Капитанът на ЦСКА Юрген Матей: Трудно е да не играеш, но е хубаво да видиш, че не си незаменим


Капитанът на ЦСКА Юрген Матей: Трудно е да не играеш, но е хубаво да видиш, че не си незаменим
Снимка: cska.bg

1929 0

Капитанът на ЦСКА - Юрген Матей, сподели впечатленията си от сезона до момента и по-специално последните срещи на своя тим, които той изгледа извън терена.

Централният бранител на "червените" изтърпяваше наказание поради натрупани 9 жълти картони. Той пропусна победата над Ботев Враца с 5:1 и тази над Черно море с 2:0. Нидерландецът обаче похвали съотборниците си заради това, че са се справили страхотно и без него.

Той отдаде особено значение на променената формация на треньора Саша Илич и коментира част от останалите защитници на отбора, разкривайки партньорството с кого е най-лесно.

"Щастлив съм, че спечелихме тези срещи. Беше трудно да гледам отстрани, защото се намираме в решаващ етап от шампионата. Тежко е да пропускаш мачове, но най-важното е, че постигнахме своето.Не мисля, че някой може да се оплаче от начина ни на игра от началото на сезона. В крайна сметка спечелихме повечето мачове. Понякога дори и да се представяш лошо, най-важен е крайният успех. В последния мач с Черно море обаче играхме страхотен футбол. Създадохме много положения и се защитавахме добре. В момента се подобрихме, но това е нормално. Действаме в определена система, към която се приспособяваме. Надявам се да продължим така до края, да играем все по-добре и да спечелим мачовете си", заяви Юрген Матей в предаването "Домът на футбола" и продължи.

Да си част от най-добрата отбрана в Първа лига

"Смятам, че промяната на формацията ни помогна много. В началото на сезона играхме с четирима защитници, а след това преминахме към трима централни и общо петима бранители. Позитивите не са само от защитата, халфовата линия или нападението. В крайна сметка целият отбор участва в дефанзивните действия. На моменти имахме късмет.

Бусато ни извади в тежки моменти. Парчетата от пъзела са на правилните места. Всичко това ни помага да сме с най-малко допуснати попадения през сезона, но той не е свършил и се надявам да продължаваме в същия дух", добави нидерландецът.

За новата система

"За нас наистина беше важно, че играхме добре. Да, загубихме, чувството не беше приятно, но още на следващата седмица, следващите мачове доказаха, че системата е по-добра за нас. В личен план ми беше трудно във въпросния мач, на всеки от нас му отне време да свикне. Беше началото на една добра идея", сподели бранителят.

Да гледаш отбора отстрани в най-важния етап

"Трудно е. Когато не играеш, автоматично отиваш на заден план. Опитваш се да помогнеш на съотборниците си, да ги накараш да работят по-здраво по време на тренировките, но не си там, когато стане време за мачовете. Те играха добре. Хубаво е да видиш понякога, че не си толкова нужен. Важни са само трите точки. Казвал съм и преди, ако един централен защитник отсъства, имаме готов вариант на същото ниво. Конкуренцията в центъра на отбраната е много сериозна. Всеки от нас показва, че е напълно готов. Приятно е да знаеш, че когато не играеш заради наказание или контузия, има кой да покрие твоята позиция. Но и постоянно се притесняваш, че ще изгубиш мястото си, ако не играеш добре. В крайна сметка това е решение на треньора. Трудно е, но винаги се опитваш да помогнеш на другите, когато не си на терена", категоричен бе капитанът на "червените".

Партньорите в защита

"Едно от най-тежките неща във футбола е, когато не играеш, а отборът се справя добре. Тогава е трудно да очакваш промяна. Сега Енес и Мено получиха шанс, те са в една от най-неприятните ситуации. Но показват качество и се представят добре. Не е лесно, когато не си на терена, да си концентриран, да продължиш да тренираш и да се раздаваш. Уважавам ги страшно много. С Християн Петров ситуацията е сходна. Той играеше, след което за известно време отпадна от състава, а сега пак се върна на добро ниво. Аз тренирам с тях всеки ден, виждам какво могат. Как се справят с напрежението.

Не бих казал, че имам предпочитания с кого да играя, защото това е решение на треньора. Със сигурност обаче за мен е много по-лесно да бъда на терена с Мено. Комуникацията е по-лесна, защото говорим на един език. Играхме заедно в центъра само в един-два мача в началото на сезона и откровено казано, аз изобщо не се представих добре в тях. След това сменихме системата и имах късмет да остана на терена. Когато Мено се върна в игра, вкара гол. На мен пък попаденията ми липсват през тази кампания. Кох отсъстваше доста пъти, но сега отново играе и показва, че е един от най-добрите в първенството. Надявам се да играе все по-често, но ще се повторя - конкуренцията в центъра на защита е много, много сериозна. Трудно е да спечелиш и да запазиш мястото си", завърши Юрген Матей.

Централният защитник обърна внимание и на предстоящия двубой с Лудогорец. Нидерландецът сподели очакванията си за мача, върна се към предишните такива и сподели как в отбора се справят с напрежението.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички