Стойчо Младенов: Нямаме пари за българи, този ЦСКА има бъдеще


Стойчо Младенов: Нямаме пари за българи, този ЦСКА има бъдеще

1424 0

Стойчо Младенов говори пред вестник "Труд" за селекцията, критиците, бъдещето и за вечния съперник Левски.

ЦСКА е на първо място, но атаките срещу вас не спират. Убийствена ли е за клуба вашата селекция?

- Убийствена е за тези, които се притесняват от ЦСКА. Продължаваме оздравителния процес. И като кажа така, все питат защо привличаме още играчи. Ще обясня. При предишни ръководства бюджетът на ЦСКА е бил между 8 и 16 милиона лева. Сега е няколко пъти по-малък. Преди клубът е плащал заплати по 30 000 евро на месец. Сега таванът е 15 000 лева. Това не е източване, а лимит, поставен от ръководството. Всички нови попълнения са привлечени според одобрения бюджет за заплати и са съгласувани с ръководството. Нека другите клубове разкрият картите като ЦСКА! Защо не смеят? Ние единствени сме прозрачни, а куп знайни и незнайни счетоводители ни пресмятат заплатите и бюджета.

Защо привличате чужденци? Няма ли българи?

- Тези българи, които са ниво за ЦСКА, струват между 300 и 500 хил. лева. Примерът от зимата с Венцислав Христов е пресен. За втора поредна година трансферната сума на новите в ЦСКА е 0 лева.

Има ли дисбаланс в селекцията? Не са ли много централните защитници?

- Всеки си има мнение, за мен не са. И през зимата ме питахте защо вземам Пламен Крачунов, а той донесе радост на цяла "червена" България. Всеки от футболистите ще даде своя принос за ЦСКА. Понеже мои колеги ме атакуват за селекцията, ще им кажа така: "Спрете и се засрамете!" Липса на колегиалност и чест. Никога не съм си позволил да коментирам колега или ако съм го правил, съм казвал само положителното. Българските треньори доживяха да се плюят един друг. Да си забиват нож в гърба за жълти стотинки. Какво ли си е казал Пепе Мурсия? Той идва от велика футболна сила. Водил е гранд като Атлетико, а ние го изкарахме некадърник. Какво му предостави България? Даде ли му възможност да ни покаже нещо? От първия му работен ден започнаха да го плюят. Дано е запомнил България и с нещо добро.

Готов ли сте да се разделите с някого от новите?

- Няма да се церемоня с никого. В ЦСКА и Левски, дори при оздравителни години, да не можеш да си отдъхнеш. Не те питат има ли финансова или спортно-техническа криза. Хората искат резултати, а не оправдания. Нормално е при 14 нови да допусна грешка. Дори не една. В големите клубове се правят грешки за по 30-40 млн. евро. Нашите са за 0 лева. Нищо фатално няма. Но, убеден съм - тепърва ще слушам критики на колеги. А и знам, че има малка група внедрени фенове, която крои планове да атакува мен, ЦСКА и Томов. Искат да злепоставят клуба. Следете следващите дни и ще видите, че съм прав.

Георги Василев определи ЦСКА като единствен претендент на Лудогорец.

- Когато Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Иван Вуцов и Георги Василев говорят, ние, по-младите треньори, трябва да попиваме. Да слушаме, да се учим... Здраво съм стъпил на земята, макар че е логично Георги Василев да каже това. В ЦСКА няма нужда от напрежение. Тепърва градим отбора си. Макар че и това не го виждат. "Специалистите" казват, че този тим няма бъдеще. Затова явно е нужно да обясня като в детската градина на малчуганите. По различни начини ЦСКА се раздели с М'Боли, Черни, Фо-Поре, Менди, Янчев, Чочев, Гъргоров, Косоко и Мартин Петров. А Вальо Илиев и Иван Маркович са контузени. Да не вземаме ли никого? Нямаме готови за ЦСКА юноши, разберете го! Ще съм най-големият глупак, ако не пускам някое добро момче и после да се бия в гърдите и да казвам: "Аз съм откривателят!" Но да продължа да обяснявам за "малчуганите". ЦСКА разполага с младежки национали като Антон Карачанаков и Сержиу Буш. За родината си играят Тони Силва и Луис Суарес. Юношески национали на България са Господинов, Чапаев, Попов и Витанов. В златна възраст между 24 и 26 г. са Бергонси, Сънди, Дивиш, Уршолич и Крачунов, а Денис Причиненко е едва на 22 г. През м.г. в последния момент събрахме отбор от ветерани. Никой не знаеше кой е Чочев, а ние го развихме и продадохме за сериозни пари. Плюеха ме за Райс, видяхте го на Световното. Моите шампионски отбори от 2002-ра и 2008-а бяха разпродадени дори с резервите. ЦСКА спечели милиони. Сега тимът ни е съставен от млади момчета, които са подпомагани от опитните Вальо Илиев, Апостол Попов, Неманя Милисавлевич, Стоян Колев и Иван Стоянов. Този ЦСКА има голямо бъдеще. Сега нападението ни с Карачанаков, Силва и Буш е на общо 60 години! Само у нас може да се очаква с 14 нови на втория ден да покорим Европа. Аз свалям шапка на отбора си, че с всеки мач играе по-добре. И тепърва ще го виждате. Ние изпреварваме развитието си за времето, в което сме заедно.

Стабилен ли е клубът?

- Този въпрос не е към мен. Видно е - в България има два истински стабилни финансово клуба - Лудогорец и Литекс. В Разград купуват играчите, които им трябват. И браво за успехите. В Ловеч залагат на свои кадри, академията там работи 12 г. На всички останали базите са окаяни. ЦСКА тепърва тръгва по възходящ път. Собствениците на ЦСКА и Левски са факири, щом се справят. Александър Томов не само спаси клуба, а не спира да изплаща огромни задължения. Ще ви се завие свят, когато изнесе данните за последната година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички