Единственият положителен ход на Томов е, че ЦСКА съществува, смята Орманджиев


Единственият положителен ход на Томов е, че ЦСКА съществува, смята Орманджиев

1098 0

Бившият председател на НС на ЦСКА Стефан Орманджиев не вижда перспектива в сегашното управление на клуба. Орманджиев даде интервю пред "Тема Спорт", в което изказа мнение за случващото се на "Армията", работата на Стойчо Младенов, процесите в Левски и поредния европоход на Лудогорец.

Г-н Орманджиев, през лятото ЦСКА бе напуснат от голям брой футболисти, а още повече бяха привлечени на тяхно място. Тимът започна добре участието си в първенството, но пък бе елиминиран от Зимбру в Лига Европа. Какъв е коментарът ви за случилото се на "Армията" през последния месец?

- Колаборацията между стари и нови футболисти продължава, което е правилният подход предвид ситуацията, в която се намира ЦСКА. Всяка година се прави наново отбор, което не виждам как ще се промени в следващите трансферни прозорци. Стойчо Младенов казва, че му трябват 5 години, за да формира отбор. Е, в следващите 5 години все това ще повтаря. Такива са реалностите -липсват пари, финансирането е неясно, няма спонсори. По този начин няма как и да се направи дългосрочна селекция. Всичко е хаотично, а Стойчо просто няма избор. Условията в българския футбол го принуждават да прави нов отбор всяко лято и това едва ли ще се промени в скоро време.

А има ли кой да чака Стойчо Младенов да гради състав? Докога ще стигне търпението на ръководството и на феновете?

- Вижте, не може да има градене в дългосрочен план, когато няма основа. Нужна е стабилност години наред, както е в Лудогорец. Не може финансирането да ти се срутва и да се надяваш да градиш и печелиш трофеи или пари. Видяхте какво се случи в Ботев сега и какво в ЦСКА миналото лято. И Стойчо да е начело, и да не е той - все едно и също. Ако някой може да реши проблемите на Младенов, нека заповяда. Много други хора могат да са неговото място, но Стойчо спечели с един ход - той дойде, когато ЦСКА беше в пъкъла и скочи да го върне обратно. И е напълно в правото си да си получава дивиденти. Когато баницата е във фурната, всички се редят, за да ядат от нея. Най-лесно е да стоиш отстрани, да чакаш и като се освободи място, да се намърдаш на топличко. Стойчо обаче направи тъкмо обратното и заслужава признание.

Бяха привлечени огромен брой чужденци, защитата изобилства от играчи, но пък в предни позиции идеите липсват. Одобрявате ли проведената селекция и виждате ли бисери сред взетите футболисти?

- Ако има таланти, те ще блеснат, без значение от условията. Предстои да видим дали такива са привлечени в ЦСКА. Селекцията няма как да е по-различна, когато си без финансов гръб, така че я оправдавам. На "Армията" се оправят както могат. А който има пари - прави бизнес. Лудогорец инвестира и получава съответните печалби от участието си в евротурнирите, В ЦСКА това също можеше да се случи, но от 1990 година насам в клуба единствено се трупат заеми, кредити, разходи всеки ходи там, за да краде и да избяга после. Затова се стигна дотук.

Измина една година, откакто Александър Томов пое ръководството на ЦСКА. Кои негови ходове отчитате като положителни и кои като отрицателни?

- Единственото положително е, че клубът съществува. Резултатите ги има, защото все пак сме ЦСКА, няма как да не сме в челните позиции. Но доколко сме фактор? Това се вижда в Европа. Има ужасно много трески за дялане, които ще се оправят само с могъщ спонсор. Докато не се намери такъв, ще си живуркаме.

Ще има втора публична продажба на акции, която при всички положения ще е успешна. Ще ви накара ли това да си закупите книжа, което не сторихте по време на първата кампания?

- Не разбирам от акции и от бизнес, а от спортно-техническия процес. Не мога да направя нещо, което не разбирам, така че нямам намерение да си купувам акции.

Ръководството на ЦСКА си постави за цел преди година "да върне имиджа на клуба". Справи ли се с тази задача според Вас?

- Имиджът на ЦСКА никога не е бил покътнат. Клубът си го е създал и под държа от над 60 години насам и това няма да се промени. Независимо какво се говори, ЦСКА винаги ще бъде марка, винаги ще бъде най-известният български отбор в чужбина. И никакви финансови кризи, проблеми или срутвания няма да променят това. Ето, кой футболист от А група игра на световното първенство в Бразилия - вратарят на ЦСКА. Това не е случайно. ЦСКА е марката, която привлича и която е позната по света. Достатъчно е.

Левски изрита Пепе Мурсия само след 55 дни работа, а му обещаваше една година спокойствие. Как си обяснявате тази рокада при "сините"?

- Промяната е напълно резонна с оглед на показаното на терена. Не видях никаква съществена разлика спрямо миналите два сезона. Щом играта не се е променила и на йота, тогава какъв е смисълът да държиш испански треньор на поста? Левски има по-слаби футболисти от тези на ЦСКА и това е причината да ги бием постоянно. Нашите играчи са на средно ниво, посредствени. Но тези в Левски са още по-надолу. Само като видиш как се представят водещите футболисти на "сините" и се чудиш дали да се смееш, или да плачеш. Влади Гаджев е добро момче, познавам го, но той във всеки мач си плаче за червен картон. За двамата футболисти с име Валери да не говорим, че е страшно. А централните защитници?! Ако бях директор в някой клуб, въобще нямаше да ги погледна, камо ли да им пипна договорите. На тях им трябват 80 минути, за да се ориентират.

А какво е мнението ви за предстоящото завръщане в клуба на Димитър Димитров?

- Голяма крачка напред. Да си го кажем направо - това е Херо, каквото пипне, става злато. Проблемът ще е да се разберат с Гонзо кой какъв ще е в клуба. И двамата имат качества и работят ли в екип, резултати ще има.

Лудогорец преодоля трудно Партизан и се изправя срещу Стяуа на прага на груповата фаза в ШЛ. Как оценявате шансовете на разградчани и доколко повлия изхвърлянето на Легия от турнира, което прати разградчани при непоставените в жребия?

- Първо, трябва да похвалим политиката, която наложиха братята Домусчиеви. Те запазиха своя състав в продължение на 34 сезона Но най-голяма роля в успехи те на Лудогорец имат тези, които правят селекцията. Тя е най-добрата в България, с най-добре подбраните футболисти, които притежават европейска класа обиграност и бързина. За Георги Дерменджиев може да се напомня, че навсякъде е бил помощник, но той не е останал без работа вече 20 години. Той може би е най-добрият скаут-тактик в България. Където и да беше - в Сливен, Литекс и сега в Лудогорец, Дерменджиев бе човекът, който казва каква тактика да се приложи спрямо съперника. Той е изключителен разузнавач, който много добре оценява как играят противниковите отбори. Полага основите на тактиката за всеки двубой. Неговото отстраняване от щаба на Стойчо Стоев пращането му в дублиращия отбор беше грешка. Стоев се лиши от човека, който казваше как да се играе в отделните срещи. Срещу Стяуа предстоят много тежки мачове. Бях делегат на мачове на Марибор и Легия и мога да кажа, че те категорично са по-слаби от Лудогорец. Но сега със Стяуа нещата стават сложни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички