Майкъла: Безразборната селекция в ЦСКА е воденичен камък


Майкъла: Безразборната селекция в ЦСКА е воденичен камък
Снимка: БГНЕС

1575 0

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев сериозно разкритикува трансферната политика на клуба и огромния брой привлечени футболисти. Майкъла отличи само един от новите и изрази съжаление, че Мишел Платини не се е върнал на "Армията".

Г-н Илиев, каква е оценката ви за представянето на ЦСКА в първите три кръга през новия сезон?

- Нормално е ЦСКА да има добри резултати в българското първенство, защото традицията при Стойчо Младенов е такава. Играта не я коментирам, но резултатите ни в А група са добри. Но това не бива да топли никого в клуба. Важното беше да елиминираме поне два съперника в Лига Европа, за да има приходи. А ние отпаднахме от отбор като Зимбру. Всичко идва от безобразната трансферна политика. Не може да вземеш 14 нови футболисти, огромна част да са чужденци и в крайна сметка да играят само 4-5 от всички тях. Това не носи никакви приходи, а само огромни разходи за ЦСКА. И заради съмнителната трансферна политика все така ще сме си на ръба. Никакво развитие, никаква перспектива. Постоянно градене на нов отбор, което е напълно безсмислено. В България винаги ще сме си на някое от първите три места, но каква полза? Традициите на ЦСКА са в Европа и за там трябва да се гради състав. Това се усеща и от хората, близки на ЦСКА. Именно тази липса на перспектива вероятно отблъсква човек като Александър Чакмаков от ръководството на клуба. Моето виждане е, че в Управителния съвет трябва да влязат голям брой сериозни бизнесмени, които да разглеждат всеки трансфер и да преценяват струва ли си да се дават по 15 хиляди лева на даден футболист. Трябва да се осъществява контрол върху селекцията.

Не смятате ли обаче, че настоящото ръководство си прави сметката добре? Те твърдят, че управлението е съвсем задоволително предвид обстоятелствата?

- Александър Томов прави чудеса, за да издържа клуба и да плаща заплати. Това, което той постигна, е много голям героизъм и доказателство за добри финансови контакти. Но не може да продължава вечно. Трябва да сме му благодарни за стореното, но е нужно някой да поеме щафетата, за да облекчи тежестта.

Какво е мнението ви за представянето на новите попълнения до този момент? Не се ли направиха откровени гафове като привличането на Мисиджан - без игрова минута, и Супусепа, който се представи много слабо срещу Зимбру, Левски и Славия?

- Да вземеш подобна бройка чужденци не е оздравителен, а заробващ план. Знаете какво ще стане - през зимата ще освободим шестима и ще вземем нови девет. Хайде старата песен на нов глас и така до безкрай. Професионалният подход е да се проправя път за младите, а чужденците да са 3-4, но истински класни, ако трябва скъпоплатени - над тавана на заплатите. Но сегашното им безразборно привличане е воденичен камък около врата на клуба. Не виждам никаква перспектива, като изключим Серджиу Буш. Това момче наистина дава надежди за бъдещето и потенциална възможност за добър приход от негова продажба. Но другите не виждам по какъв начин ще са полезни на ЦСКА в дългосрочен план.

В Левски циркът сякаш продължава - Пепе Мурсия беше освободен след 55 дни, при гарантирана от Георги Иванов една година работа на спокойствие. Как си обяснявате процесите на "Герена"?

- Там се повтарят грешките на ЦСКА. А смяната на Пепе Мурсия е тотално погрешен ход, това е ясно. Трябваше да го оставят поне за шест месеца. И знаете ли - вярвам му, че е имало вмешателство в неговата дейност. Прочетох изказването му по испанските медии и съм убеден, че той казва истината. По нашите географски ширини е обичайна практика на президентите и всичките директорчета около тях да се бъркат в спортно-техническия процес. И резултатите се виждат - ЦСКА и Левски са в колапс.

Мишел Платини каза, че е искал да играе на "Армията", но никой от клуба не го е потърсил. Щеше ли да помогне на ЦСКА, той стартира с 3 гола в 3 мача за Славия?

- ЦСКА трябваше да си върне Платини. Неговото място е на "Армията". Да, възрастта му вече напредва, но за разлика от домъкнатите от кол и въже чужденци, е много добре запознат с обстановката в България и виждате какво прави - ниже голове, но за Славия. Безспорна грешка на ЦСКА е, че не си го върна и отборът го изпита на гърба си в мача с "белите" през миналата седмица.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички