Вярно ли е, че новият закон за хазарта ще налее 50 милиона лева в българския спорт?


Вярно ли е, че новият закон за хазарта ще налее 50 милиона лева в българския спорт?
Снимка: БГНЕС

3175 0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев наскоро заяви, че новият закон за хазарт ще налее до 50 милиона лева в българския спорт, но политикът не се позовава на реални данни, заложени в законопроекта за хазарта, внесен от Валери Симеонов в Народното събрание. Нещо повече - справка на SportLive.bg със закона показва, че няма нито една конкретна цифра, заложена като потенциален приход за българския спорт от предложението на народния представител от НФСБ. 

За това говори и Васил Божков в интересно интервю пред "Свободна Европа". След като излезе новината за новия проектозакон, Кралев сподели, че спортът е по-важен от Левски, а целта на новия закон е да "регулира" бизнеса. Собственикът на "сините" обаче се позова на текста в закона, обяснявайки че министърът на спорта просто говори, без да се позовава на каквато и да е конкретика. 

"Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра", обясни Божков пред "Свободна Европа" и беше категоричен, че не е необходимо да бъде закриван един работещ бизнес, за да се спонсорира българският спорт, и начерта доста неприятна картина на реалността, ако държавата се реши наистина да въведе предложения от Валери Симеонов закон

"Да, само говори, но в проектозакона няма такива предвиждания (бел.ред. - визира 50-те милиона лева към бюджета на българския спорт). Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократичнорешение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта.

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният, каза още Божков по повод проектозакона за хазарта. 

Междувременно във вторник излезе информация, че през последната година Васил Божков води преговори за нов стадион на Левски (подробности четете тук)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички