Галин Иванов: Искам печеливш и привлекателен ЦСКА


Галин Иванов: Искам печеливш и привлекателен ЦСКА
Снимка: Петко Налбантов/БГНЕС

1641 0

Новият треньор на ЦСКА Галин Иванов говори за състоянието на тима, за целите си и предстоящия дерби мач с Лудогорец в "А" група пред "Тема Спорт".

Г-н Иванов, преди малко изгледахте победата на ЦСКА над Лудогорец в елитната юношеска група до 17 години. Доволен ли сте от това, което видяхте?

- Да, момчетата се представиха прекрасно, особено през първото полувреме, когато изпитах наслада от играта им. Винаги, когато имам възможност, ще идвам да ги гледам, защото аз съм емоционално привързан към този отбор. Водех го доста време и имам големи надежди за тези момчета.

Като доскорошен треньор на този набор печелехте редовно мачовете си срещу Лудогорец. Сега обаче ви предстои мач от съвсем друг характер и с коренно различен заряд... Представителният тим на ЦСКА никога не е побеждавал Лудогорец в шампионатен двубой...

- Не може да се прави сравнение между резултатите на юношеските тимове и тези на мъжете. Такива взаимовръзки са безпочвени. Нещата са коренно различни. Няма никакви допирни точки и не може да се формират очаквания на база победите на юношите. Чака ни тежък мач от всяко едно естество и най-вече психологическо заради резултатите от началото на пролетта. 16 години съм бил част от ЦСКА - 8 като футболист и още близо толкова като треньор в школата. Много добре знам какви са очакванията, наясно съм, че не може да има друга цел освен победата и шампионската титла. Не е нужно някой да ми го казва. В ЦСКА никой не те чака, никой не те пита стигнало ли ти е времето, имаш ли някакви проблеми... Признава се само победата. А няма нищо по-хубаво, ако печелиш с хубава игра.

От друга страна, привържениците на ЦСКА са най-критичните и с право, защото на "Армията" са играли десетки велики футболисти, постигани са недостижими за другите клубове успехи. Всичко това формира едни много сериозни критерии, на базата на които феновете искат победи, успехи, но и стойностен футбол. Те искат отборът винаги да е номер едно. И не признават никакви обяснения. Това ми е пределно ясно. Много добре разбирам, че всеки, който е част от ЦСКА, трябва да е готов да отговори на големите очаквания и интерес, който има към този велик клуб.

Какво се промени за вас, откакто поехте ЦСКА преди седмица?

- Много неща... Ще ви кажа само, че телефонът ми преди звънеше по пет пъти на ден, а сега по около сто. Ежедневието ми стана в пъти по-натоварено, отговорността нарасна неимоверно, всичко стана много по-динамично.

В какво състояние намирате отбора? Вече проведохте 5-6 тренировки, изиграхте и една контрола?

- Постепенно си формирам мнение за качествата и характерите на отделните състезатели. Няма какво да се заблуждаваме - ще ми трябва още време, за да опозная в по-голяма дълбочина момчетата. Всяка една тренировка значи много. Помага ми да си вадя изводи за доста неща. Ясно е, че след резултатите от старта на пролетния сезон отборът е разколебан, липсва му увереност и самочувствие. Така че ни чака не само чисто техническа и тактическа работа... Отборът трябва да си върне настроението, страстта и вярата. Надявам се до мача с Лудогорец да успеем да свършим доста неща във всеки един аспект. Задачата е тежка, но леко в ЦСКА няма.

Какъв стил на игра искате да наложите?

- Няма да навлизам в конкретика и затова ще ви отговоря така - искам отборът да играе печелившо и успоредно с това привлекателно. Имам много идеи, но времето ще покаже доколко ще успея да ги реализирам и доколко бързо може да стане това.

Да очакваме ли много промени в състава спрямо 11-те от последния мач с Берое на "Армията"?

- Нормално е да има промени във всяко едно естество, но нека не избързваме. Всяко пo-рязко движение крие много рискове. Най-важно за мен в този момент е това, което виждам по време на тренировките. Заниманията, които предстои да проведем до мача в Рзград, ще са решаващи за някои решения, които ще вземем с колегите от треньорския щаб.

Част от него е вашият бивш съотборник в ЦСКА Владо Манчев. Той освен помощник-треньор май ще трябва да изпълнява и ролята на преводач?

- С Владо се познаваме отлично. Играли сме заедно в немалък период, а в последните години работихме в ДЮШ. Имаме си доверие и разчитаме един на друг. Да, там помага с превода, знаете, че е играл три години в Испания, което не само му е позволило да научи езика, но и да натрупа знания, които сега може да използва.

Кои са нещата в играта на ЦСКА, които искате да промените приоритетно?

- Нека мине малко време и тогава ще говоря по-подробно по този въпрос. Идеите и намеренията са едно, а реализацията съвсем друго нещо. Ще опитаме да няма резки промени, защото, както вече казах, това крие известни рискове. Но определено има доста неща в игрово и тактическо отношение, които ще опитаме да наложим в отбора. Тези дни ми предстоят индивидуални разговори с всички футболисти, които ще ми помогнат да си формирам по-точно мнение за някои неща.

Вие идвате директно от школата и на тази база, ако останете треньор за по-дълго време, от вас вероятно ще се очаква да наложите някой юноша в представителния отбор...

- Нормално е да има подобни очаквания, но сега не е моментът за обещания в тази посока... Иначе, да, познавам отлично всички момчета в школата и ще съм един от най-щастливите, ако някой от тях се наложи в първия състав.

Как влияе на отбора напрегнатата ситуация по върховете на клуба?

- Естествено, че влияе, футболистите слушат какво се говори, четат какво се пише и няма как всичко, което се случва, да не оказва влияние върху тях. Но в ЦСКА е така... През последните 20 години ситуацията почти винаги е била напрегната.

И по ваше време в отбора имаше бунтове за пари, един от тях бе през есента на 1999 година, когато бе осъществена и смяна на собствеността?

- Вижте, бавенето на парите в ЦСКА не е от вчера. Аз съм в клуба от 1995 година с леко прекъсване в края на състезателната ми кариера. Много добре знам за какво става въпрос. През последните 15-20 години е имало случаи, в които заплатите са закъснявали не с един-два месеца, а с четири. Така че това не е нещо ново. Дано да дойде ден, в който ЦСКА да се стабилизира финансово и в клуба да се говори за това, което се случва на терена, а не за пари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички