се прогноза, че ако на мача в понеделник отново има расистки прояви, УЕФА ще затвори целия стадион за следващото домакинство на националния ни тим. А кой бивш играч на ЦСКА се оплака от феновете на Левски заради расизъм вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички