Вдъхновен и уверен ЦСКА мечтае за групите на ЛнК след успех над Базел


Вдъхновен и уверен ЦСКА мечтае за групите на ЛнК след успех над Базел
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7372 0

 ЦСКА постигна важна победа в първия плейоф за влизане в групите на Лигата на конференциите срещу Базел. На стадион "Васил Левски" "червените" показаха вдъхновена и стабилна игра и успяха да я увенчаят с попадението. То падна в 70-ата минута, когато след добрата игра на столичани Серхио Лопес от отбора на гостите се предостави автогол.

В края на първото полувреме стражът на "червените" Густаво Бусато спаси тима от попадение с двойна намеса. В края на втората част също реферът на двубоя не отчитате играта с ръката на Шалай в наказателното поле на ЦСКА.

Така възпитаниците на Саша Илич продължават смело да мечтаят, че за трета поредна година ще играят в груповата фаза на някой от европейските клубни турнири. Реваншът е на 25 август.

Ето как се разви двубоят:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Пред "червените" се открива ранна чудесна възможност за отбягване - в 5' Линдсет намери Браян Морено, който намери пространство за изстрел в наказателното поле, но ударът му беше блокиран от защитника на гостите. Две минути по-късно, след изпълнение на корнер, Юрген Матей изпрати изстрел, но над вратата. 

ЦСКА продължава да натиска съперника и да стигне до ситуации на предовата врата на противника. В началото на 13-ата минута ударът на Георги Йомов принуди стражата на швейцарците да се намеси решително. Това бе и първият в срещата точен удар за столичния тим. 

В 22' ЦСКА получава свободен удар, след като футболистът на гостите Нуху игра с ръка. След изпълнението на Тибо Вион, Маурисио Гарсес успя да стреля с глава, но неточно. В 32' Гарсес проби опасно отляво, но при подаването към него беше вдигнат флаг за засада, въпреки че моментът беше спорен.

В 32' Гарсес проби опасно отляво, но при подаването към него беше вдигнат флаг за засада, въпреки че моментът беше спорен.

Около 10-ина минути преди края на първото полувреме бразилският нападател на ЦСКА пропиля много добра възможност за своя тим. Той е намерен непокрит в близост до точката на дузпата, но стреля с глава над напречната греда. В последната минута от редовното време на частта ЦСКА изпълни ъгъл, а Мено Кох засече с центрирането на главата на Вион, но не посочва достатъчно добра топката.

Буквално в последните секунди Базел имаше отлична възможност, възникна точно от нищо, за да открие резултата, но Густаво Бусато на два пъти се намеси добре и запази нулитите на таблото. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 59' Саша Илич предприема смени в атака, пускайки в играта Дауда Бамба на мястото на Браян Морено. Българският тим отново показва опасното си лице при статичните положения в 61', без обаче да стигне до заплаха за вратата на Базел. При отговора на швейцарците Турицов беше на точното място и достатъчно концентриран, за да предотврати опасността пред вратата си.

В 66-ата минута Тибо Вион е грубо изблъскан от Амдуни, но съдът не реагира по никакъв начин. Минута по-късно Илич направи втората си смяна в мача - замени Йомов с Туфегджич. 

Страхотната отборна работа на "червените" води до откриването на резултата на стадион "Васил Левски". Турицов проби отдясно, комбиниран с Гарсес и топката е центрирана за Бамба. Той не успя да въкара  това важно попадение, но с действието си принуди Серхио Лопес да сгреши и да отбележи в собствената си врата. 

ЦСКА не се успокои с последното попадение и продължи да притиска швейцарците. В 76' малко не достига вратата на Бамба, за да си нагласи добра топката и да стреля опасно към вратата на Хитц. В 83' Тибо Вион отстъпва мястото си на Жеферсон. В 86-ата минута, при разбъркване в наказателното поле, Адам Шалайтелно играе с ръка в наказателното поле, но съдията не отчита това и свири нарушение на Матей срещу същия играч.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ЦСКА - БАЗЕЛ?

Стартови състави:

ЦСКА: Бусато, Турицов, Матай, Кох, Петров, Юга, Йомов, Вион, Линдсет, Гарсес, Морено Алварес

БАЗЕЛ : Хиц, Лопес, Нуху, Комос, Пелмор, Диуф, Бюргер, Ндойе, Фрай, Милар, Амдуни

ПРЕДИ МАЧА

Българският тимланд достига до "вратата" на груповата фазовата група, след като се отстрани последователно македонския Македония GP и ирландския Сейнт Патрикс. Швейцарците пък елиминираха в надпреварата Крусейдърс и Брьондби.

Двубоят между тези две съперници е четвърти в исторически план. По-рано "червените" играчи с Базел в груповата фаза на Лига Европа през сезон 2009/10, а на 1-ви октомври 2020 г. ги победиха в един мач, при това като гости, за да влязат в групите на Лига Европа. Реваншът е на 25 август.

За мача на "Васил Левски" Саша Илич не може да разчете на казанията Брадли Де Нойер и на контузените Бисмарк Чарлс и Митко Митков. Аут за преподавател на Базел - Александър Фрай с Кали Сене, Еманюел Есиам, Анди Зекири и Жан-Кевин Огюстен, които се възстановяват след контузии.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички