Акциите на Левски трябва да се върнат в Дубай в петък, смята юрист


Акциите на Левски трябва да се върнат в Дубай в петък, смята юрист
Снимка: БГНЕС

2061 0

Акциите на Васил Божков и Георги Попов, които се намират в момента в касата на "Герена", ще бъдат върнати на мажоритарния собственик на Левски в петък. Това сочи датата на джиросването им към премиера Бойко Борисов, твърди известният юрист Ивайло Дерменджиев. Според него, в петък, 15 май, акциите ще пътуват към Дубай, където се намират Божков и Попов.

Притежателят на джирото - Бойко Борисов, има 7-дневен срок да се впише в книгата на акционерите от датата на джирото, което изтича на 15 май. Както вече стана известно, Борисов няма намерение да приема акциите и да се вписва в книгата. Дерменджиев се позовава на чл. 185, ал.4 от Търговския закон.

"По принцип джиросването на акциите е едностранно волеизявление - като издаването на пълномощно. Но според практиката на Върховния съд прехвърлянето на акциите на търговско дружество е каузална сделка, а казуална сделка не може да се осъществи без сключен договор", обясни адвокатът пред "24 часа".

"Имало е хипотетична възможност премиерът да приеме акциите, да декларира конфликт на интереси, да ги прехвърли и след това отново да подаде ново заявление за конфликт на интереси, но това е много сложен вариант и не се знае как ще се разтълкува юридически", допълва Дерменджиев. А според шефа на НКП на Левски, акциите може да останат в клуба (подробности тук). 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички