Виктор Касай отхвърли претенциите на ЦСКА и Ботев Пд: Търсят се поводи за напрежение


Виктор Касай отхвърли претенциите на ЦСКА и Ботев Пд: Търсят се поводи за напрежение
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

2041 0

Председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз - Виктор Касай, говори пред медиите след зачестилите оплаквания на елитните клубове у нас от съдийските решения в свой ущърб.

След старта на новата кампания голям брой от тимовете в Първа лига пуснаха оплаквания от тенденциозно съдийство след свои срещи. Някои от най-нашумелите мачове са на ЦСКА с Лудогорец, в който "армейците" поискаха 2 дузпи, както и между Левски и Ботев Пловдив, в който на "канарчетата" не беше свирена дузпа, а по-късно изключително спорно им беше отменен и гол срещу "сините".

Не са свирени дузпи, защото такива няма

"Отговорът е лесен. Не са свирени дузпи, защото такива няма. Анализираме всички ситуации след кръга. Преглеждаме и ситуации, които не се отсъдени. При втората такава става дума за контакт, който не е достатъчен, за да бъде свирена дузпа. След мача се търсят поводи за създаване на напрежение, но призовавам да се прекратят тези практики", коментира Касай на пресконференция.

"На Берое – Левски нямаше негативна оценка на съдиите, както и след Лудогорец – ЦСКА. Решението на съдията на мача Левски - Ботев Пловдив за отменения гол също е правилно. Във всеки двубой има спорни ситуации, но бих помолил всички да не нагнетяваме напрежение в ситуации, които не оставят място за дискусии“, добави той.

И все пак - грешки има и броят им не е малък

"Според вас, колко грешки не биха били много? Разбира се, не сме щастливи. Грешките се покачват, защото съдиите не винаги познават добре правилата. Имат нужда от повече от постоянство в усилията си", призна бившият рефер.

"За някои съдии една ситуация е дузпа, за други не. Трябва да имаме единен и постоянен поглед върху нещата. За нещастие, някои съдии нямат качествата да работят на високо ниво. В момента има 33-а ВАР-съдии, но не всички работят като такива, защото нямат необходимия опит да свирят в Първа лига. Ще продължим да стесняваме кръга от ВАР-съдии, за да стигнем до крайния резултат от високо квалифицирани такива, които да боравят със системата.

Ако някой клуб иска консултации, още утре ще изпратим ВАР-инструктор. В момента календарът е много сгъстен. Няма как да организираме среща с всички клубове, но такава ще се проведе след края на сезона. Моите наблюдения са, че клубовете се интересуват от ВАР-протокола, само когато се чувстват ощетени. Когато не са, не показват интерес към него", допълни още той.

За мерките срещу зле представилите се съдии у нас

"Анализираме всички съдии в мачовете. Ако установим, че някой прави прекалено много грешки, няма да свири в Първа лига. Ще направим оценка след края на сезона. Не можем да наказваме всяка една грешка. На полусезона ще направим обстоен анализ, ще видим кой и как се е представил и тогава ще решим кой да свири в Първа лига и кой не", каза Касай.

"Това, което можем да направим в момента, ако видим груба грешка или лошо представяне на съдия, което е неприемливо, да му дадем почивка за определен период от време. Съдиите не са професионалисти и не получават възнаграждения във вид на заплата, а като хонорар за даден мач. Просто е – няма мач, няма заплащане. Ако някой съдия е сгрешил сериозно, то той няма да свири мачове за месец и ще се лиши от около 4000 лв. Няма да оповестим официално кой е наказан, но, ако разгледате нарядите седмица след седмица, ще ви стане ясно от представянето на кои съдии не сме доволни.

Георги Кабаков - единствен на най-високо ниво в Европа

„Сега имам повече време да оценявам съдиите. Имаме група от по-опитни и такава от по-млади. Всеки изминал мач ми позволява да натрупвам впечатления от всеки съдия и да разбера кой няма качества да свири в елитното първенство. Само Георги Кабаков в момента свири на най-високо ниво в Европа. Други български съдии, които ръководят на такова ниво, нямаме. Това значи, че трябва да работим за подобрение. Не сме щастливи, но работим, за да подобрим нещата", завърши председателят на Съдийската комисия към БФС.

Ето кои и колко са грешките на ВАР у нас според отговорника за системата у нас Петър Петров

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички