Всичко или нищо: Нестор Ел Маестро между историята и пълното забвение


Всичко или нищо: Нестор Ел Маестро между историята и пълното забвение
Снимка: Ilian Telkedzheiv LAP.bg

5672 0

Уикендът за ЦСКА започна с гръм и трясък. "Армейците" се разделиха официално с първия от над пет години насам треньор, съумял да се задържи в клуба повече от 1 година.

По-точно казано - Саша Илич се насочи към изхода на стадион "Българска армия" след 1 година, 1 месец и 25 дни начело на 31-кратните шампиони на страната. Поводът е поражението от Сепси у дома с 0:2 в двубой, в който ЦСКА беше фаворит. Причините за раздялата обаче не са малко - "червените" изпуснаха титлата в самия край на шампионата, не показаха достатъчно добра игра в преките дуели с Лудогорец и Левски, а в отбора липсваха характер и убедителност в ключовите моменти. 

Още не следващия ден беше обявен неговият заместник - Нестор Ел Маестро. Старият познайник на феновете на ЦСКА изненадващо бързо пое руля на тима, след като замени друго от малкото специалисти, задържали се над година на "Армията" - Стамен Белчев. 

Месеци със спорен успех за Маестрото в ЦСКА 

Със сърбина начело, "червените" се завърнаха в Европа с нелош летен поход. ЦСКА започна колебливо с Рига и трябваше да премине през дузпи, за да се класира напред. Последва обаче блестящо представяне в мачовете с Адмира Вакер и общ резултат 6:1. 

Последва двубой с Копенхаген, в който мнозина отписваха Ел Маестро и възпитаниците му. ЦСКА обаче не се даде без бой. Пред 25 хиляди зрители на стадион "Васил Левски" "червените" играха умен футбол, поведоха в резултата и изглеждаха готови да поднесат изненадата. Грешки в ключови моменти, червен картон на Чорбаджийски и спорни съдийски решения обаче доведоха до пълен обрат и 1:2 в края на срещата. Сходни бяха събитията и на реванша - гол от засада за Копенхаген, 2:1 за датския тим и край на европейския поход на Ел Маестро с ЦСКА. 

Редуването на силни мачове с колебливи такива продължи и в Първа лига. ЦСКА продължаваше да е пред големия враг Левски, но в сянката на Лудогорец. За капак, в преките двубои ЦСКА нито веднъж не успя да надвие разградчани или "сините", за което е и най-често критикуван.

Въпреки колебанията, при първия си престой Нестор Ел Маестро записа страхотно постижение. Неговият процент на успеваемост е по-висок от на всички останали треньори, записали над 5 мача в новата история на ЦСКА. Той записва 71.4% победи в мачовете на ЦСКА, като единствено Христо Янев записва по-добра кампания. Той прави това обаче във "В" група. 

За съпоставка - Саша Илич има 68.1%, Любослав Пенев и Стойчо Младенов в последните си периоди на "Армията" съответно 53.3% и 52.5%, Милош Крушчич - 52.4%, Стамен Белчев - 62.1%. Ако се върнем още към миналото, последен Милен Радуканов през вече далечната 2010-а година постига 73.2% успеваемост.

Резултатите на Ел Маестро на "Българска армия"

Втори шанс - какво още може да даде "маестрото" на ЦСКА?

Нестор Ел Маестро има едва едно значимо постижение в треньорската си кариера, което обаче е мечта за всички в червено, а именно - шампионска титла. През сезон 2017/18 той вдига трофея със Спартак (Търнава), като феновете на ЦСКА се надяват да го видят усмихнат, щастлив и с титлата в ръце след 9-10 месеца. 

Той знае как се става шампион. Запознат е също с родната действителност, изискванията на публика в България, както и с всички предизвикателства. Завръщането на сърбина породи солидна доза негативни реакции сред "армейските" привърженици. Немалка част от тях приеха със скептичност новината. Той обаче бързо може да ги спечели отново.

От "Добре дошъл" до "Трагедия": Какво е мнението на "червена" България след назначението?

Освен с резултати, това специалистът може да постигне и с една от своите неподправени черти, а именно - буйния си темперамент. Неведнъж кадри на изключително емоционалния наставник обикалят социалните мрежи. Когато триумфира в Словакия, той се качи върху покрива на една от резервните скамейки, за да ликува. Тази частица от характера си носи и в България. 

В историята остават култовите му прояви при победния гол в последната минута от добавеното време срещу Славия, когато нахлу на терена, падайки на колене от неистова радост. Също така се помни и реакцията му при ремито 1:1 срещу Лудогорец на "Армията". Осъзнавайки наближаващия край на срещата, той отиде до един от асистентите на главия съдия - Ивайло Стоянов, искайки от него точно 6 минути добавено време. В отговор обаче получава само 2. Виждайки това, Ел Маестро падна в краката на арбитъра, а след това догледа дуела, седнал на тъч линията.

Припомнете си емоционалния и култов Ел Маестро с ВИДЕО!

Всичко или нищо

Вторият период на треньора при 31-кратните шампиони почти гарантирано ще се окаже последен такъв при нов провал с отбора. Освен че вероятно ще бъде зачеркнат с "дебелия флумастер" от "Армията", то евентуална несполука би имала  негативен отенък върху цялата му кариера. 

Визитката на Ел Маестро е впечатляваща, но започва да избледнява. След като години наред трупаше знания в Германия, той премина през 5 отбора, на които беше старши треньор. В нито един от тях не е изкарал повече от 1 сезон, а Гьозтепе го изхвърли след 6 поредни поражения - едва ли някой на "Армията" ще има такова търпение към него. 

Шансовете на Ел Маестро не само в ЦСКА, но и във футбола, се изчерпват. Както е известно, Нестор Ел Маестро не е играл футболн на професионално ниво, а Доброто "CV" и отличните тактически познания може и да са налице, но избледняват. Провал на "Армията" може да му коства не само уволнение, но и край на надеждите за по-сериозна треньорска кариера. 

След първия престой при "червените" кариерата му не търпи никакво развитие. Той ръководи за кратко отбори като Щурм Грац, Ал Таавун и Гьозтепе, с които не постига нищо, а освен това прекарва и цели 509 дни без работа. ЦСКА може да представлява последния му шанс да се покаже като добър треньор.

Оползотворяването на възможността задължително преминава през спечелване на трофей или пробив в Европа с тима през настоящия сезон. Ако съумее да го стори, то Йевтич, както е бащината му фамилия, със сигурност ще измие стария спомен и ще остане в историята и фолклора на най-титолувания български клуб. Всичко в неговите ръце и краката на възпитаниците му.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички