За "големия" левскар Атанас Курдов... и още по-голямото му его


За "големия" левскар Атанас Курдов... и още по-голямото му его

10494 0

"Не искаше да е резерва. Удовлетворих желанието му". Това са думите на Стойчо Стоев относно липсата на Атанас Курдов в мача срещу Локомотив (Пловдив). Георги Иванов - Гонзо дори не пожела да коментира ситуацията. Тогава, трябва ли и ние да я коментираме?

Не е лошо да се кажат няколко. Като например, че Атанас Курдов не заслужава да претендира за титулярно място. Изобщо. Особено срещу Локо (Пд) - отбор, в който и двамата централни защитници са бивши национали и щяха да задушат високия, но лишен от физически качества да се бори с Тунчев и Котев нападател. Освен това, някой помни ли нещо стойностно от Курдов в мачовете на "Левски"? Най-доброто му отиграване е асистенция към Краев. Срещу Монтана. Преди два месеца, че и повече...

Но не формата на играча е най-притеснителна, а продължаващото вече години отношение към треньорите. Курдов не изпълнява тактическите наставления на своите треньори. Години наред всеки разчиташе на това, че безспорният му талант най-накрая ще го накара да заиграе с мисъл на терена, но това така и не се случва. С изключение на няколко проблясъка през годините, Курдов си остана само с големия талант и приказките за бляскаво бъдеще. Защо? Заради отношението. Само и единствено заради това.

Когато отиде в Леверкузен, той имаше уникалния шанс да последва стъпките на Димитър Бербатов. В Байер дори сравняваха качествата на двамата и бяха категорични, че имат много сходства. В някои елементи от играта дори Курдов надделяваше. Но какво стана? "Мързелът" Бербатов проби чак до Манчестър Юнайтед, докато момчето с големия талант стана голмайстор на "В" група. Защо? Заради отношението му към треньори и специалисти.

Неуважението, показано от Курдов през годините, във всички отбори, в които е бил, е налице. Стигна се чак до там, че нападателят скочи на Станимир Стоилов, че му е провалил кариерата в Астана. Астана обаче е двукратен шампион в Казахстан, а Курдов няма даже два гола за първия тим на "Левски". Сега като върнем лентата назад можем спокойно да си отговорим - Курдов или Стоилов имаше прави в свадата между двамата?

И ето я сега и кулминацията. Големият левскар Курдов се завърна в "отбора на сърцето" му и щеше да дава сърце и душа за този отбор. Обаче не е във форма. И когато не си във форма, най-нормалното нещо е да търкаш пейката. Само че той дори не прави това, а при всяка възможност е титуляр под ръководството на Стойчо Стоев, който му даде десетки шансове през този сезон. Курдов не се възползва нито един път. И седна на пейката. А, не, грешка, не седна на пейката, защото не успя да преодолее невероятното его, което го преследва през цялата му кариера. Отказа да е резерва в "отбора на сърцето" и отбора, който му е дал толкова много. Отказа, защото действията му подсказват колко голямо е уважението му и към Стойчо Стоев, и към "Левски".

Впрочем, само за един мач Умар Диаби обра повече топки, отколкото Курдов за цял сезон. Да, и той не се представя на ниво, но хвърля далеч повече усилия. Дали е достатъчно талантлив, все още не се знае. Мики Орачев е сред най-постоянните футболисти в "Левски" през този сезон, но основно се подвизава на пейката. Владислав Мисяк беше част от първия отбор, но получава много малко шансове през последните година и половина. Да сте чули той да прояви неуважение към клуба и към треньора?

Егото е много хубаво нещо във футбола, особено когато го използваш като твое предимство на футболния килим. Когато това его обаче е без покритие, може да те съсипе...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички