Саша Илич бе запитан: Лудогорец коленичи ли, защото те са 2-ри, а ЦСКА е 1-ви?


Саша Илич бе запитан: Лудогорец коленичи ли, защото те са 2-ри, а ЦСКА е 1-ви?
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4590 0

Старши треньорът на ЦСКА Саша Илич говори пред сръбското издание Telegraf. Той бе запитан за ситуацията в българската лига, както и за съперничеството на "червените" с Лудогорец.

Направи впечатление, че някои въпроси бяха по-директни и дори провокативни. Интервюиращият не се притесняваше да се поинтересува повече както за "армейците", така и за "орлите".

- Е, нека започнем с новото работно място. ЦСКА посреща пролетта на първото място - пред Лудогорец, който печели титлата 11 поредни години?

- Със сигурност сме свършили добри неща. Първи в края на полусезона сме. Това обаче може да се окаже, че не значи нищо. Наясно сме, че имаме сериозен конкурент - най-добрия в България от доста време - Лудогорец. Първото място ни дава стимул да продължим да работим още по-усърдно. Не можем да мислим за титлата в момента, трябва да вървим мач на мач. Има много до края - 12 мача, след това плейофите. Най-важното е да сме конкурентоспособни максимално дълго. Ако имаме много късмет - всичко е възможно.

 

- Беше изненадващо да приемете поканата в България. Вероятно феновете на Партизан очакваха друго. Съжалявали ли сте в даден момент?

- Вижте, най-важното за един треньор е да работи - това разбрах, когато станах треньор, това ме съветваха и по-опитните хора. След като ме уволниха от Чукарички, много бързо ми се обадиха от ЦСКА и ми казаха, че трябва да работим възможно най-скоро - седнахме и се разбрахме. От тази гледна точка - изобщо не съжалявам, дори се радвам, че дойдох. Пристигнах в един добър клуб, с най-много титли в България, който има голяма армия от фенове и се стреми да бъде най-добрият. През цялата си кариера съм играл в отбор, който е такъв – в борбата за трофеи. Това беше една от основните причини да приема предложението на ЦСКА. За другото - какво ако, ако... В момента съм треньор на ЦСКА от София, имам още година и половина договор, всичките ми мисли са насочени към онази конкретна битка за трофеите - първенството и купата.

 

- Може ли да сравните качеството на сръбския и българския футбол: работили сте и в двете лиги?

- Реално Лудогорец има силата на Цървена звезда и Партизан, другите отбори са еднакви, няма голяма разлика, това е моето субективно мнение. В момента инфраструктурата и терените са малко по-добри в България. Говоря само за терените, може би не и за инфраструктурата, въпреки че в България има четири-пет стадиона, които се строят и ще заработят от следващия сезон. Това със сигурност ще повлияе на подобряването на тяхната лига.

 

- Какъв е бюджетът на клуба, могат ли да се изпълнят плановете за трансфери на футболисти и какво е нивото на трансферите?

- Тук отново води Лудогорец и никой не може да се мери. След това са ЦСКА София, Левски, ЦСКА 1948... клубове от Пловдив – Локомотив и Ботев. Има шест, седем отбора, които постоянно се борят за върха на таблицата.

 

- Доволен ли си от това как те приемат в България?

- ЦСКА има проблем, надявам се да се реши, имаше известен фенски бойкот в предишния период. Аз не се занимавам с тези неща. Сега нямаме подкрепата на най-запалените фенове. Има някои намеци, че ще се върнат, със сигурност могат да ни помогнат много. Това, което знам преди, гледах някои мачове в YouTube - феновете са страстни, имат фантастични отношения с феновете на Партизан, обичат много клуба и създават атмосфера, която може да помогне много на отбора. Надявам се това, което чух, да се случи, тяхната подкрепа може да ни накара да дадем 10-20 процента повече и да се борим за титлата.

 

- Лудогорец коленичи ли, защото те са 2-ри, а ЦСКА е 1-ви?

- Не знам дали им се подгъват коленете. Първи сме, но с точка повече - преднината не е голяма. Лудогорец инвестира много през последните 15 години, постоянно е шампион, играе в големите европейски турнири, има много качествени играчи, но ние от друга страна показахме в 18 мача в първенството, че можем да се справим с всички, включително и с този Лудогорец, и че просто ще продължим да ги натискаме, доколкото можем. Сега усещат известен натиск, в предишни години не се е случвало някой да е напред в края на есенния полусезон.

 

- Има ли еуфория в София?

- Българите имат сходен манталитет с нас: ЦСКА е с най-много трофеи, заедно с Левски, и има най-много фенове. 11 години без титла - голям период за тях, те искат да се върнат годините, когато ЦСКА неизменно беше шампион. Вървим в добър, правилен път, със сигурност има още много за финализиране, но играем мач за мач. Ако направим добри резултати и спечелим, ще окажем допълнително напрежение на Лудогорец, така че ще видим докъде ще стигнем.

 

- Взехте ли нови попълнения, Лудогорец сдоби ли се с играчи?

- Доведохме Хайнц от Норвегия, той може да ни донесе определено качество, което ни липсваше. Не съм привърженик на вкарването на играчи, които няма да ми донесат определено качество, иначе – какъв е смисълът, имам отбор, с който изкарах половината сезон. Заедно сме от седем месеца. Имам четирима нападатели, използвам ги в зависимост от мача и всеки от тях има определени качества, важно е да се справят добре и очаквам много от тях. Остават ни две седмици и половина до началото на първенството.

 

- Борихте се героично в Европа, но нямахте никакъв късмет?

- Може би затова имахме късмет в някои предишни мачове. Преминахме Македония с Гьорче Петров, след това загубихме първия мач срещу Сейнт Патрик от Ирландия, но спечелихме реванша с 2:0. Играхме добре срещу Базел, спечелихме с 1:0, на реванша - през първото полувреме претърпяхме голям натиск и на полувремето беше 0:0. Базел поведе благодарение на качествата на един играч и след това се получи грешка, недопустима за ранга на турнира. Не разочаровахме, дадохме всичко от себе си... Хареса ми да играя в Европа, независимо че това щеше да ни създаде определени проблеми в първенството. Изпадането ни позволи да имаме повече почивни дни от Лудогорец между мачовете и ни беше по-лесно да играем в първенството за разлика от тях.

 

- Какъв е животът в София и страда ли семейството далеч от дома?

- Имам късмет, София по принцип е близо до Белград, четири часа и половина с кола, така че когато имам свободни дни - идваме в Белград. Като казвам – ние, имам предвид помощниците и аз. От друга страна, когато семейството има време, децата не ходят на училище или са във ваканция - идват при мен. Не сме далеч, виждаме се често. Що се отнася до София - това е град, който изобщо не е безинтересен, град, в който има много добри ресторанти, барове, кафенета - както имаме в Белград, единственото нещо, което ми липсва, е компанията. Не съм недоволен от начина на живот в София.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички