Пловдив ликува! Насред столицата Локомотив излъга ЦСКА с дузпи


Пловдив ликува! Насред столицата Локомотив излъга ЦСКА с дузпи
Снимка: Официален сайт на Локомотив Пловдив

22480 0

ЦСКА и Локомотив Пловдив изиграха един от най-скучните финали за Купата на България, но празниците за втора поредна година ще бъдат в Пловдив, след като при изпълнение на дузпи "смърфовете" реализираха 5 от 5, докато Али Соу пропусна за "червените" и "дари" триумфа на съперника.

Междувременно овациите обраха двамата вратари на Локо (Пд). Мартин Луков се отчете с две изключителни спасявания в редовното време, докато Илко Пиргов спаси дузпата на Али Соу, след като се появи в игра секунди преди края на продълженията. 

Това беше и единственият пропуск от 11-те метра, като Бусато дори не бе близо до нито един от ударите на Локо (Пд). Останалите в червен екип също бяха категорични, но нервите на Соу не издържаха. По подобен начин преди година в "мача за титлата" срещу Лудогорец той изпусна дузпа, а нулевото реми между двата отбора помогна на "орлите" да станат шампион в последствие. 

В редовното време и в продълженията ЦСКА безспорно бе по-активният отбор, като Локо (Пд) почти нямаше положения, докато Мартин Луков трябваше на 3-4 пъти да се намесва с решителност при ситуации пред своята врата. В края на продълженията пък Кристиян Малинов си изкара червен картон и това направи последните 5 минути скучни, но тогава Акрапович блесна с решението да пусне в игра Илко Пиргов, спасил единствената дузпа в мача. 

Това е втората Купа поред за Локо (Пд) и трета в историята на клуба. ЦСКА пък продължава да се разминава с всякакви трофеи след знаменития триумф през 2016 година, когато "червените" спечелиха Купата, докато бяха в Трета лига, а след това последва решението отборът да бъде изстрелян в Първа лига и постепенно беше разбит съставът, изграден от Христо Янев. 

Финалът ЦСКА - Локомотив Пловдив може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg.

ДУЗПИ

След като двата отбора не си отбелязаха цели 2 часа игрово време, настъпи моментът за изпълнение на 11-метрови наказателни удари, преди които Мартин Луков бе изваден от игра, за да влезе Илко Пиргов и да пази по време на изпълненията. 

След жребия първи трябваше да изпълнява играч на Локомотив, а дузпите се изпълняваха пред сектора с фенове на ЦСКА. Димитър Илиев бе първи зад топката и изпълни точно в долния десен ъгъл - 1:0. Занев пък прати Пиргов в обратния ъгъл и вкара в долния ляв - 1:1. Диниш Алмейда стреля мощно в центъра за 2:1, докато Али Соу пропусна след спасяване на Пиргов - първи пропуск! 

Карагерен вкара в долния ляв ъгъл и даде важен аванс на своите - 3 от 3 за пловдивчани. Жеферсон прати Пиргов в обратната посока и реализира в долния ляв ъгъл - 3:2. 

Малонга вкара безапелационно в горния ляв ъгъл за 4:2, а Кери в другия ъгъл повтори изпълнението с мощен удар - 4:3. Момчил Цветанов бе последен за 5-ия удар за Локо (Пд), като крилото с голяма засилка стреля в долния десен ъгъл - гол и купа за Локо Пд! 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Под страхотна футболна атмосфера от трибуните двата отбора стартираха финала с изпълнение на център от страна на Локо (Пд). Още в първите 9 минути се очерта ясно как ще играят двата отбора. "Червените" се опитаха да владеят центъра и да атакуват основно постепенно, докато "смърфовете" търсеха директност и скорост. 

Въпреки че нямаше особени опасности в началото на срещата, "смърфовете" правеха по-често грешки и трудно изнасяха грешки. В същото време на няколко пъти "червените" бъркаха в заключителната фаза, но все пак в 16' Пинто намери Евандро сам в наказателното поле, но опитът за удар на бразилеца не сполучи и леката топка бе уловена от Луков. 

Локомотив се "пробуди" след 20-ата минута и организира няколко нелоши атаки, а две центрирания в наказателното поле внесоха малко смут заради слаби избивания на Бусато, но не последва опасен удар към вратата му. В 32' пък Али Соу се понесе в бърза контраатака, но съотборниците му го оставиха да играе сам срещу 4-ма, а Пинто се включи в атаката едва когато нападателят загуби кълбото. 

В 34' беше време за интересна ситуация в пеналтерията на ЦСКА. Аралица след двоен рикошет успя да се освободи в наказателното поле, но беше препънат от Валентин Антов. Претенциите за дузпа не бяха одобрени, а в ответната атака Пинто стреля опасно от дистанция, но встрани от вратата. 

В 43' се стигна до най-опасното положение в срещата. При центриране на Тиаго от корнер Али Соу остана под топката, но зад него Петър Занев успя да стреля с глава. Мартин Луков не видя добре ситуацията, но в последния момент успя да скочи към левия ъгъл и да избие топката - страхотна намеса на стража на пловдивчани. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Още в първите секунди Валентин Антов си изкара жълт картон, но спря бързо набиращия скорост Аралица да достигне до страхотен извеждащ пас на Карагерен. След прекия свободен удар обаче не последва сериозно напрежение пред Бусато. Последваха скучни минути на стадион "Васил Левски", преди мачът да бъде стопиран за кратко заради димките от двата сектора в 60'. 

След дълго чакане мачът бе подновен, а първото положение бе в полза на Евандро. Той проби отляво и мина покрай Масоеро и стреля, но Луков спаси. В 70' Занев с глава имаше добра ситуация пред себе си, но прати топката над вратата. 

Само 2 минути по-късно Турицов изпревари по крилото Милош Петрович и стигна до топката, цнтрирайки я перфектно в наказателното поле. Там Рафаел Енрике стреля с глава, но Луков с нова бляскава реакция, подобно на първото полувреме, запази равенството до момента в мача. 

В 82' Тиаго Родригеш опита много интересно изпълнение на пряк свободен удар, като технично насочи топката в малкия пеналт, никой не я засече и центрирането се превърна в пряк обстрел, но Луков спаси. Минута по-късно от 30 метра Кери се опита да стреля, но топката излезе на около 10 метра в аут. 

В 86' ЦСКА отново беше близо до гол, след като отново от лявото крило Енрике беше изведен сам в наказателното поле, успя да прехвърли Луков, но защитник бе застанал на пост пред вратата и изчисти топката. 

Въпреки че добавеното време беше цели 8 минути, и двата отбора не се втурнаха да търсят решаване на купата в последните акорди на редовните 90 минути. Преобладаваха грубостите в средата на терена и така се стигна до край на мача и влизането в продължения. 

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО 

През първите 15 минути ЦСКА имаше сериозен превес, но нищо повече. Играчите на Крушчич не успяха да се възползват от свободните удари  и корнерите, които получиха, а най-близо до гол бе Греъм Кери, който стреля от дистанция, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

В 107' ЦСКА получи най-доброто си положение, когато Енрике проби в наказателното поле и до аутлинията, а Али Соу беше заел отлична позиция пред малкия пеналт. Подаването на крилото обаче не беше добро и топката беше изчистена в корнер. 

В 114' Кристиян Малинов влезе по безумен начин в краката на Момчил Цветанов и беше изгонен от рефера, след като вече имаше показан жълт картон през първото полувреме - ЦСКА с човек по-малко в заключителните 5 минутки на мача. 

В последните секунди на продълженията Акрапович направи изненадващ ход, като смени Мартин Луков и пусна Мартин Луков за Илко Пиргов, който да пази по време на дузпите. 

10 ЛЕВА БОНУС ЗА ВСЕКИ КОРНЕР В МАЧА НА WINBET.BG 

20 ЛЕВА БОНУС ЗА ЗАЛОГ НА ЖИВО В WINBET.BG

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато – Рубен Пинто, Евандро, Петър Занев, Кристиян Малинов, Брадли Мазику, Иван Турицов, Тиаго Родригес, Али Соу, Греъм Кери, Валентин Антов

Локомотив Пловдив: Мартин Луков – Милош Петрович, Лукас Масоеро, Динис Алмейда, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев, Йосип Томашевич, Бирсент Карагарен, Лукас Салинас, Димитър Илиев, Анте Аралица

На трибуните, по изключение, ще бъдат допуснати 12 000 привърженици - по 3000 в сектор. От СДВР предупредиха, че ще има много засилени мерки, като ще се следи и бройката на влизащите на стадиона. Когато тя достигне 12 000, вече няма да се допускат привърженици на трибуните.

От състава на пловдивчани отпадна Дейвид Маленбана. Защитникът не успя да се възтанова напълно от получената травма и старши треньорът на "черно-белите" го истави извън разширения състав. Единствената дилема около състава на ЦСКА е кой да започне зад нападателя - Тиаго или Белтраме. Със сигурност и двамата ще се появят в игра във финала, въпросът е кой ще го направи от първата минута. Единственият, който беше твърдо аут от сметките на ЦСКА, е Юрич, който бе заразен с коронавирус.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички