Стойчо - специалист по леви бекове от чужбина


Стойчо - специалист по леви бекове от чужбина

1848 0

В мача със Славия ЦСКА беше развинтен по лявата зона на защитата си. Белите пробиваха оттам с лекота, но Стойчо Младенов не направи нищо цял мач. Стоеше горе на трибуните и гледаше как Супусейпа оставя огромни пространства в зоната си, как постоянно е надиграван. И това се случва във втора поредна среща. Срещу Левски късмета покри ЦСКА и гафовете на така нареченият Супи не бяха фатални. Срещу Славия обаче очакваното се случи и ЦСКА бе разнищен през неговата зона.

А Стойчо Младенов не спира да привлича леви бекове от чужбина. Това му е нещо като хоби. Няма друг треньор в историята на българския футбол, който да е довел 10 чужденци за този пост. Стойчо е безапелационен лидер в тази класация. Това е сред любимите му занимания. Да намери чужденец за ляв бек. И по възможност на висока заплата. Умее ги тези неща. И през това лято не изневери на себе си. Взе в ЦСКА

някакъв юнак

Сендрино Мисиджан

от слаб втородивизионен холандски отбор. Основното в игровата му характеристика е това, че хвърлял силно тъчове. Биел ги почти като корнери. И това явно е достатъчно, за да получи договор с ЦСКА. С този играч клубът подписа две годишен контракт при месечна заплата от 10 500 лева чисто. Като сложим и другите разходи то холандецът ще излезе на армейците около 300 000 лева. Може и повече. Зависи от бонусите. Зависи и от това, дали при подписването той, мениджърът му или и двамата не е трябвало да получат някаква сума. Така че финансовата летва може да достигне и по-висока кота до изтичането на срока от две годишния контракт.

Същият този Мисиджан не е записал и минута игра в 5-те официални мача на ЦСКА от началото на сезона (3 в първенството и два в Лига Европа). И то при условие, че за този пост в ЦСКА конкуренция няма и се налага да се преквалифицират централни бранители. И въпреки това Мисиджан не играе. Здрав е нищо му няма. Но не играе. И Стойчо е редно да отговори по каква работа го е привлякъл и как ще оправдае високата му заплата. Младенов е доказал, че е специалист по левите бекове от чужбина. Мисиджан е просто продължение на трансферната му политика с играчи от тази зона на терена. Натрупванията вече са достатъчно солидни, за да могат да се правят и генерални изводи.

Започна се с Маркос Чарас - от огромна надежда аржентинецът бързо се превърна в огромен провал, който струваше на ЦСКА около 1 милион лева разход - по трансфер, заплати, премии и т.н. После Стойчо "откри" Фабио Лима, който на "Армията"

се учеше да

изпълнява тъчове.

Свириха му два обратни в един мач с Левски през 2003 година и предизвика смеха на публиката. След това Младенов ангажира Алтин Хаджи, който отдавна бе приключил със сериозния футбол и стана част от фиаското срещу Галатасарай и Торпедо преди феновете да му се нахвърлят при един безумен червен картон във вечното дерби. И той струваше прескъпо на клуба.

При втория си престой в ЦСКА Стойчо започна ударно с привличането на двама нови леви крайни защитници от чужбина – Никола Вуядинович и Фелипе Машадо. Представянето на първия в най-добрия случай бе посредствено, а на втория - кошмарно. Машадо скоропостижно бе изгонен от Любослав Пенев, който бързо разбра що за играч а довел Стойчо в ЦСКА.

Младенов продължи с "откритията си" по левия фланг на ариаргарда с Нилсон Антонио. Помните го нали. Страхотен ляв бек. Един от „героите” срещу Мура. Заслужаващ приза за най-слаб на терена в реванша със словенците. Потресаващо слаб футболист спрямо историческите критерии на ЦСКА. И той набързо бе разкрит и отпратен от ЦСКА.

Но Екзекутора не спря дотук и в началото на настоящия си треньорски престой на "Армията" настоя за Жереми Фо-Поре, който по това време беше без отбор, защото никой не го искаше. Феновете на ЦСКА бяха като ударени с мокър парцал от играта на французина, който вече 3 месеца не може да си намери нов клуб. А Стойчо дори му предлагаше нов договор!?

След това през зимата взе „многообещаващия” по неговите думи Браян Ереро. Не го пусна нито веднъж и го освободи преди около месец.

И оформи десетката си от леви бекове от чужбина с Кристиян Супесейпа и Сендрино Мисиджан. Първият бе най-слабият в състава на ЦСКА в последните 3 мача – реваншът със Зимбру, Левски и Славия. Особено фрапиращи бяха грешките му срещу сините и белите, където през неговата зона се преминаваше напълно свободно и съперниците неслучайно атакуваха точно оттам. Милен Радуканов бе дал указания Славия да развива нападенията си през неговата зона и по този начин белите вкараха двата си гола и

създадоха още 4-5

опасни положения

пред вратата на ЦСКА.

Вече ни е ясно, какво може Супусейпа, като ляв краен защитник. Не сме видели обаче какво може Мисиджан. Но… Стойчо явно не смее да го покаже пред широката публика, защото тогава вероятно отчаянието ще стане пълно. Ще последват и неудобни въпроси на които треньорът трудно ще даде смислен отговор. Едни от тях са: по какви критерии Младенов е избрал Мисиджан, кой го е гледал и с какво той заслужава заплата от 10 500 лева?

Трябва да се отбележи и една отчетлива закономерност. Всички леви бекове от чужбина привлечени по време на треньорските периоди на Стойчо са разочарования. И ЦСКА е върхът в кариерата им. След това никой от тях не е отбелязал прогрес, който да включва мачове за по-голям клуб от ЦСКА. Може ли Стойчо да обори този факт?!

Но Екзекутора не спира. Той иска още и още. Сега от италианските медии разбираме, че ЦСКА чака някакъв си ляв бек на име Тончи Кукоч, за когото няма място дори в серия Б. Там не го искат, но в Италия пишат, че ЦСКА го иска.

Няма лошо да сбъркаш при привличането на 20, 30 дори 40 процента от играчите на този пост, но да не уцелиш с нито един, това вече е абсолютен селекционен провал. Стойчо да извади белия лист и молива. И да направи две графи. С всички разходи (заплати, премии, комисионни, ако има такива и т.н.) и приходи в ЦСКА по привлечените по негово време леви бекове. След това да покаже баланса. Ако не му е неудобно разбира се.

Така Стойчо си продължава по Стойчовски. С непрекъсната селекция, гарнирана с леви бекове от чужбина. И това той нарича оздравяване. Оздравяване по Стойчовски.

А какво стана с футбола. С красивия футбол. За него не питайте Стойчо. Ама никога. А какво стана с обещанията му за професионален подход към селекцията, които даде миналата година по това време. Тогава каза, че ЦСКА вече нямало да взима играчи по препоръка, а ще праща свои хора да ги гледа. И по този въпрос не го питайте. И в никакъв случай не го питайте защо за 6 години треньорска работа в ЦСКА все още не е наложил нито един юноша на клуба в титулярния състав. Хей така за цвят. Поне един. Не Долапчиев, някой друг, който и да е. Как пък не се намери един, който да става за ляв бек за 6 години. Не го питайте, защото той си има Мисиджан, Фабио Лима, Машадо, Нилсон Антонио и останалите. За това някакви леви бекове от школата не му трябват. Явно не са рентабилни.

ЛЕВИТЕ БЕКОВЕ ОТ ЧУЖБИНА, ПРИВЛЕЧЕНИ ПРИ МЛАДЕНОВ

Маркос ЧАРАС

2002-2005 (19 мача, 3 гола)

Фабио ЛИМА

януари 2003-лято 2003 (10, 0)

Алтин ХАДЖИ

2003-2004 (19, 0)

Никола ВУЯДИНОВИЧ

2007-2008 (17, 1)

Фелипе МАШАДО

2007-2009 (35, 6)

Нилсон АНТОНИО

есен 2012 (5, 0)

Жереми ФО-ПОРЕ

септември 2013-2014 (26, 0)

Браян ЕРЕРО

пролет 2014 (0, 0)

Сендрино МИСИДЖАН

2014-? (0, 0)

Кристиян СУПУСЕЙПА

2014-? (3, 0)

 

Въпрос: Кой от тези играчи се разви след престоя си в ЦСКА?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички