Тимът на Левски по-скъп от този на ЦСКА: 10-те най, средна възраст, национали, треньори (статистика)


Тимът на Левски по-скъп от този на ЦСКА: 10-те най, средна възраст, национали, треньори (статистика)
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

6453 0

Безспорно голямото дерби на 26-ия кръг в българската Първа лига е сблъсъкът между лидера във временното подреждане ЦСКА и носителя на Купата на България Левски. Двата отбора излизат един срещу друг в понеделник, 17-и април, от 17:30 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Въпреки че "сините" излязоха от тежката серия без успех в първенството и към момента са с четири поредни победи, то те изостават сериозно в шампионата от "червения" си съперник. Разликата между двата тима е 19 точки!

Колко струват съставите на ЦСКА и Левски?

Все пак съставът, който ще бъде ръководен от Елин Топузаков, е оценен по-високо от този на Саша Илич. Екипът на SportLive направи проучване, позовавайки се на данни от специализирания сайт Transfermarkt.

Отборт на Левски е оценен на 20,25 милиона евро, докато този на ЦСКА е осезаемо по-надолу. Разликата между двата тима е 3,55 милиона евро, като този на Саша Илич е оценен на 16,7 милиона евро.

10-те най-скъпи футболисти на ЦСКА

Най-високо оценен от играчите на Илич е капитанът Юрген Матей - 1,5 милиона евро. Изненадващо или не, но следващите двама са Лазар Туфегджич, който рядко попада като титуляр в сметките на наставника си, и Брадли де Нойер - и двамата по 1,20 милиона евро.

Следващите имена вече едва ли са изненада за "червените" привърженици - Тобиас Хайнц (1,1), Джонатан Линдсет (1), Дюкенс Назон (1), Браян Морено (1). Топ 10 пък допълват Густаво Бусато (900 хиляди), Амос Юга (900 хиляди) и Марселино Кареасо (850 хиляди).

10-те най-скъпи футболисти на Левски

Разликата в цените на двата тима идва от двамата най-скъпи футболисти на "сините" и най-вече Филип Кръстев, който е оценен на 4 милиона евро. Централният бранител Хосе Кордоба пък струва 2 милиона евро.

Следващите трима по този показател от Левски са Ноа Сонко Сундберг (1,5 милиона евро), Уелтън (1,3 милиона евро) и Пламен Андреев (1,2 милиона евро). Цели четирима са оценени на 1 милион евро - Илиян Стефанов, Цунами, Марин Петков и Андриан Краев, докато Келиан ван дер Каап и Рикардиньо струват по 800 хиляди евро.

Любопитна статистика около ЦСКА - Левски

Кой е с по-млад отбор, кой има повече национали и къде се подвизават повече чужденци? Отговорите:

- Средна цена на футболист за "червените" - 596 хиляди евро, за "сините" - 779 хиляди евро;

- средна възраст за ЦСКА - 25,6, за Левски - 23,5;

- национали: по 7 от двата отбора;

- младежки национали: 4 от символичните домакини, 8 от гостите;

- чужденци: 18 срещу 11 за лидера в Първа лига.

Сблъсъкът Саша Илич - Елин Топузаков

Скоро ще се навърши 1 година, откакто сръбският наставник е начело на "армейците" (от 2-ри юни 2022-ра година). Въпреки това той се е изправял само веднъж срещу Левски - на 18 септември, когато в 11-ия кръг от този сезон "сините" надделяха с 2:0. Илич застана начело на "червените" по-малко от месец след поражението във финала за Купата на БЪлгария.

И все пак успехът на легендата на Партизан като треньор е 2,03 точки средно на мач. За сравнение - този показател за Елик Топузаков е 1,68 точки средно на мач. Топчо също се е изправял само веднъж срещу големия столичен съперник и също е загубил.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички