Станислав Иванов: Целя първо да се наложа в "Левски, а после - топ първенство в Европа


Станислав Иванов: Целя първо да се наложа в "Левски, а после - топ първенство в Европа

1565 0

16-годишният талант от школата на "Левски" Станислав Иванов е на първия си лагер с мъжкия отбор. Роденият на 16 април 1999 г. нападател дори вкара гол в контролата с Тобол (Казахстан) при победата с 2:0.

Младокът вече намери своето място в историята на "синия" клуб. Едва 15-годишен, той взе участие в двубоя по повод 100-годишния юбилей на "Левски". Нещо повече, вкара третия гол във вратата на "Лацио" за победата с 3:2.

Пред "България Днес" Станислав разкри как се чувства като част от първия състав, какво помни от мача с римляните и какви са целите му за в бъдеще.

Как се чувстваш като част от представителния отбор на "Левски"? Това е първа ти подготовка с мъжете.

- Много добре. Атмосферата в тима е чудесна и това ми помага да се адаптирам бързо. Всички се отнасят много добре с мен. Това ме кара да съм спокоен и да мисля само за тренировките. Всичко е наред и наистина се чувствам много добре.

Голяма ли е разликата в тренировките в сравнение с тези при юношите?

- Разликата е огромна. Всеки, който се е докоснал до мъжкия футбол, може да го потвърди. Тук всичко се случва на много по-голяма скорост. Трябва да се научиш да играеш и мислиш по-бързо от това, на което си свикнал. Старая се всеки ден да се доближавам до изискванията на треньора и да давам всичко от себе си.

Преди около месец грабна приза за най-перспективен млад футболист в школата. Какво означава това за теб?

- Означава много. За мен това е оценка за целия труд, който съм положил през годината. Наистина ме направи много щастлив тази награда. Предполагам при всеки човек е така. Когато оценят стореното от теб, изпитваш истинско задоволство.

Първият ти мач за "Левски" бе срещу "Лацио" в 100-годишния юбилей. Как се стигна до участието ти, какво помниш от тази среща?

- До този мач достигнах благодарение на Викторио Павлов, който сега е треньор на националния отбор до 17 години. Тогава имаше възможност да бъде включен играч от школата. На база моето представяне бе взето решение това да съм аз. Беше незабравим момент. Да участваш в подобен мач е нещо велико, неповторима емоция. Никога няма да го забравя. Ще помня мача с "Лацио" цял живот.

Отбеляза и гол в този мач. Какво помниш и какво почувства в онзи момент?

- Помня най-вече пълните трибуни и атмосферата, която създадоха феновете. Тръпката бе невероятна. Наистина много специален момент.

Как се насочи към футбола? Във фамилията ти има ли друг футболист или спортист?

- Баща ми ме насочи към футбола още от много малък. Той е причината да обичам толкова много играта. Като цяло в рода ни има много хора, които са тренирали футбол. Всички сме много запалени по този спорт.

Ти си от Габрово. Как попадна в школата на "Левски"?

- Харесаха ме на един турнир и получих покана да се присъединя към школата на "сините". Оттогава животът ми е свързан с "Левски".

На кой треньор до момента дължиш най-много?

- Всички треньори досега са ми дали нещо и им дължа много. В началото, когато дойдох в "Левски", Божидар Костадинов ми помогна да се адаптирам. Именно той бе човекът, който ме взе на "Герена". След това треньор ми стана Викторио Павлов, който ми помогна да се развия. Накара ме да мисля по различен начин и ме научи на много неща за бъдещия преход към професионалния футбол. В момента треньор ми е Георги Тодоров, на който също съм много благодарен. Той за много малко време успя да ме научи на важни за мен неща. Сега, когато съм в първия състав, целият треньорски щаб на Стойчо Стоев ми помага да премина границата между юношеския и мъжкия футбол.

Вашият набор в школата се смята за един най-талантливите. Какви са целите ви през този сезон и кои са конкурентите ви?

- Целите ни, разбира се, са да сме на върха. В "Левски" винаги е така, но конкуренцията е много голяма. Най-сериозните ни противници са "Лудогорец" и Славия.

Преди време беше на проби в Ливърпул. Какви са впечатленията ти от английския клуб и какво стана по време на пробите?

- В Англия се работи наистина много професионално в школите. Направи ми впечатление тяхното отношение към всеки детайл. Работят много с подрастващите и имат изградена сериозна система.

На кой отбор симпатизираш и на кой играч?

- Симпатизирам на стила на игра на Барселона. Затова се възхищавам на Луис Суарес и Робин ван Перси.

Къде мечтаеш да играеш един ден?

- Първоначално мечтая да се наложа в мъжкия състав на "Левски". Това е моето най-голямо желание и цел. Твърде рано е да си помислям за каквото и да било друго. Иначе всяко момче на моята възраст си мечтае и за големите европейски първенства.

Все още си ученик. Как се справяш с учението покрай тренировките?

- Успявам да се справя. В момента съм по системата на индивидуалното обучение и ходя на изпити.

Какво обичаш да правиш в свободното време? С кой от съотборниците ти си най-близък?

- Обичам да прекарвам всеки свободен момент със семейството ми. Що се отнася до съотборниците - те всички са ми близки!

По-малкият брат на Станислав - Ивайло, също е част от юношеската школа на "Левски". Две години по-малкият младок също като батко си е нападател. Той е част от тима на родените през 2001 година, а негов треньор е Димитър Телкийски.

Самият Станислав започва да тренира, когато е едва 6-годишен. Записва се в школата на "Янтра". В "Левски" е от 13-годишен. Неговият брат е привлечен на "Герена" през 2015-а.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички