Делио Роси спечели, но Грант имаше едно голямо предимство пред него


Делио Роси спечели, но Грант имаше едно голямо предимство пред него
Снимка: Getty Images/Guliver

2810 0

Единият от фаворитите за нов треньор на Левски Аврам Грант има един сериозен плюс пред другите треньори. Не само тези, които бяха кандидати да поемат "сините", а сред много специалисти в световен мащаб.

Израелецът владее силата да въздейства ментално на своите играчи, както сам казва, "да чисти боклука от човешките глави". За това Грант признава пред руския "Чемпионат" през 2014 година.

Ето какво разказва за тази своя "дарба":

"Двама мои бивши играчи са подготвили проект за менталната сила, за това как да направим хората по-добри. Това са именно тези иновации в психологическата подготовка, които с времето трябва да научат и разберат всички.

Това е нещо невероятно - да знаеш как да изхвърляш боклука от човешките глави. Как да правиш от лузърите - победители. Мен ми харесваше да върша това, когато бях треньор, това беше част от моите задължения. Сега ми харесва да споделям това не само с играчите си, но и с други хора.

Излизането на Гърция от групите - това е чиста психология. Когато анализирах предстоящия тогава мач за израелска телевизия, казах, че гърците имат много силен манталитет и ще стъжнят живота на Кот д'Ивоар. Въпреки че африканците на теория и по умения са по-силни.

Някога те бяха психически слаби. Но дойде Ото Рехагел и отдели внимание именно на този аспект - формиране на психология на победители. И гръцкият национален отбор се оказа достатъчно умен, че дори след напускането на Рехагел продължи да работи в тази насока.

Гърците никога не са ослепителни, но дори и когато тяхната игра е напрегната и скучна, те никога не рухват. И това може да се научи. Примерно, така работих и с отбора на Израел, в резултат на което ние за целия квалификационен цикъл не загубихме един мач, въпреки че бяхме в група с Франция, Швейцария и Ирландия. Изравнихме резултата в мачовете с французите и ирландците и при нула загуби заехме трето място, само заради по-лошото съотношение на мачовете.

Но не става дума за мен. Ти не можеш да дадеш на човека талант. Но да изтръгнеш от този талант максимума - на това си способен. Не трябва да се разчита само на таланта. В руския национален отбор винаги е имало талантливи играчи - в малка или голяма степен. Но, освен Лобановски, никой не изстискваше от тях максимума. Аз съм му ходил на гости и осъзнах, че е бил блестящ психолог. Лобановски изпревари времето.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички