Победа за историята: ЦСКА пак е на върха в Първа лига, но не убеди и срещу Пирин (ВИДЕО)


Победа за историята: ЦСКА пак е на върха в Първа лига, но не убеди и срещу Пирин (ВИДЕО)
Снимка: Velizar Eremiev - Chocho / LAP.bg

8149 0

ЦСКА отново си върна лидерската позиция в българската Първа лига. "Червените" надделяха с минималното 1:0 при гостуването си на Пирин Благоевград и изпревариха Лудогорец с две точки. "Орлетата" пък останаха 14-и с 21 пункта.

Успехът е исторически за българския футбол, след като за първи път отбор от елита постига десет поредни мача като гост, в които побеждава. До момента със серии по девет са Лудогорец през 2012 година и Локомотив София през 1964 година.

Въпреки победата футболистите на Саша Илич отново не убедиха с представянето си. Особено през второто полувреме сякаш твърде много се бяха успокоили от падналия гол на Браян Морено, а Пирин на няколко пъти демонстрира, че това можеше да им струва скъпо.

Такъв бе случаят и буквално в последната секунда, когато Иван Тасев стреля опасно от наказателното поле и ударът му мина с малко покрай страничния стълб. Все пак всичко завърши добре за "червените" и спечелиха точките.

В следващия кръг ЦСКА приема Лудогорец на "Българска армия" в голямото дерби, от което до голяма степен зависи кой ще бъде шампионът у нас през този сезон (30.04). Пирин Благоевград пък продължава борбата за спасение с гостуване на Берое (30.04).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 11-ата секунда Андрей Йорданов пусна топката зад себе си и Браян Морено се озова на отлична позиция в наказателното поле, но ударът му по диагонала бе спасен от Янко Георгиев. След последвалия ъглов удар не се стигна до нищо по-опасно.

"Орлетата" отговориха с атака, в която Тютюков се оказа на чудесна позиция и се стигна до извеждащо подаване, за да се окаже играч сам срещу Бусато. Стражът на "червените" обаче се справи, а и бе вдигнат флаг за засада със сериозно закъснение.

В 14-ата минута се откри нов отличен шанс за ЦСКА. Назон намери Хайнц в наказателното поле и полузащитникът стреля от малък ъгъл, но в обсега на вратаря.

ЦСКА продължи да бъде по-активният от двата отбора на терена, но преимуществото се изразяваше предимно в центрирания. Имаше няколко по-опасни такива, но цялостно домакините се справяха. В 30-ата минута гостите имаха претенции за дузпа след отиграване с пета на Махмутович в наказателното поле и контакт на топката с ръката на Макрецкис. Двамата обаче бяха твърде близо един до друг и съдията не посочи бялата точка.

В 32-рата минута дойде и най-добрият шанс за домакините. Петров загуби на тъчлинията, "орлетата" бързо комбинираха и Тасев получи на далечна греда, но топката бе твърде силно изпратена и не успя да стигне до нея, за да осъществи по-добър контакт и да я насочи в мрежата отблизо.

Малко над минута след това "червените" се отличиха с много хубава отборна комбинация. Подавания с по едно докосване и Хайнц изведе Назон сам в наказателното поле, но докато отправи удар, бе затруднен от съперник и в крайна сметка стреля в аут.

Впоследствие и Морено бе изведен от Хайнц, но от по-малък ъгъл, като Янко Георгиев се отличи с поредно спасяване.

42' - 0:1! Натискът на гостите даде резултат. Турицов получи отдясно и мина добре покрай бранител, след което "сви" назад в наказателното поле, където на скорост влизаше Морено. С едно докосване той прати топката покрай Георгиев.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първите 10-ина минути от второто полувреме бяха в много по-ниско темпо, като гостите разиграваха далеч по-спокойно и без да бързат да атакуват.

Това можеше да им изиграе лоша шега в 58-ата минута, когато появилият се Преслав Йорданов бе потърсен с подканващо подаване в наказателното поле, но с малко не успя да го достигне.

В 71-вата минута Кондраков бе изведен срещу Бусато, но с Петров на гърба си. Защитникът опита да затрудни изпълнението му, но бразилският страж бе с ключовата намеса, след като спаси отбора си.

Темпото падна още повече и в следващия четвърт час нямаше по-чисти положения пред някоя от двете врати. Все пак Пирин все по-често опитваше да атакува и да задържа топката в противниковата половина. Това доведе и до няколко по-опасни центрирания.

В 89-ата минута Шагоян стреля добре отдалеч, но Янко Георгиев отрази. При добавката Назон опита да вкара, но стражът бързо скъси дистанцията и спаси отново. Секунди по-късно последва и центриране към Назон в опасна ситуация, но той се размина с топката току пред Георгиев.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Армейците" на Саша Илич показаха много неубедителна игра срещу Левски в предния кръг и извадиха късмет да спечелят точка, която обаче бе недостатъчна. Всичко различно от победа за "червените" срещу Пирин ще значи, че Лудогорец ще влезе като 1-ви преди голямото дерби между ЦСКА и "орлите" в следващия кръг.

В исторически план Пирин играе много трудно срещу "червените". "Орлетата" нямат успех от 1994-та година, когато побеждават с 3:0, а като цяло в историята си са надделявали само три пъти. Трябва да се отбележи, че и трите случая са в Благоевград. Въпреки това в последните им 8 официални мача Пирин НЕ губи в половината случаи.

Към момента в подреждането ЦСКА е 2-ри с 64 точки - 1 по-малко от Лудогорец и 7 повече от ЦСКА 1948, като и двата отбора са с мач повече. Пирин пък е 14-и с 21 пункта - един пасив от Септември и четири повече от Хебър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички