Радостин Василев захапа Кралев заради ЦСКА и порица "Държавата"


Радостин Василев захапа Кралев заради ЦСКА и порица "Държавата"
Снимка: Студио Actualno

1082 0

Бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев излезе с позиция в социалните мрежи относно ЦСКА и появилата се информация, че клубът не плаща за използването на стадион "Българска армия". Специалистът подробно уточни как стоят нещата и не пропусна да захапе друг бивш спортен министър - Красен Кралев.

Ето какво написа Василев:

"За пореден път хората на статуквото публикуват абсолютни лъжи и внушения или просто толкова им е капацитетът. Макар самите те (жълт сайт на Кралев) да притежават копие от Анекса за стадиона на ЦСКА (което считам, че е неправомерно доколкото този документ представлява търговска тайна по смисъла на Закон за защита на търговската тайна), то драскачите отново не са се консултирали какво всъщност представлява договореното между страните в него. Видно от съдържанието на същия е, че ЦСКА са се задължили на свой собствен риск и за своя сметка да извършват проектиране на нов стадион на мястото на съществуващия такъв. Разбира се, както сами може да се досетите това проектиране не е безплатно и не струва 10 лева, а няколко стотин хиляди лева, или дори повече от милион, като ръководството на държавното дружество Сердика Спортни Имоти успя да договори да не плати нито едно стотинка за този проект, а това да бъде изцяло поето от наемателя ЦСКА. В случай, че се стигне до сделка, то тази сделка следва да се извърши, чрез сключването на договор във формата на нотариален акт, като за същия се дължат разходи по сключването им (такива като местен данък, нотариална такса, такса вписване и др.) Разходите по един такъв нотариален акт ще бъдат в размер на над 2 500 000 лева, като тези разноски следва да се понесат от страните по сделката. Именно с оглед изложеното и видно от съдържанието на анекса е, че страните са се договорили плащането на дължимия наем да бъде ОТЛОЖЕНО за периода от месец 05.2022 до по-ранната дата измежду датата на сключване на нотариалната сделка или 01.03.2023г. Не зная дали авторите на статията знаят каква е разликата между ОТЛОЖЕНО плащане и „подарена сума“, но е добре да се ограмотяват, защото изглеждат жалки. Нещо повече, видно от клаузата на чл.3 е, че ОТЛАГАНЕТО може да бъде най-късно до 01.03.2023г., но може да бъде и за много по-кратък период, ако сегашното управление на ММС бе предприело действия по сключване на нотариалната сделка. Чрез промяна на падежа за заплащане на наемната цена не са нарушават каквито и да било държавни интереси, включително не се „подаряват“ пари.

Следва да се отбележи, че преди да бъде сключен публикувания анекс, г-н СВЕТОСЛАВ ИВОСЛАВОВ РУСИНОВ (тогава действащ в качеството си на юрисконсулт на Сердика спортни имоти и Национална спортна база, а сега назначен от г-жа Весела Лечева за изпълнителен директор на Национална спортна база, с мотиви, че е „доказан професионалист“) представи проект на договор по силата, на който да се прекрати действащия договор за наем на ЦСКА (който е сключен въз основа на проведена публична процедура през 2018г.) и да се сключи нов договор за наем (без да се прави каквато и да било процедура, което е нарушение на закона), като в договора за наем в параграфа за наемна цена беше посочено – БЕЗВЪЗМЕЗДНО (което е нарушение на закона), като това безвъзмездно нямаше да бъде ограничено с какъвто и да било срок, респективно можеше да продължава вечно. Ето това драги читатели е професионализъм и ПОДАРЯВАНЕ на парични средства, чрез явно погазване на закона. Именно затова господин Русинов беше освободен от длъжността, която изпълняваше.

Не на последно място следва да се отбележи, че въз основа на сключения през 2018 г. договор, ЦСКА не бяха заплащали дължимия месечен наем за период по-дълъг от 30 месеца, а след като това обстоятелство бе установено от моя екип, то веднага се предприеха действия за събиране на дължимите суми, като именно въз основа на това на 29 април ЦСКА изплати 3 138 670.53 лeва към дружеството „Сердика Спортни Имоти“, което е собственик на стадион „Българска армия“. Красен Кралев, Русинов и Ко са гледали в тавана три години и не са предприели действия по събиране на дълговете. Това не е никаква изненада.

Относно посочените в статията мои твърдения, че „Общо дружество няма да има." "Сделката е такава, че държавата НЯМА КАК да загуби контрол над своите имоти и ЦСКА няма как да не реализира своя бизнес план", то напълно заставам зад думите си и продължавам да твърдя, че държавният интерес е и ще бъде обезпечен на 100% ако се направи нотариална сделка за срочно отстъпено право на строеж, а не за създаване на общо дружество познато, като публично-частно партньорство. При отстъпването на срочно право на строеж, собственикът на земята – Сердика Спортни Имоти има право да си запази обект/и в новия стадион, както и да контролира процеса по изпълнение във всеки един момент, тъй като съгласно императивните разпоредби на Закона за устройство на територията всички строителни документи (инвестиционни проекти, актове и протоколи по време на строителството и др.), се подписват от всички участници в строителството, като такива са и собствениците на земята. Респективно няма как да бъде изградено нещо което не е одобрено от Сердика Спортни Имоти и/или да има отклонение при изпълнението от това което е одобрено.

Драги читатели, най-вероятно горенаписаното няма да бъде разбрано от „журналистите“ в Tribune, и СЕГА, защото за тях истината няма значение и са тежко некомпетентни, но пък дано бъде разбрано от властимащите и да бъде защитен интересът на държавата.

Некомпетентността и задкулисието в управлението на спорта през последните години, доведоха до днешното му състояние. Моето желание за радикална промяна не е добре прието от статуквото. Сега статуквото ме атакува денонощно, но пък ми дава възможност да ви покажа колко много професионализъм се влагали във всяко наше действие.

P.S. Държавата не трябва да дели ЦСКА,ЛЕВСКИ,БОТЕВ,ЛОКОМОТИВ, БЕРОЕ и др. ,а да намери законов механизъм да помага на всички."

Вижте всички новини около ЦСКА!

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Ла Лига

Момчето, което пази планетата, мисли няколко хода напред и благодари, че го отхвърлят

През лятото на 2020 година Барселона отдели от бюджета си 5 милиона евро и плати на Лас Палмас за привличането...

Реклама
Най-четени новини

виж всички