Съдийски неточности, червен картон и много пропуски: ЦСКА се измъчи с Левски


Съдийски неточности, червен картон и много пропуски: ЦСКА се измъчи с Левски
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

13292 0

ЦСКА победи Левски с 1:0 в голямото дерби на България. По този начин "армейците" се изравниха по точки с втория във временното класиране Локомотив (Пловдив). Ситуацията при "сините" пък става все по-зле, като тимът е с 15 точки от 16 мача на 10-ата позиция.

"Червените" изпуснаха много положения, като сред тях влиза и дузпа от Тиаго, която Николай Михайлов отрази. Повторенията показаха, че нарушението за 11-метровия наказателен удар е било извън наказателното поле. ЦСКА можеше сериозно да съжалява за многото пропуски, тъй като остана с човек по-малко след червен картон на Амос Юга в 74-ата минута и изпусна инициативата. Трябва да се отбележи, че Юга играеше на ръба на позволеното дълго време и можеше да бъде изгонен и по-рано. След като останаха с човек повече,"сините" натиснаха своя опонент в последните минути, но въпреки това не успяха да направят достатъчно, за да отбележат гол.

Това бе и последният мач за двата отбора преди прекъсването на българския шампионат за зимна пауза. Предстоят подготвителни лагери, а срещите от Първа лига се подновяват от февруари месец 2021 година.

СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато – Юрген Матей, Жеферсон, Петър Занев /к/, Тибо Вион, Брадли Мазику, Тиаго Родригес, Амос Юга, Али Соу, Валентин Антов, Георги Йомов

Левски: Николай Михайлов /к/ - Алекс Петков, Мартин Райнов, Ивайло Найденов, Паулиньо, Матео Стаматов, Найджъл Робърта, Тома Даске, Георги Александров, Мартин Петков, Станислав Иванов

ГОРЕЩИ МИГОВЕ В ДЕРБИТО МЕЖДУ ЦСКА И ЛЕВСКИ (ГАЛЕРИЯ)

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна със спечелено от "сините" нарушение в удобна за центриране позиция. След изпълнението обаче не се стигна до нещо опасно, а в следващите минути ЦСКА отново наложи своя контрол и заигра по-добре.

В 55-ата минута Левски стигна до най-добрата си възможност до този момент в двубоя. Станислав Иванов центрира, а след рикошет в Юга топката стана опасна за Бусато, като той я изби в Робърта, след което играч в "червено" я изчисти далеч. Останаха съмнения дали при центрирането на Иванов Юга не отклони топката с ръка, но сякаш той игра с глава.

В следващите минути ЦСКА натисна своя съперник и стигна до няколко ситуации, които обаче не бяха довършени до край. Левски отговори с един изстрел отдалеч на Найджъл Робърта, който обаче бе и слаб, и неточен. В 71-ата минута Али Соу, Тиаго и Георги Йомов комбинираха около вратата на Левски, но "синята" защита, начело с Николай Михайлов, някак се справи и с тази ситуация.

В 74-ата минута просещият си още от първото полувреме втори жълт картон Амос Юга вече бе изгонен. Полузащитникът замахна опасно без да играе с топката и застраши здравето на Робърта и заслужено бе изгонен.

След като останаха с човек повече на терена, "сините" футболисти наложиха своя контрол върху двубоя и започнаха да владеят топката много повече от своя съперник. Въпреки това, те така и не създадоха опасни положения.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Учудващо или не, но в първите минути "сините" играчи не изглеждаха никак зле на терена. Те дори създадоха първата по-опасна ситуация в двубоя. Тя дойде след центриране от статично положение към Мартин Райнов. Стигна се до кратко разбъркване и проблеми в "червената" отбрана, но не и до удар.

Постепенно "армейците" подобриха представянето си и създадоха няколко нелоши атаки, при които се стигна до центрирания на Йомов, Тиаго и Вион, но при нито едно от тях те не намериха свой съотборник в изгодна позиция.

В 19-ата минута и ЦСКА стигна до своя най-чист момент в двубоя. Амос Юга изведе Али Соу с прекрасен дълъг пас. Нападателят пое топката, сблъска се със защитник на Левски, но остана на крака, но излезлият Николай Михайлов докопа топката с ръце и я взе от краката на Соу.

Само секунди по-късно Соу получи нова възможност и този път вкара. Нападателят получи топката от центъра, напредна до наказателното поле, като никой играч на Левски не успя да му противодейства. Оттам Соу стреля в центъра на вратата и се разписа, след като необяснимо защо Михайлов вече беше на земята. 20 - 1:0!

Футболистите на Бруно Акрапович стигнаха до трето поредно добро положение в рамките на няколко минути. Центриране от ъглов удар и топката попадна в абсолютно непокрития Амос Юга. Той опита изстрел с крак, но шутът му мина покрай вратата. Секунди след него и Георги Йомов стреля от неудобна позиция покрай вратата.

Малко след средата на първото полувреме се стигна и до първите по-значителни искри в дербито. Юга се ядоса от извършено нарушение срещу него и хвана през глава противников играч. В крайна сметка той получи само жълт картон.

В 31-ата минута Георги Йомов изпусна сам срещу Михайлов. При отбитата топка Тиаго я пое и тръгна напред, но бе съборен от Мартин Петков. Съдията се подвоуми, но прецени, че нарушението е в наказателното поле. Тиаго застана зад топката, за да изпълни 11-метровия наказателен удар. Тиаго обаче изпусна дузпата в 34-ата минута.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Един от последните двубои в българската Първа лига през тази година е повече от достоен за завършек. Става въпрос за най-дългоочаквания сблъсък у нас, а именно - този между софийските грандове и големи врагове от години - ЦСКА и Левски.

За това дерби (както и за всички най-големи по света) важи с пълна сила твърдението, че моментната форма няма значение и за фаворит не може да се говори. В случая обаче нещата стоят малко по-различно през тази налудничава 2020-та година.

Проблемите при "сините" продължават вече месеци наред и това се изразява изключително ясно и в играта на тима, както и съответно в спечелените точки и мястото в класирането. Славиша Стоянович се завърна на "Герена", а очакванията и надеждите към него са високи. Той обаче има нужда от време.

Ситуацията в отсрещния лагер е на коренно различен полюс. "Червените" стабилизираха представянето си в последните двубои, а сякаш с основна заслуга за това е Бруно Акрапович. ЦСКА се намира в серия от 5 поредни мача, в които неизменно побеждава в Първа лига.

Освен това, тимът е все още е на гребена на вълната, след като победи италианския гранд Рома в последната си среща от груповата фаза на Лига Европа. За първи път от доста време насам, всички тези фактори водят до това, че има един явно изразен фаворит в сблъсъка.

Прогнозите на специалисти и букмейкъри са, че ЦСКА не трябва да има проблем с победата днес, а "червените" фенове дори се надъхват за исторически разгром. Дали обаче това няма да им изиграе лоша шега? Отговорът съвсем скоро в голямото дерби на България - ЦСКА срещу Левски!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички