Топ 10 на най-големите трансферни провали в ЦСКА


Топ 10 на най-големите трансферни провали в ЦСКА
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7334 0

ЦСКА е дом на десетки легендарни футболисти, донесли през годините безброй емоции не само на "червените" запалянковци, а и на всички останали с невероятните си изяви и постижения.

През стадион "Българска армия" са преминали имена като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров, Димитър Пенев, Димитър Якимов, Петър Жеков и още и още, кой от кого по-голям и по-успешен.

В храма на "армейците" обаче са се подвизавали и състезатели с меко казано спорни качества. Немалко трансфери на играчи с наглед гръмки визитки са пристигали в "Борисовата градина" с амбиции да запишат името си със златни букви. Единственото, което постигнаха обаче, бяха главоболия у "червените" фенове, последвани от псувни и ред летящи бутилки или някои други предмети и храни.

Със сигурност една статия не би била достатъчна да се споменат всички футболни "корифеи", минали пред "Армията", но някои от тях изпъкват пред съперниците си в тази "престижна" класация.

Кои са 10-е най-големи трансферни провали на ЦСКА през новия век?

10. Мамади Сидибе

Мамади Сидибе е един от футболистите с впечатляваща кариера, преминавали през родния футбол. Малиецът пристигна в 31-кратния шампион на България със статут на утвърден титуляр не къде да е, а във Висшата лига. На сметката си той има 184 двубои с екипа на Стоук Сити, в които записва 26 попадения и 14 асистенции. 

Таранът обаче не съумя да оправдае очакванията на новия си клуб тук. За краткия си престой в България нападателят записва едва 15 мача и 2 гола. Трудното му боравене с топката и головата суша не се понравиха на "армейските" привърженици. На изпроводяк той изпусна и ключовата дузпа срещу вечния съперник Левски, която прати сините на 1/4 финалите за Купата на България.

9. Томи Юрич

В австралийския почти двуметров таран родният гранд виждаше начин да разчупи състава си. Юрич обаче не получи огромно доверие от тима, след като още с първите си изяви успя да разочарова и най-големите оптимисти. Бавен, без поглед над играта, беззъб пред гола и нетехничен - като такъв ще бъде запомнен високият нападател, който напусна с 11 мача и 1 гол най-титолувания клуб в България.

8. Вив Соломон-Отабор

Англичанинът с нигерийско гражданство акостира на тукашната сцена като млад и много перспективен играч. Неговият талант или по-скоро липсата на такъв бързо бе разкрита от родната действителност. На крилото бе даден голям шанс за взискателен клуб като ЦСКА. Той взе участие в 22 срещи, само в 1 от които обаче успя да накаже противниковата врата. 

Въпреки скоростта и дрибъла си, Отабор не показа, че е готов за големия футбол, като от 2019-а година до момента той има реализирани едва 3 попадения.

7. Тони Уот

С богата визитка пристигна и Тони Уот. Роденият в Котбридж, Шотландия таран бе прочут със спечелената си титла със Селтик, както и с прочутия си гол, с който "келтите" победиха Барселона в Шампионска лига. С не много по-различна визитка централният нападател си тръгна оттук.

Той не получи голям кредит на доверие, записвайки 20 мача и 5 гола. Шотландецът бе тромав, бавно отработваше топката, нетехничен и непродуктивен.

6. Карло Мухар

Мухар е един от играчите, които "червените" фенове едва ли някога ще искат да си спомнят. Той записа 36 мача за "армейците", в които отбеляза 2 попадения, но това остана единственото, с което може да се похвали.

Често скован и безидеен хърватинът няма да бъде запомнен с положителните си качества, а с грабването на греблото от чистачите на националния стадион, с което изрина снега, както и със скандалната снимка, лъхаща непукизъм при позорната загуба на ЦСКА от Левски на финала на Купата на България.

5. Укра

Още един футболист, който ще бъде запомнен със скандални кадри, вместо с чисто футболни достойнства. Полузащитникът дойде на "Армията" с любопитна визитка, включваща дори престой в Порто и Спортинг Брага. 

Изглежда обаче качествата му не бяха достатъчни за родната Първа лига, където изигра едва 16 минути преди да си тръгне. Въпреки това, време да "блесне", имаше. Той публикува снимка с окачени на мъжеството си тежести, която по-късно премахна. Други подобни кадри обаче останаха. 

4. Кевин Кубемба 

Играч, който не може да се оплаче от липса на доверие. Кубемба взе участие в 26 мача с червената фланелка. В 24 от тях обаче той така и не намери пътя към вратата на противника, въпреки че това бе единствената му роля.

Той показа изключителна липса на каквито и да е умения, що се отнася до създаване на положения, реализиране на такива, а техниката и играта с глава, въпреки солидната му физика и ръст също бяха катастрофални.

3. Вилмар Джордан

Един от най-чаканите трансфери в близкото минало от феновете на ЦСКА, но също толкова разочароващ. Джордан акостира на "Българска армия" след един от най-тежките периоди в историята на клуба, а именно фалита и изпадането във "В" група.

Нападател от подобна класа, направил фурор с Литекс и записал 35 гола и 11 асистенции в родния елит, подобаваше на амбициите на завърналия се в Първа лига 31-кратен шампион. Той обаче пристигна с килограми горница близо до броя на отбелязаните му попадения, което му позволи да изиграе едва 4 мача за "армейците" преди да напусне.

2. Томас Лам

Играчът - кошмар за ЦСКА. Томас Лам е заявявал, че не се чувства като най-добрия защитник, а по-комфортно му е в центъра на игрището. Незнайно защо обаче, той бе налаган именно в отбрана при "армейците". Това бе и много фатално за тях.

Лам бе в основата на 2 от големите провали на "червените" и то в рамките на един сезон. Първо той разби и последните надежди на тима за класиране напред в Лигата на конференциите след фатална грешка срещу Зоря, довела до попадение на съперника. По-късно той повтори "упражнението", но с дори още по-катастрофален резултат. Във финала за Купата на България срещу вечния съперник Левски единствения гол, донесъл трофея на "сините", дойде след нелепа неточност именно на финландеца.

1. Яник-Сони Вилдсхут

Едва ли някой си е мислил, че подобна класация би минала без името на "знаменития" нидерландски "ас". Когато играч с дълги престои в отбори като Норич, Болтън, Мидълзбро, Кардиф, Уиган, Макаби Хайфа пристигне в България, всеки би счел, че проблемите на новия му клуб в атака са решени.

Нищо подобно обаче не се случи между този футболист и ЦСКА. Той изигра цели 45 мача, 2783 минути футбол с червената фланелка, в които отбеляза едва 1 попадение. То обаче беше красиво и дойде срещу не кой да е отбор, а срещу този на Рома, воден от Жозе Моуриньо.

И този гол обаче с нищо не помогна на отбора. Вилдсхут остава един от най-скандалните трансфери в ЦСКА. Нападател, пропилял десетки голови положения за "армейците", без особена техника, поглед над играта и скорост. Въпреки това, той не беше мразен и сериозно хулен от запалянковците на отбора, а по-скоро обект на стотици забавни колажи, недоумяващи присъствието му на легендарната "Армия".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички