"Мелачка за треньори": Колосални измерения за ВЕКА в Първа лига - ЦСКА и Левски с огромна бройка


"Мелачка за треньори": Колосални измерения за ВЕКА в Първа лига - ЦСКА и Левски с огромна бройка
Снимка: Lap.bg

2941 0

Често българската Първа лига бива определена като "мелачка за треньори". Особено водещите грандове у нас рядко изкарват повече от един пълен сезон с един наставник начело, като това се забеляза при някои от тях и през миналата кампания.

От топ 4 на крайното класиране за сезон 2022/23 в родния шампионат единствено ЦСКА започна и завърши сезона с един старши треньор начело. Саша Илич се задържа, докато колегите му, които стартираха съответно с Лудогорец, ЦСКА 1948 и Левски - не останаха до края (по една или друга причина).

ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив сменят най-много треньори в Първа лига

Видяното при "армейците" през последната кампания обаче е по-скоро изключение, отколкото практика в клуба. Справка на екипа на SportLive.bg показва, че именно 31-кратният шампион на страната е отборът, който най-често сменя треньорите си през този век.

Цели 49 наставници са минали през поста старши треньор на ЦСКА от сезон 2000/01 до днес. Едва ли е изненада за някого, че Левски също е в челото по този показател. "Сините" са имали 39 треньори за периода.

Има все пак още един отбор освен ЦСКА, който сменя по-често наставниците през този период. Това е Ботев Пловдив - 40. Другият гранд от града - Локомотив Пловдив, допълва топ 4. "Смърфовете" са имали 33 треньори за 21-ви век.

Ще ви представим и показателя за този аспект за всеки останал отбор, който ще бъде част от родната Първа лига през сезон 2023/24. Прави впечатление, че Лудогорец, който дебютира в елита през 2011/12, е сменил само 17 наставници (но през половината време не е бил в първото ниво на футбола ни).

Ето и какви са измеренията за останалите тимове след споменатия своеобразен топ 4 (по низходящ ред):

- Пирин Благоевград: 28;

- Ботев Враца: 27;

- Локомотив София: 25;

- Етър: 24;

- Славия: 24;

- Берое: 22;

- Лудогорец: 17;

- Черно море: 16;

- ЦСКА 1948: 12;

- Хебър Пазарджик: 11;

- Арда: 10;

Важно е да се има предвид, че при повечето отбори има поне по един наставник, който да е карал два периода като старши треньор. Има и такива, които са били временни наставници.

*Данните са от специализирания сайт Transfermarkt.

Вижте още: ЦСКА и Левски пускат първи гол в мачовете си най-рядко, но "сините" винаги губят!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички