Менторите на Клоп и нова прическа - двата ключа към треньорския успех на Бруно Акрапович


Менторите на Клоп и нова прическа - двата ключа към треньорския успех на Бруно Акрапович
Снимка: Официален сайт на Локомотив Пловдив

2611 0

Новият наставник на ЦСКА Бруно Акрапович е едно от най-нашумелите имена в българския футбол в последно време. Смяната на два конкуриращи се отбора за челните места в дадена страна обаче дори не се нарежда сред най-запомнящите се моменти в живота на колоритната личност.

Всичко започва от футболната му кариера, която е впечатляваща. Най-силен е периодът му в германския футбол, където играе за цели 9 клуба. Престоите във Волфсбург, Майнц 05 и Енерги Котбус са най-успешни. За "вълците" той споделя, че са му любимият отбор и ги предпочита пред останалите, като дори мечтае един ден да застане начело на тима.

Любопитен е престоят му в Майнц 05, тъй като там се запознава с един от най-добрите треньори в съвременния футбол - Юрген Клоп, като двамата дори се сприятеляват. Нещо повече - Акрапович признава, че и той, и немският специалист са научили голяма част от философията им за футбола, върху която се градят треньорските им виждания, от едни и същи хора. 

Става въпрос за двама треньори на Майнц 05 - покойните Йосип Кузе и Волфганг Франк. "Не само аз научих много от тях. Юрген Клоп също взе много със себе си от тяхната треньорска кариера. Той сега играе футбола, на който те ни научиха, с Ливърпул. Превключване на футбол с мега скорост" - признава Акрапович.

В третия споменат тим - Енерги Котбус, той получава и първата си повиквателна за отбора на Босна и Херцеговина, въпреки че тогава е на 32 години. Най-паметният мач на Бруно с Котбус е при победата над Байерн Мюнхен, където дори асистира за победния гол. Колкото до националния - той има един гол - срещу Израел от 40 метра. Има и два двубоя срещу звездния състав на Испания.

Идва ред за треньорската кариера, а първата стъпка към нея за Бруно е... да се подстриже. Той премахва дългата си къдрава коса. "Направих го с тежко сърце, на 37-38-годишна възраст, за да изглеждам по-сериозно, защото станах треньор и промяната беше добре дошла. Като играч нямаше шанс да си подстрижа косата" - признава той.

А босненецът се подготвя за треньор през цялата си игрова кариера, като попива всичко от наставниците си. Той самият споделя, че мъдър колега го посъветвал да краде всичко от умните треньори. "Отрязвам парче и след това се опитвам да го преработя в собствена торта" - допълва още по темата Акрапович.

Бруно се определя като "иноватор, разработчик". Той обича да сплотява футболистите в даден отбор, като освен това - винаги е зад тях. "Винаги казвам на играчите си: "Ако загубите, вината е моя. Ако спечелите, заслугата е ваша" - признава босненецът.

Като изключим първия му тим, където е само асистент - руският Сатурн, Акрапович почти не се задържа някъде за повече от година като треньор. Най-дълго се застоява в Локомотив (Пловдив), където му е осигурено много от това, което иска, и най-вече спокойствие за работа. Защото почти навсякъде, където е работил като треньор, е имал проблеми, като се е сблъсквал с корупция, измами и некоректни собственици, като тези фактори са се оказвали решаващи и са го принуждавали да напусне.

Не е ясно дали Бруно Акрапович ще успее да превърне ЦСКА в отбора, в който му се иска, но едно е сигурно - за да има такива предпоставки, босненецът трябва да работи на спокойствие в среда, в която отсъстват скандалите и некоректността. Само така той би могъл да сплоти тима и да го превърне в машината, в която би искал (и в която вярва, че може да го превърне).

Играчът Бруно Акрапович: Кралят на Волфсбург и душманът на Гуардиола (всичко най-интересно за футболната му кариера)

Рецептата на Акрапович да си добър треньор и най-тежкото решение в живота му (всичко най-интересно за треньорската му кариера)

По идея на: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички