Ангел Станков пред Sportline: Ако "Левски" загуби в Разград, да забрави купата!


Ангел Станков пред Sportline: Ако "Левски" загуби в Разград, да забрави купата!

3579 0

Бившият нападател и треньор на "Левски" Ангел Станков следи изкъсо случващото се в "синия" клуб. Специалистът, който има 82 шампионатни мача и 17 гола със синята фланелка, коментира пред Sportline.bg всички актуални теми около клуба и отбора.

Г-н Станков, хареса ли ви играта на тима след подновяването?

- Да, има някакво подобрение, свежест в играта, но Хасково не може да даде ясна представа. Показаха желание, настроение, подаваха си повече, не губеха топката. Подсигуряват се, играят всички в атака, но има още какво да се желае. Пък и Хасково играят леко, не се затварят, защото няма какво да губят.

Оптимист ли сте за отбора под ръководството на Стойчо Стоев?

- Всичко зависи от подготовката, която е провел, и дали времето ще му стигне. Въпреки че "Левски" играха на топло през зимата и заложиха на игрова и технико-тактическа подготовка, не на общофизическата. Така когато правят отборите, в края започват да поддават, нямат мощ в играта. И се провалят в Европа. Тази подготовка дава да трупаш енергия за цялата година.

Срещу Лудогорец ще се разбере дали отборът е добре подготвен и дали е променен. Когато футболистите са добре подготвени, тогава идва увереността и се печелят важните мачове. Грешка е, че не работят основно за кондиция треньорите и играчите трудно издържат 2-3 мача на седмица.

Има и нещо друго, което касае самите играчи - отношението при тях към тренировките е друго, те не остават след заниманията да се доусъвършенстват, както го правят големите футболисти.

Спокоен ли сте за нападението на "Левски"?

- Не знаем този Гикиевич каква подготовка е провел, здрав ли е и до колко е в кондиция, затова мисля, че тепърва ще има проблеми с него. За да влезе в ритъм, му трябват 7-8 добри мача. А и не се е сработил със съотборниците си, защото дойде късно. Тези, които му подават, не знаят на кой крак да му подадат и дали е добър на скорост и това може да обърка нещата в атака. Иначе е здрав, мощен, дано успее. Ако за 5-6 мача вкара 7 гола, всички ще го приемат. Целта е да реализира труда на всички, те трябва да играят за него.

Що се отнася до Валери Домовчийски, той няма да се промени, никога не е бил голаджия. Не е това, което се иска от него. Сигурно Стойчо ще го изтегли малко. Но има и нещо друго - за нападателите е лесно, когато в средата на терена играят добре. Но когато не можеш да овладееш, е опасно. Да се надяваме Гикиевич да е голаджия. Не е нормално "Левски" да разчита на грешки и щастливи голове.

Коя позиция ви притеснява?

- Вратарската. Вратар като слагаш, не го пипаш цял мач. Йоргачевич има проблеми със стара контузия, а пък играта на Пламен Илиев бе непостоянна. Но не е виновен само вратарят, когато отборът допуска голове. Хората пред него също отговарят. Ако не играем добре в защита и откриваме зони за противника, ни пробиват. Проблем има и при бековете, вляво. В средата дано успеем да компенсираме.

Купа и Европа реални цели ли са за "Левски"?

- Това ще разберем след Лудогорец и Марек. Трябва да минат 3-4 мача, за да разберем. Ако загубим от Лудогорец, каква купа? Ще падне и самочувствието. Лудогорец може да е препъникамъкът за "сините". Макар че момчетата са амбицирани да се докажат, но дали ще издържат... Все пак може да изненадаме Лудогорец и да направим добър мач.

Одобрявате ли влизането на феновете в управлението?

- В цял свят го има това. Не пречи. Когато работи добре за клуба и когато клубът се управлява правилно. В Борусия (Дортмунд) какво лошо има, че са влезли? При една загуба на отбора видях нещо, което ме потресе. Играчите стояха с наведени глави пред публиката, докато тя ги критикуваше. И на другия мач пак бяха 80 000 по трибуните и Борусия почна да бие. Дано някога "Левски" да стигне до този момент - да бъде това, което е Борусия, за своите фенове.

А управлява ли се добре клубът?

- Не знам, нямам представа. Направиха се много грешки в селекцията. Много футболисти и треньори минаха през "Герена" през последните 2-3 години. Не е нормално това. Пак ще дам пример с Борусия - отборът беше в черна серия, но никой не излезе да каже, че ще го сменят. Ние твърде често купуваме играчи, които, след като не се реализират, губим от тях. Например, не помня името на последния играч, който освободихме, защото те нищо не правят, за да ги запомним. Не е нормално "Левски" да губи няколко мача подред и да нямаме игра.

Нормално ли е феновете да спасяват отборите?

- Това не се случва само у нас, а и в Европа. Случи се с Лацио, сигурен съм и че в Борусия помагат, купувайки си карти. Въпреки че мачовете им са много посетени и трудно се намират места. В Англия е още по-трудно да влезеш на мач, там, след като си платиш членската карта, се тегли жребий. И въпреки това си купуват карти.

Ще си купите ли акции на клуба?

- Да, разбира се, ветераните се разбрахме да си вземем. Ние не сме и фактори, но ако сме повече, ще помогнем. Нещата зависят и от поведението на футболистите - с добра игра и желание ще накарат повече хора да вземат акции.

Защо според вас спонсорите се отдръпнаха от "А" група?

- Ако отборите играят добър футбол, няма да има проблеми в това отношение. Нивото е ниско, а и грешката да намалят отборите в "А" и "Б" група допринася. Как сега ще ни накарат, след 2 мача "Левски" - ЦСКА в рамките на един полусезон, да отидем на трети? Ми няма да ни е интересно. Отделно, че отбори с традиции във футбола, с публика, която ходеше по 30 000 на мач, бяха унищожени.

Как ще се развие битката за титлата?

- ЦСКА вървят много добре, играят сериозно, мощно. А Стойчо е добър треньор. Лудогорец пък, след като бяха няколко години на върха, дойде апатията, умората. Идват нови футболисти с нов манталитет. Не са този отбор, който бяха. Няма как да издържат. Така бяха и Барселона, Реал, Манчестър Юнайтед. Контузиите също играят роля. Въпреки че Домусчиев прави една хитрина, като сменя треньора в началото на сезона за нова кръв и играчите се мобилизират. Докато се нагласят към него, те вдигат нивото.

При "Левски" това не помогна особено...

- "Левски" не направи най-добрата подготовка. Освен това не дадохме шанс на юношите си, а взимаме средняци, които, струвайки пари, не можем да пренебрегнем. Вместо да се работи с нашите футболисти, да ги стимулираме и изграждаме.

Друга грешка с юношите според мен е, че клубовете не искат да ги продават в чужбина, когато ги искат. Защо не ги давате? Сърбия, Хърватия затова имат толкова играчи зад граница. Там ги доизграждат и това помага на националния отбор, помага на всички.

Как ще коментирате наказанието на Козмин Моци от един мач, срещу което от "Герена" възроптаха? Имали ли сте такъв случай в кариерата си?

- Това със средните пръсти по адрес на публиката преди 10 ноември не можеше да си го позволиш. Беше сериозно нарушение. Неприятно беше, не е добро като поведение. Моци бе на върха, след което идва апатията, а увереността преминава в прекалено самочувствие. Все пак той се извини. Осъзнал е, че ние го взехме, когато никой не го броеше, а той да постъпва така. Все пак на Лудогорец - Реал феновете не отидохме заради мадридчани само, а и заради Моци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички