Робуването на имена е сред големите грешки на Стойчо


Робуването на имена е сред големите грешки на Стойчо

1407 0

Стойчо Младенов е сред треньорите, които не само предпочитат дефанзивния футбол, сигурността и стереотипите, но и много обичат да робуват на имена. По възможност над 30-годишни. Явно го е научил от гуруто си Георги Василев-Гочето. Един от любимците му в настоящия състав на ЦСКА без съмнение е Апостол Попов, който беше преквалифициран от централен на десен защитник. Младенов вече втори сезон налага бившия играч на Ботев Белите орли и Хасково в дясната зона на ариергарда. Нищо че му липсва бързина. Едно от най-важните качества, които трябва да притежава един краен защитник, е именно скоростта. При Апостол тя отсъства. Агресивността му също не е на високо ниво. Силата му е в позиционирането, но това далеч не е достатъчно. Изобщо не е случайно, че в почти всички мачове срещу Лудогорец Апостол Попов е надиграван с лекота. И последният двубой не направи изключение. Доста несериозно е той да бъде налаган като несменяем десен защитник, след като изобщо не може да се справи на този пост в най-важните мачове на ЦСКА в последните години - тези с Лудогорец. Ама бил играл много добре срещу Хасково. Прекрасно. В подобна среща на ниво може да се изяви всеки един юноша.

Каква е перспективата пред Апостол Попов? И знае ли Стойчо Младенов какви разходи струва на ЦСКА този защитник от привличането му от Ботев през лятото на 2009 година до ден-днешен? Ако не знае, да попита счетоводството на клуба и оттам ще му кажат дали сумата достига 800 000 лева.

Нелепо е този футболист да бъде сред капитаните и лидерите на ЦСКА, за какъвто неведнъж го номинира Младенов. Той няма нито характера, нито качествата за това. ЦСКА не е Левски, за да робува на някакви голове във вечното дерби. На "Герена" това може и да е достатъчно, за да те признаят за голям футболист, но в ЦСКА е нужно много повече. А Апостол Попов лежи на двата си гола във вечното дерби.

Но той няма никаква вина. Просто толкова си може. Младенов не спира да привлича леви бекове в ЦСКА, а не мисли за дясната зона на ариергарда.

Какво е решението в този момент? Ако допуснем, че селекцията на "червените" е приключила, въпреки че това при Стойчо Младенов никога не може да бъде сигурно, то изборът за десен бек в настоящия състав е само един - Венци Василев. Какви са предимствата му пред Попов - по-бърз е, което е от изключителна важност в тази зона, по-агресивен е, по-често се включва в атака, по-силен е в единоборствата, по-млад е с 6 години и не на последно място, вкарва поне два пъти повече голове. Почти няма мач, в който Василев да не е отправил един или няколко удара към вратата на съперника, докато при Попов това се случва веднъж на 7-8 срещи. Единственото предимство на Апостол е в опита, който до голяма степен предопределя и по-доброто му позициониране.

Аргументите са железни и дори треньор с капацитета на Стойчо би трябвало да ги види и оцени.

През миналия сезон Младенов сбърка, като игнорираше Василев за сметка на Фо-Поре. Сега пак ще сбърка, ако след възстановяването на Василев не разчита на него вместо на Попов отдясно. Не че бившият играч на Миньор има някакво ниво, дори напротив, но от наличните играчи той би се справил най-добре на този пост.

И още нещо - при наличието в стартовия състав на Попов, Илиев и Тунчев ЦСКА има най-бавната защита в "А" група. И особено срещу Лудогорец това си личи много. Все теми за размисъл пред Младенов...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички