Рев, гняв, предателство: Кой е Десподов за ЦСКА, че настана такава врява?


Рев, гняв, предателство: Кой е Десподов за ЦСКА, че настана такава врява?
Снимка: БГНЕС

14203 0

Всеки футболен фен у нас, независимо от своята принадлежност, знае, че ЦСКА е най-титулуваният отбор в България и една от най-емблематичните фигури в живота на българина за последните 60 години. 31 титли, невероятни европейски вечери, полуфинали за Купата на европейските шампиони и така нататък. Който не знае какво е постигнал през годините ЦСКА, може да си направи справка в Гугъл. 

Без съмнение можем да заявим, че най-великата фигура в историята на ЦСКА е Христо Стоичков. За кои футболисти обаче се сещате, когато чуете думите "легенда на ЦСКА"? Може би за Стойчо Младенов и шеметните му европейски мачове? Или за треньорските му години на "Армията", донесли много радост на феновете на "червените"? Или пък Петър Жеков - единственият български футболист, спечелил Златната обувка на Европа (еднолично)? Нако Чакмаков, Димитър Якимов, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Любо Пенев, Емил Костадинов? За толкова ярка история нормално е легендите да са много. Всъщност, дори не можем да ги изпишем на лист хартия, толкова са много... 

Да преминем към друга категория - големи футболисти в ЦСКА или играчи, които заради историческото значение на успехите на армейците са големи фаворити на "Армията", но просто не са достигнали легендарен статут - Христо Янев, Велизар Димитров, Владимир Манчев, Йордан Тодоров, Валентин Илиев, Емил Гъргоров, Стоян Колев. Тодор Янчев е може би на границата между "голям" и "легендарен" футболист на ЦСКА. Със сигурност има още много имена, заслужаващи да попаднат в списъка на незабравимите сред "армейската" общности. 

Знаете ли обаче кой няма място в тези списъци и класации? Кирил Десподов. И след 48 часа фенска вихрушка и медиен рев от изтъкнати "армейци", все още не разбирам напълно целия всеобщ яд от това, че юношата на Литекс е преминал в редиците на българския шампион. Да, той е минал през "Армията", както го направи и Антон Недялков. Да, вкара 20-ина гола. Да, говори много, за да се хареса на "червената" общност. Да, наказа неколкократно големия съперник Левски. Е, и? Та той дори не е най-добрият футболист на ЦСКА, дошъл от Ловеч. Това е изигралият 227 мача Георги Денев - Кучето, който има и 22 мача в Европа с фланелката на "червените". Едва на 29 години е обявен за ненужен и в разочарованието си отива в Левски, където тренира месец преди да се озове в Гърция, благодарение на Иван Славков - Батето. Но историята го помни като легенда на 31-кратните шампиони. 

Кой е Кирил Десподов в историята на ЦСКА? Един от многото играчи, които Гриша Ганчев набързо прехвърли от Ловеч към София, за да ускори процеса по завръщането към елитния статут на отбора. Десподов чисто и просто беше наемник, който направи всичко по силите си, за да се хареса на "червената" общност и успя с голове, добри изяви и постове в социалните мрежи. Но какво точно направи той за ЦСКА? Не е юноша на отбора. В нито един сезон не е бил голмайстор на тима. ЦСКА не спечели нищичко с Десподов в редиците си, а дори напротив - момчетата, спечелили Купата през 2016 година напук на всичко и всички, до един са преди него в исторически план. И то с разлика. 

Наистина е странно, че феновете на един от най-великите клубове в България и на Балканите така се озвериха срещу човек, който е направил толкова малко за ЦСКА. Та дори няма изиграни 100 мача за отбора. Да, безспорно Десподов е страхотен за българските стандарти футболист и има качества да играе далеч от Първа лига. Да, със сигурност боли фактът, че след години на подкрепа към ЦСКА, крилото реши да отиде в един от най-омразните за "червените" запалянковци отбори. Но чак толкова много рев... 

Истината е, че историята на ЦСКА може да се разкаже без да се спомене името "Кирил Десподов". Годините ще измият попаденията му срещу Левски и няколкото впечатляващи пробива по крилата, тъй като влиянието му върху миналото на ЦСКА е нищожно в сравнение със стотици футболисти, записали имената си със златни букви в историята на "червените". И врявата около "предателството" му е шамар за всеки един играч, оставил сърцето и душата си на терена за армейския клуб.  Защото колкото и талантлив и добър футболист да е Десподов, в историята на ЦСКА той е просто един от многото. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички