Фатални грешки пратиха Лудогорец на върха, а "Левски" под въпрос за топ 6


Фатални грешки пратиха Лудогорец на върха, а "Левски" под въпрос за топ 6
Снимка: Свилен Ризов/БГНЕС

5572 0

Лудогорец е новият лидер в българската А група, след като днес в тактическо надлъгване стигна до минимално 1:0 над "Левски" в мач от 21-ия кръг на родния шампионат.

Двубоят се водеше от „орлите”, които натискаха своя съперник, но нямаха никакви чисти положения. „Сините” се отбраняваха отлично, но в 60’ две поредни грешки на Илиев доведоха до единственото попадение в мача.

Първо той изпусна топка при центриране и тя излезе в корнер, а при последвалото изпълнение Вандерсон засече с гръб към вратата и топката прехвърли Илиев, който беше излязъл да пресече паса – 1:0.

Срещата не мина и без напрежение, след като в края на двубоя играчите на Лудогорец почнаха да играят доста грубо, а Роман Безяк за два поредни удара с лакът не получи напълно заслужен втори жълт картон.

„Сините” обаче могат да се сърдят само на себе си, тъй като в нападение Домовчийски, Аниете и Бедоя бяха по-скоро статисти и, въпреки старанието в дефанзивен план, няма да получат високи оценки за изявите си.

Лудогорец трудно създаваше положения, но все пак се добра до така ценната победа, която изравни отбора на върха с ЦСКА. Двата отбора са с по 44 точки.

При 26-кратните шампиони ситуацията е далеч по-неприятна, като възпитаниците на Стойчо Стоев са с 31 точки на 6-о място, но и с мач повече от Ботев (на 1 точка) и Черно море (на 3 точки). В следващия кръг Марек гостува на „Герена”, а „сините” трябва да търсят задължителна победа.

Стартови състави:

Лудогорец излиза без един от най-важните си играчи - Марселиньо, който не е възстановен за важния мач и остана извън групата. Неговото място на терена ще заеме Ешпиньо. Козмин Моци очаквано е на терена, като реакциите от страна на "Левски" се очакват с интерес след мача. Той заедно с Барт оформя централната двойка в защитата, а на левия бек ще действа Браян Ангуло вместо Йордан Минев. По фланговете ще оперират Михаил Александров и Вандерсон.

Стойчо Стоев пък е оставил на пейката централния защитник Емил Нину за сметка на Аймен Белаид, който партнира на Борислав Стойчев. Младокът Божидар Краев също е на пейката, а на терена от първата минута е Стефан Велев.

Първо полувреме

Двубоят почна с преимущество на Лудогорец, но "сините" първи имаха шанс да открият резултата.

В 8-ата минута на мача "Левски" можеше да изненада съперника, след като Дяков сбърка при изнасянето на топката и Мигел Бедоя пробва да прехвърли Стоянов от повече от 30 метра, но стреля неточно. В 12-ата минута обаче "сините" бяха сериозно застрашени, след като след грешка в центъра Безяк стреля към вратата на Пламен Илиев, но Минев се хвърли с решителен шпагат и спаси своя тим.

В 17' дойде и може би най-красивият момент в мача, след като отдясно топката беше центрирана в наказателното поле на "Левски". Безяк пробва странична ножица, но тя не се получи и топката излезе от игра.

Лудогорец продължи да натиска и в 29' Козмин Моци най-накрая отправи точен удар, но Илиев успя да спаси. В 32' пък се стигна до опасно положение пред вратаря на 26-кратните шампиони, като Ешпиньо пробва директен обстрел от пряк свободен удар. Илиев обаче успя да спаси.

В 34' пък дойде нов удар по посока "синята" врата. Кайсара напредна отдясно и пробва удар, който профуча на сантиметри от страничния стълб.

"Орлите" продължиха да играят по-добре, като имаха няколко добри центрирания, с които обаче Белаид се справяше отлично. "Сините" имаха сериозни проблеми в изнасянето на топката, като Аниете и Бедоя се губеха, а най-активен в предни позиции беше Абди.

Полувремето завърши с опасно центриране за Безяк, който не успя да засече, а Стойчев успя да избие. Лудогорец имаше още няколко добри атаки, но след тях не последва нищо - 0:0.

Второ полувреме

Новото попълнение на "Левски" Емил Нину се появи след почивката, заменяйки контузилия се по-рано в мача Минев. Иначе началото на вторите 45 минути донесе нов натиск на  Лудогорец, но без резултат.

Натискът на "орлите" се увеличаваше, а грешка на Пламен Илиев едва не доведе до гол с шпагат на Безяк. Вандерсон пък получи топката на два метра от вратата в 58', но Прохазка успя да отнеме точно преди бразилецът да стреля.

В 60' Пламен Илиев коства на "Левски" много. Първо при центриране от пряк свободен удар той изпусна топката и тя излезе в корнер. Ешпиньо центрира от корнера и на близката греда Вандерсон (изпуснат от Домовчийски) засече с гръб към вратата, а топката прехвърли Илиев и влетя в мрежата - 1:0 за домакините.

Феновете на "сините" се опитаха да окуражат отбора, а Стойчо Стоев реагира бързо и пусна Лукаш Гикиевич, който смени Стефан Велев. "Левски" мина в схема 4-4-2. Това пораздвижи играта на "Левски", като Абди пробва удар в 72', спасен от Стоянов.

В 76' се стигна до пряк свободен удар в полза на "Левски" от 23 метра, стреля добре, но топката рикошира и излезе в корнер. Стигна се до две поредни разбърквания, но накрая топката се озова в Стоянов.

В 80' Николай Йорданов спести червен картон на Роман Безяк, който удари тежко с лакът Белаид, но съдията не показа картон, който щеше да е втори за нападателя. В 86' Гаджев пробва удар от 20 метра, но топката излезе в аут.

 

Шампионите стартираха 2015 година доста колебливо - със загуба в Стара Загора. Все пак възпитаниците на Георги Дерменджиев се класираха за четвъртфиналите за Купата след победа с 1:0 в реванша. В "А" група обаче "орлите" паднаха от Литекс и не успяха да скъсят дистанцията с ЦСКА.

"Левски" в същото време записа общо 11 гола във вратата на Хасково в първите си 2 мача. Двубоят за Купата (3:0) беше само загрявка за ударното 8:0, с което момчетата на Стойчо Стоев почнаха в шампионата. Реваншът завърши при 1:1, но "сините" определено вече мислеха за срещата с Лудогорец.

"Орлите" имат един проблем преди срещата и той е свързан с контузията на Марселиньо, който е с минимални шансове да излезе срещу "Левски". В същото време Козмин Моци се завръща в игра след един двубой наказание заради червения картон срещу Литекс.

"Сините" пък остават без Георги Сърмов, Луис Пердо и Борислав Цонев, които имат контузии. Боян Йоргачевич е в групата за мача, но все пак ще седне на пейката заради травма, която все още го мъчи от дебютния му двубой срещу Хасково. 

Залогът в срещата е много голям, като шампионите могат да излязат начело при победа. В момента ЦСКА е лидер с 44 точки, но с 3 точки Лудогорец ще се изравни на върха с "червените". При "Левски" положението е малко по-сложно, като тимът е на 6-о място с 31 точки и евентуална загуба може да постави на карта влизането в топ 6.

Ботев (Пловдив) е с 30 точки, а Черно море с 28. "Сините" имат мач срещу Марек у дома в последния кръг от първата част на "А" група, но Ботев и Черно море могат да изместят възпитаниците на Стойчо Стоев при загуба в Разград и дори победа срещу Марек. За "Левски" е от голямо значение да вземе нещо в Разград, а победа ще приближи "сините" до третото място, което е и целта през сезона.

Стартови състави:

Лудогорец (4-2-3-1): Владислав Стоянов, Жуниор Кайсара, Браян Ангуло, Козмин Моци, Александър Барт, Вандерсон, Фабио Ешпиньо, Светослав Дяков, Христо Златински, Михаил Александров, Роман Безяк

Левски (4-2-3-1): Пламен Илиев, Веселин Минев, Аймен Белаид, Борислав Стойчев, Владимир Гаджев, Мигел Бедоя, Стефан Велев, Роман Прохазка, Либан Абди, Антонио Аниете, Валери Домовчийски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички