Саша Илич - майстор, достигнал тавана, харизматичен лидер и почитател на Гуардиола


Саша Илич - майстор, достигнал тавана, харизматичен лидер и почитател на Гуардиола
Снимка: Оф. сайт на Партизан

8985 0

Новият треньор на ЦСКА Саша Илич е доста млад и няма особен опит в професията. Като старши треньор той е водил само сръбския Чукарички, с който обаче постигна голям успех - третото място в Суперлигата.

Затова към този момент се знае повече за играча Саша Илич, отколкото за треньора. Всеизвестен факт е, че името му се спряга най-често с думите "легенда" и "рекорди". Има 423 мача за Партизан, 130 гола. Рекордьор е по спечелени титли (10) и купи (4), по брой дербита с Цървена Звезда - 26, и мачове от Шампионска лига (50).

Извън цифрите, които респектират, новият треньор на ЦСКА е богат и на похвали във футбола - от журналисти, играчи и треньори. За него говорят, че е такъв майстор на футбола, че повече от това никой не може да измисли. Че има такава дарба да чете играта и движението на топката, каквато никой друг не притежава. И че е безкрайно харизматичен.

В дългата си и бележита кариера сърбинът е човекът, на когото всички треньори се доверяват най-много и се съветват с него. Той признава, че най-много е научил от "чичо Миша" - Миша Радакович, който "ме създаде като човешко същество". Важна за него е и ролята на Любиша Тумбакович, който го описва като "гениален играч, много качествен и позитивен човек и страхотен родител". И допълва: "Той е над средното талантлив, с големи футболни възможности, вероятно не е постигнал толкова в кариерата си, колкото можеше да постигне, защото искаше да бъде в някаква своя среда, в собствения си клуб, в собствената си страна".

Когато решава, че ще изиграе последния си мач, Партизан изтегля от употреба неговия номер 22. Толкова голяма е признателността им за всичко, което е дал на клуба.

Когато поема Чукарички, целта, която си поставя, е отборът да постигне резултати и игра, по която да бъде разпознаваем. Когато тимът му побеждава Колубара с 5:0 в шампионата, Илич казва, че иска да изглежда така във всеки мач, независимо дали резултатът е добър, или не. Според него най-добрият двубой на тима му е, когато записва равенство 1:1 с Войводина. Остава начело на тима в 27 мача, в които постига 12 победи, 11 равенства и само 4 загуби.

От известните чужди треньори се възхищава на Хосеп Гуардиола. "Много го обичам. Харесвам стила на отборите, които ръководи. Аз съм за този по-техничен футбол. Но Чоло Симеоне има резултати. И това трябва да бъде оценено. Въпреки това играта на Гуардиола е много по-близка до мен", споделя веднъж той.

Чукарички може би не би се разделил скоро с младия треньор, ако не го бе подвела любовта му към Партизан. След мача със сръбския гранд, завършил с равенство, Илич е ядосан, че негов играч е бавил времето и признава, че съперникът е по-добрият тим. Нещо повече: Казва, че Партизан незаслужено е останал без победа. Това вбесява ръководството и на другия ден 44-годишната легенда е уволнен. А ето как ще изглежда ЦСКА под негово ръководство според Валери Божинов. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички