Какъв триумф! С човек по-малко ЦСКА елиминира Виктория в последната минута на продълженията!


Какъв триумф! С човек по-малко ЦСКА елиминира Виктория в последната минута на продълженията!
Снимка: LAP.BG/Emona Tsoncheva

48704 0

Историческото първо издание на Лига на конференциите със сигурност ще остане в история на ЦСКА като една от най-лудите вечери в историята на "червените", поне за настоящия век. В луд, луд мач възпитаниците на Стойчо Младенов достигнаха до пълен обрат над Виктория Пилзен, достигнаха до 2:0 на стадион "Васил Левски", а в продълженията с човек по-малко се добраха до победен гол в 118', за да влязат в групите на новия турнир на Стария континент.

 

Отборите играят при резултат 3:0 в плейофен мач-реванш за влизане в групите от Лигата на конференциите. В шестата минута Греъм Кери даде превес на "червените" в София, а в средата на второто полувреме Йомов отбеляза за 2:0. В 118' Матай реализира за 3:0! 

Бусато направи решаващо спасяване рано-рано в мача, което позволи на ЦСКА да открие резултата още в 6'. Греъм Кери вкара поредният си шедьовър, след като беше изведен в наказателното поле и реализира с точен изстрел за 1:0. 

"Червените" задържаха аванса си много умело и през второто полувреме отново натиснаха своя опонент, а в герой на тима се превърна Георги Йомов. В 63', макар и с доза късмет, той премина през цялата халфова линия на опонента, влезе в наказателното поле и между двама реализира красив гол за 2:0. 

Така се стигна до продължения, в които Виктория Пилзен имаше сериозен превес във владеенето на топката, а в 111' Кайседо едва не провали усилията на своите съотборници, след като си изпроси абсолютно недопустим втори жълт картон и беше изгонен от игра. 

2 минути преди края на продълженията Йомов си изпроси нарушение до флагчето, маркиращо откъде трябва да се изпълнява корнер. Последва центриране на Кери на близката греда, където Джеферсон отклони към далечната греда, където Матей с глава засече и реализира за крайното 3:0 - резултат, който изстреля ЦСКА към груповата фаза на новосформирания европейски турнир! 

Това е изключително сладък триумф за Стойчо Младенов, който за пръв път като треньор на "червените" ще играе групи на европейски турнир. ЦСКА пък за втора поредна година си гарантира евромачове до зимата, след като през изминалия сезон влезе в групите на Лига Европа. Заради новия турнир и ниския ранкинг на България обаче, ЦСКА нямаше как да играе квалификации в Лига Европа тази година и трябваше да се задоволи с Лига на конференциите. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

ЦСКА стартира слабо мача, а в 4-ата Чори се оказа сам срещу Густаво Бусато. Нападателят стреля, но бразилският страж отрази удара на стрелеца на Пилзен. ЦСКА разигра търпеливо първата си атака и след шест минути откри резултата в София.

Ирландецът Кери бе изведен вляво на наказателното поле на Виктория и стреля безмилостно към вратата на Адам Хрушка с левия крак, за да открие резултата на "Васил Левски" - 1:0 за българския тим.

Импулсът в играта на родния тим продължи, а пет след гола Кери опита шут отдалеч с десния крак, но неточно. Полека-лека чешкият тим изравни паритета в нашата столица и погледна по-смело към вратата на ЦСКА, разчитайки на центрирания отвсякъде, но Бусато бе на точното място почти винаги.

В края на полувремето гостите все пак натиснаха, като дори стигнаха до попадение, но то беше отменено бързо, защото топката беше напуснала терена по време на нападението на Виктория. В добавеното време Тибо Вион получи сериозен удар, но за щастие се появи в игра за второто полувреме. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55' ЦСКА можеше да заличи изцяло аванса на Виктория. Мазику направи фантастичен пробив през центъра на терена, нахлу в наказателното поле и успя да отклони за Йомов, който бе вдясно от него. Вместо да стреля, националът изненада всички и даде меко подаване на далечната греда, където Вилдсхут засече от въздуха, но прати топката в аут - сериозен пропуск на новия ас на ЦСКА. 

В 65' Георги Йомов вкара великолепен гол, който сам си изработи. Той тръгна на пробив още на 40 метра от вратата и с голяма доза късмет успя да преодолее халфовете на Виктория, за да се вмести между двете линии на дефанзивния вал. Той нахлу в наказателното поле и между двама защитници стреля силно и неспасяемо в горния десен ъгъл - 2:0 за "червените". 

Гостите се опитаха да реагират веднага и можеше да се стигне до гол във вратата на Бусато. Мазику покри играч на Виктория, който беше изведен в наказателното поле, а след това прати остър пас към Хори. Матей успя да пресече подаването точно пред голлинията, а Антов след това изчисти в корнер. 

Последваха нови силни минути за "червените", които чрез Кайседо и Йомов можеха увеличат аванса си, но и двамата бяха неточни. В 83' Вилдхуст навърза цялата защита на опонента и изведе Йомов по дясното крило. Той центрира в малкия пеналт, където Кайседо успя да надскочи вратаря, но ударът му с глава срещна лявата ръка на стража и излезе в корнер. 

Последните минути бяха изиграни предпазливо и от двата отбора и, въпреки че продължението беше цели 5 минути, никой не действа по-целеустремено в атака - продължения в мача след общ резултат от двата мача 2:2! 

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

"Червените" определено се поизмориха след силните 70-80 минути, които изиграха и Виктория имаше предимство както във владеенето на топката, така и в атаките. За щастие на феновете на домакините обаче, никакви опасности не застрашиха вратата на Бусато. 

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

Картината на терена не се промени драстично след подновяването на играта, но в 111' лоша новина сполетя треньорския щаб на "червените". По безумен начин Жорди Кайседо си изкара втори жълт картон за грубо нарушение в центъра на терена, и то при условие че нямаше реална опасност за вратата на ЦСКА. Реферът не се поколеба и, след като по-рано спести картон на нападателя за разкарване на топката, този път нямаше милост - втори жълт и респективно червен за Кайседо - ЦСКА остана с 10 души на терена. 

Треньорът на гостите направи атакуваща промяна в опит да се възползва от това предимство, както и все по-ниския интензитет в играта на софийския тим. Беюгел се появи на терена, докато Стойчо Младенов реши да не внася промени, но и скамейката на ЦСКА в днешния ден беше много "къса". Все пак Чатакович в 117' се появи, след като Йомов изпроси нарушение до тъчлинията и беше заменен. 

Това положение обаче се оказа решаващо в мача. Кери центрира прекрасно в наказателното поле, където топката беше отклонена от Джеферсон към далечната греда, където Юрген Матай вкара за 3:0! 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЦСКА: Бусато – Турицов, Антов /к/, Матей, Мазику – Вион, Жеферсон, Кери – Йомов, Кайседо, Вилдсхут

ВИКТОРИЯ П: Хрушка – Хавел, Перница /к/, Каша, Резник – Йаношек – Москера, Буча, Сулч, Ба Луа - Хори

Коя ТВ ще излъчи двубоя - четете тук! 

ПРЕДИ ЦСКА - ВИКТОРИЯ ПИЛЗЕН 

В първата среща "червените" имаха своите шансове и на моменти надиграваха своя опонент, но защитата се пропука в ключови от срещата моменти и чехите успяха да дръпнат в резултата преди реванша. 

Това беше и рядка загуба за Стойчо Младенов в европейски мач на ЦСКА, като до момента Екзекутора на Ливърпул има само 3 поражения. 

"Червените" записаха трудна победа с 1:0 над Пирин през уикенда, като очевидно отборът беше насочил вниманието си към реванша с Виктория. Надежда на столичния тим дава фактът, че чехите имат 4 загуби в последните си 8 гостувания, включително и тежко поражение с 4:2 от непретенциозния ТНС от Уелс, който едва не изхвърли Виктория от турнира. 

Също така ЦСКА за последно загуби на "Българска армия" срещу Йънг Бойс преди година (0:1) в мач от груповата фаза на Лига Европа. Оттогава насам никой не е побеждавал 31-кратните шампиони на България у дома.  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички