Изумително зрелище, драма до края и 3:3 между ЦСКА и Левски


Изумително зрелище, драма до края и 3:3 между ЦСКА и Левски
Снимка: Оф. сайт на Левски

30865 0

ЦСКА и Левски изиграха може би най-вълнуващият мач между двата отбора през 21-и век и в истински шеметен трилър завършиха 3:3 на стадион "Васил Левски", показвайки позагубената стойност на голямото столично дерби. Мачът беше белязан от множество обрати, две дузпи и драма до самия край, а равенството със сигурност не беше желаният резултат и от двата отбора. 

От самото начало на мача "червените" бяха по-активният отбор и стигнаха и до ранен гол. В 16' при отлично центриране на Греъм Кери Али Соу пресира Каргас, а опитът за изчистване на защитника се превърна в автогол - 0:1. Натискът продължи, а "червените" удариха и две греди преди да се стигне до 34'. Тогава Бусато фаулира Иванов в наказателното поле, а Горанов реализира за 1:1 от дузпа. 

В самия край на полувремето пък защитата на ЦСКА отново капитулира, след като при центриране от пряк свободен удар под топката останаха и двама защитници, и Бусато, а Ейолфсон я насочи към Тиам и халфът реализира за 1:2 на празна врата. 

След подновяването на играта отново ЦСКА имаше инициативата и в 57' се стигна до дузпа, след като Ейолфсон повали Малинов в наказателното поле. Кери реализира точно и изравни, но само 6 минути по-късно Симеон Славчев с 3-ия точен удар за Левски върна преднината на символичните домакини. 

До края на мача "червените" натискаха в търсене на нов гол и в крайна сметка стигнаха до него. Резервата Пинто центрира перфектно за Али Соу и нападателят се разписа след 6-месечна голова суша - 3:3. 

Пълният паритет между двата отбора не задоволява никого, тъй като драмата за второто място остава с пълна сила. ЦСКА е втори с 51 точки, докато Левски дели 3-ото място с актив от 50 точки заедно с Локо (Пд), но "смърфовете" са с мач по-малко. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата ситуация в мача дойде в 3', когато Греъм Кери получи топката пред наказателното поле. Той добре залъга двама в синьо и си освободи пространство за стрелба, но изненадващият титуляр Георги Георгиев успя да отрази. "Сините" отговориха с две статични положения - традиционно силната страна на отбора. И двете центрирания обаче бяха ужасяващо слаби и Бусато не бе затруднен. 

С пас на Гълъбов от дълбочина защитата на Левски беше изключително затруднена. Каргас беше изпреварен от Енрике Рафаел, а гръкът се опита да забави крилото, за да излезе Георгиев да улови топката. Вратарят се забави, нападателят успя да отправи удар от въздуха, но топката премина встрани - сериозен пропуск за "червените". 

В 16' обаче пропуските в защитата на Левски продължиха и този път бяха наказани. При съдийска топка Греъм Кери изигра отлично умело ситуацията и веднага центрира към наказателното поле. Там Соу изпревари Каргас, не успя да играе с топката, но Каргас я прати право във вратата си - автогол и 1:0. 

В 21' защитата на Левски отново беше разглобена от Греъм Кери и с прекрасен удар стреля, но напречната греда го спря от красив гол. При изстрела му имаше и рикошет, но съдиите не видяха това. Само 2 минути по-късно пък Нашименто напусна терена, тъй като получи лека травма, а на терена се появи Симеон Славчев. 

В 26' Левски организира първата си умела атака през полувремето, като Иванов проби отдясно към наказателното поле и намери Дени Алар фронтално срещу вратата. Той обаче се замота в опит да нагласи топката на десния си крак и в крайна сметка ударът му беше блокиран. 

4 минути по-късно ЦСКА отново беше близо до гол. При центриране от корнер защитата на Левски не успя да изчисти топката и пред малкия пеналт тя попадна у Гълъбов. Той се завъртя отлично и стреля, но гредата го спря. 

Точно минута по-късно Занев остави дълго подаване да отиде към Бусато, но вратарят се забави и Станислав Иванов изпревари вратаря и чукна топката встрани. Вратарят препъна нападателя и Кабаков отсъди дузпа в полза на "сините". Иван Горанов се нагърби с изпълнението и отправи удара си в горния ляв ъгъл - 1:1. 

"Червените" направиха пореден пропуск пред вратата на Георгиев, след като Али Соу счупи кръста на Ейолфсон и остана очи в очи с вратаря. Диагоналният му удар обаче излезе в аут, а нападателят определено сбърка, тъй като можеше просто да пусне топката за връхлитащия Евандро - нов пропуск на армейците. 

И едва с втория си точен удар Левски поведе в резултата в последните секунди на полувремето. При пряк свободен удар Дени Алар центрира към далечната греда, където Холмар изпревари вратаря и насочи топката в обратния ъгъл, където Хали Тиам на празна врата довкара за 1:2. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна със страхотна атака на ЦСКА. "Червените" разбиха отново защитата на гостите с акция с по едно докосване между Соу, Малинов и резервата Тиаго. Португалецът бе изведен в наказателното поле и центрира отлично за Малинов, чийто удар с глава мина с малко встрани от вратата. 

Натискът на "червените" продължи и в следващите минути, в които се стигна до няколко опасни нахлувания на Евандро, сменил позицията си отляво на нападението, но защитата на Левски се справи с подаванията към Соу и Тиаго. 

Натискът си каза думата и в 57' Антов пусна страхотен пас в наказателното поле за Малинов, който беше повален от Ейолфсон - дузпа за "червените". Греъм Кери изпълни с много сила, Георгиев успя да играе с топката, но само до толкова, че да я отбие към гредата, а тя след това влезе във вратата - 2:2. 

В 61' обаче "сините" с първата си атака стигнаха до 3-и гол. След слабо отиграване в центъра топката се озова в краката на резервата Петков, който веднага я насочи към фланга за Станислав Иванов. Той финтира отлично Мазику и от дясното крило центрира към далечната греда, къдо Славчев надскочи двама и реализира за 2:3. 

Левски бе близо до 4-и гол. В 71' при ново центриране от пряк свободен удар "червените" оставиха Райнов непокрит, но ударът му бе отправен право в обсега на Бусато. 

Последва нов натиск на ЦСКА, при който Георгиев отрази хубав удар на Греъм Кери, а след това Соу стреля при центриране от фланга, но беше прекалено неточен. В 77' пък Крушчич рискува и смени схемата на 4-4-2, заигравайки с двама нападатели, пускайки Ахмед Ахмед в игра. 

В 88' ЦСКА най-накрая стигна до изравнителен гол. Рубен Пинто получи фантастичен пас по дясното крило и от аутлинията центрира перфектно за Соу, който с мощен удар с глава възстанови равенството. 

Дълбоко в добавеното време Ахмед Ахмедов направи непростим пропуск, след като напълно необезпокояван в малкия пеналт реши да засича ниско центриране с глава, вместо с крак - непростим пропуск и 3:3 краен резултат. 

СЪСТАВИ:

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Пламен Гълъбов, Петър Занев, Валентин Антов, Брадли Мазику, Енрике Рафаел, Кристиян Малинов, Евандро, Греъм Кери, Али Соу

Левски: Георги Георгиев, Иван Горанов, Холмар Ейолфсон, Ивайло Найденов, Йоанис Каргас, Хали Тиам, Филипе Нашименто, Найджъл Робърта, Паулиньо, Станислав Иванов, Дени Алар

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Към настоящия момент битката за второто място в класирането е нажежена, като ЦСКА има равен брой точки с Локомотив (Пловдив) - по 50, докато Левски е с точка зад конкурентите си. Лудогорец е лидер с убедителния актив от 62 точки и изглежда за поредна година няма да има никакви проблеми при спечелването на титлата. 

Мачът на Националния стадион е от голямо значение особено за Левски, който постигна слаб резултат за Купата (поражение с 2:0 от Локо в Пловдив) и може да се окаже така, че единствено шампионатът може да прати "сините" в Европа. И двата тима обаче ще имат едно наум в предстоящото дерби, тъй като през седмицата са реваншите за Купата на България. 

Преди срещата в двата отбора няма много кадрови проблеми, като Белтраме е под въпрос за мача, докато в състава на Тодоров се завръща Живко Миланов. Пред "червените" има сериозен проблем с картони, като Евандро, Кери и Кристиян Малинов ще пропуснат мача срещу Ботев за Купата, ако получат картон днес. 

Левски се намира в по-слаба форма статистически, като записа едва първата си победа през 2020 година срещу Арда в последния кръг. Преди това "сините" записаха 3 равенства и две поражения в първенството, както и равенство (победа след дузпи срещу Лудогорец) и поражение за Купата. ЦСКА има само една загуба през 2020 година - от Царско село. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички