Историята помни само 2 случая, в които ЦСКА е падал по-тежко в Европа


Историята помни само 2 случая, в които ЦСКА е падал по-тежко в Европа
Снимка: Getty Images

3817 0

Отборът на ЦСКА загуби от Рома с разгромното 5:1 на "Олимпико" в първи мач от груповата фаза на новия турнир на УЕФА - Лигата на конференциите. Само два пъти в историята "червените" са падали с по-тежък резултат в Европа, като и двата случая датират от края на 50-те години на 20. век.

През 1957 година ЦСКА губи от унгарския Вашаш с 1:6, а две години по-късно "армейците" са разгромени от испанския колос Барселона с 2:6. Иначе ЦСКА не е допускал пет попадения във вратата си в европейски турнир от 27 години.

За последно ЦСКА инкасира пет попадения срещу италианския гранд Ювентус през 1994 година, когато отново пада с 1:5. "Червените" са падали със същия резултат и от английския Ливърпул, но пък българският тим може да се похвали, че е побеждавал мърсисайдци в най-силните им години.

Става въпрос за победата на ЦСКА над Ливърпул с 2:0 през 1982 година, когато мърсисайдци са действащи европейски шампиони и в разцвета на силите си. Стойчо Младенов обаче се превръща в герой за "армейците", вкарвайки и двата гола за победата, която елиминира Ливърпул.

С това Младенов си печели прозвището "Екзекуторът на Ливърпул", а стадион "Васил Левски" е наречен "гробище за европейски шампиони". И до днес тази победа се смята за най-великата в историята на българския клубен футбол.

След поражението от Рома Стойчо Младенов коментира, че резултатът не е реален, а същото му е споделил и треньорът на "вълците" Жозе Моуриньо (повече по темата четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички