Ел Маестро: Извън България е очаквано ЦСКА да не стане шампион


Ел Маестро: Извън България е очаквано ЦСКА да не стане шампион
Снимка: БГНЕС

1947 0

Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро говори преди дербито на върха с Левски. Срещата е в събота от 17 часа на Националния стадион "Васил Левски". Освен за него наставникът сподели и какви са шансовете на "червените" да спечелят титлата в Първа лига в края на сезона. 

"От гледна точка на футболистите, бих казал, че е почти същият. Ако има титулярна единадесеторка, тя е много подобна на тази от миналия сезон. Така че индивидуалната класа е същата. Но мисля, че свършихме добра работа през лятото. Чувствам, че имаме повече конкуренцията в първия отбор, повече опции – тази седмица, например, направихме много промени и пак играхме нашата игра и спечелихме мачовете. Без да купуваме големи имена, направихме голяма трансферна печалба, имам предвид, че увеличихме класата на тима. Кредит за господин Стоилов и Дани Ганчев, това са хората, с които предимно говоря тук в клуба и те свършиха страхотна работа през лятото", сподели той пред Diema Sport. 

"Знаете ли, да дойда тук, бе едно калкулирано решение от мен. Това не бе единствената ми опция, можех и да остана в Словакия. Дойдох тук, защото лично за мен ситуацията бе добра. ЦСКА не е бил шампион от доста години, но като клуб определено е достатъчно голям, за да бъде шампион. И по мое мнение, класата я има и в един перфектен сезон, ако всичко се развие според нашия план, можем да спечелим титлата. Но рискът за мен лично е много малък. Защото не се очаква. Поне извън пределите на България, защото това е пазарът, който ме интересува. Може би в София и България, ще се възприеме като огромна катастрофа и истинско бедствие, ако ЦСКА не стане шампион, но извън България е нещо нормално и очаквано.

Защото има една огромна сила в българския футбол, която го доминира, откакто се е появила в него. И никой досега не е бил способен да ги измести от трона. Предизвикателство, което ми харесва много. Шансът го има да се спечели титлата, ако направим нещо фантастично, ще бъде изненада, няма да е нещо нормално. А ако не спечелим, няма да е бедствие, поне няма да се приеме като такова извън България. Както казах, ситуацията е добра за мен. Какво във всеки нов отбор, се опитвам да намеря синхрона между начина, по който искам да играем и футболистите, с които разполагам. Треньорът с неговите идеи и футболистите с техните характеристики, винаги се срещат някъде по средата. Това, на което залагам тук като стил, е много по-различно от стила, който практикувах в Словакия. Опитваме се да балансираме. Някои неща се получават добре, други се опитваме да подобрим и това е пътешествие, което ще изследваме и то няма да спре до края на сезона.

Колко титли нашите фенове са видели, откакто Лудогорец е в елита? Или феновете на който и да било друг отбор в България. Разбирате ли, опитвам се да бъде реалист и прагматик, какъвто съм в живота, пренасям го и във футбола. Може би това беше леко егоистично от моя страна да го кажа. Защото трябва да мисля и за себе си. Не става въпрос са намаляване на очакванията, защото знам от първия ден, в който дойдох тук, че въпреки че е изключително трудно и въпреки че все още никой не го е правил тук, след като Лудогорец влиза в елита, ако не си шампион с ЦСКА, няма да бъдеш в клуба дълго. През последните седем години десет или повече треньори са опитали, но никой не успявал. Но не ставаше въпрос за намаляване на очакванията, по-скоро казах това, за да обясня на хората, че ако успеем, това ще бъде нещо изключително, не нещо нормално. Това е една от причините, заради които го казах. Знаете ли, казах абсолютно същото нещо в първата ми седмица в Словакия, така че може би е и леко суеверие, заради начина, по който успяхме там.

"Помислих, че е подходящото време да дам шанс да някои футболисти и почивка на други. Както Славиша каза, няма титуляри, той казва това, защото той е много умен, лукав и потаен (казва го с усмивка). Не мисля, че сме постигнали победите по различни начини. Играхме нашия футбол във всеки от двубоите. Всяка от тези срещи бе трудна и както не спирам да повтарям, трябваше да намерим начин да спечелим всеки от мачовете. И двубоят в събота ще бъде различен и пак ще трябва да намерим път към победата, защото това е смисълът на футбола. Става въпрос за печелене на футболни мачове.

ЕЛ МАЕСТРО: КОЙ Е ФАВОРИТ? СКУЧЕН ВЪПРОС

Това е състезание, битка, борба. Генерално, и не става въпрос само за България, навсякъде по света има прекалено много дискусии за начина, по който се е стигнало до победата или загубата. Защо, какво си направил добре, в какво не си успял. Но е по-просто. Това е битка – два отбора, единият печели, другият губи, това е смисълът на спорта. Бих предпочел футболът да е повече като бокса. Моят сънародник Джошуа нокаутира руснака и всичко приключи. Никой не се интересува, че Поветкин се справи добре в първите три рунда, никой не пита Джошуа какво се случи в първите четири рунда, защо не се справи толкова добре в началото Той спечели и той е шампионът".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички