ЦСКА с шампионски успех, белязан от спорна ситуация и гениална асистенция (ВИДЕО)


ЦСКА с шампионски успех, белязан от спорна ситуация и гениална асистенция (ВИДЕО)
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7459 0

Лидерът във временното класиране на българската Първа лига ЦСКА записа безценен успех срещу Септември София с минималното 1:0. "Червените" изиграха най-трудния си двубой след подновяването, като показаха не толкова съсредоточена игра, колкото в първите две срещи!

Футболистите на Саша Илич записаха от така наречение шампионски победи, за които специалистите твърдят, че са решаващи в борбата за титлата. А именно - когато тимът не играе добре, да съумява да грабне 3-те точки.

Останаха съмнения около това дали бе постигната по възможно най-чистия начин, след като единственото попадение в срещата, дело на Дюкенс Назон, бе белязано от спорен момент. Футболистите на Септември бяха изчистили топката от игра, докато техен съотборник бе на земята.

Трябва да отбележим, че в случая играчът бе извън очертанията на играта и щеше да получи помощ и без играта да бъде спирана. Капитанът Юрген Матей впоследствие не върна топката и от тъч директно асистира на Назон, който се разписва в трети пореден официален двубой. Нападателят напредна с топка в крака, влезе в наказателното поле и преодоля прецизно вратаря.

Отборът на Септември показа различно лице и много агресия в играта си. Това видимо затрудно разконцентрираните "армейци", които особено през първото полувреме не бяха на показаното ниво отпреди дни.

Успехът за ЦСКА можеше и да бъде по-категоричен, но Браян Морено нанесе удар в напречната греда. Секунда след това пък голов удар на Жеферсон бе блокиран от Юрген Матей, който бе твъде близо, за да успее да се отмести.

Така "армейците" събраха 53 точки - 4 повече от Лудогорец, който е с мач по-малко. "Орлите" обаче имат тежко гостуване на Левски във вторник (28.02).

СЪСТАВИ

Септември: Димитър Шейтанов, Асен Георгиев, Димитър Костадинов, Иван Арсов, Йоан Гаврилов, Константин Чешмеджиев, Мартин Петков, Мартин Ачков, Мартин Стоянов, Петър Чуич, Себастиан Якубяк

ЦСКА: Густаво Бусато, Християн Петров, Амос Юга, Юрген Матей, Иван Турицов, Брадли Де Нойер, Марселино Кареасо, Станислав Шопов, Джонатан Линдсет, Жираир Шагоян, Дюкенс Назон

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

ЦСКА очаквано започна по-силно срещата, а първото добро по-добре положение за гол дойде в 7-ата минута, когато Станислав Шопов центрира от ъглов удар и намери Амос Юга, който бе изпуснат. Ударът му с глава обаче бе право в ръцете на Шейтанов.

В 13-ата минута Линдсет изведе по чудесен начин Брадли Де Нойер, който подаде към Назон, но там бранител на домакините се намеси. Играта му не бе толкова убедителна и нападателят на "червените" бе близо до това все пак да вкара от непосредствена дистанция.

Секунди по-късно пък Линдсет стреля отлично отдалеч и след лек рикошет топката мина на сантимер от страничния стълб.

Септември отговори мигновено с опасна контраатака, която завърши с успореден на голлинията пас към Петков, който обаче без малко не засече топката, което щеше да направи задачата на Бусато да спаси много, много трудно.

В 18-ата минута Септември организира нова опасна атака, в чиято основа бе Мартин Петков. Той рязко смени посоката близо до тъчлинията, с което преодоля Християн Петров. Влезе навътре и се справи с още един противников футболист, след което подаде към съотборник на чудесна позиция, но той стреля твърде слабо и в ръцете на Бусато.

В 25-ата минута "червените" отново се пропукаха в отбрана, но бяха спасени от Густаво Бусато, който излезе и спаси срещу съперник очи в очи с него. Димитър Костадинов преодоля Амос Юга елементарно и си осигури този шанс.

В 35-ата минута ЦСКА стигна до нов чудесен шанс, отново след ъглов удар. Отново Юга бе намерен, като той отклони с глава към Назон, а той от непосредствена дистанция от вратаря не успя да го преодолее. Стражът изби в нов ъглов, след чието изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

42' - 0:1! Много хитра игра от капитана Юрген Матей, който хвърли тъч и изведе Дюкенс Назон. Нападателят напредна с топка в крака и стигна до наказателното поле, където преодоля стража с прецизен изстрел.

Преди тъча играчите на Септември изчистиха топката, за да бъде оказана медицинска помощ на техен футболист. Впоследствие обаче "червените" не им я върнаха, а директно организираха въпросната голова атака. В случая трябва да вметнем, че домакините изчистиха топката, въпреки че футболистът им бе извън очертанията на терена.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на старата на втората част Шейтанов излезе неразчетено и имаше късмет, че Гарсес бе бързо затворен и не успя да пусне топката към свой съотборник на по-централна позиция, за да нанесе удар в опразнената врата.

В 78-ата минута ЦСКА стигна до прекрасно положение за гол след статично полодение. Гарсес овладя топката след разбъркване и центрира добре, но там ударът на Браян Морено с глава се спря в напречната греда.

При добавката пък играчите на Саша Илич си попречиха и Матей блокира голов изстрел на Жеферсон.

Постепенно в следващите минути "армейците" започнаха да са по-агресивни в атака и имаха няколко добри шанса да си решат двубоя, но не бяха достатъчно прецизни в завършващата фаза. Септември пък показа, че ще използва всеки удобен момент за контраатака - най-вече с дълги подавания.

До края на срещата Септември така и не успя да осъществи натиск, с който да създаде напрежение и поредица от положения пред вратата на Бусато, с което да си заслужи точката.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата тима играха един срещу друг през декември миналата година, когато се изправиха на осминафиналите за Купата на България. Тогава "армейците" надделяха с 2:1 и по този начин затвърдиха пълната си доминация над този съперник.

Откакто двата отбора се засякоха отново в елита на българския футбол, са изиграли шест официални срещи - пет от които - в шампионата. Всички те са спечелени от ЦСКА. Нещо повече - в първенството Септември има едва едно попадение срещу "червените" в тези пет двубоя, като то идва при резултат 1:5. Головата разлика в мачовете от Първа лига през 21-ви век е 12:1 в полза на ЦСКА.

Проблем за Септември ще бъде и фактът, че няма да може да разчита на Атанас Касабов и Симеон Александров - важна част от нападението на тима. Кабов, който е бивш играч на Левски, е наказан заради картони.

В класирането ЦСКА има 50 точки - 1 повече от втория Лудогорец. Септември пък е на незавидното 13-о място, от което обаче може да бъде изместен. Тимът има едва 16 точки - 34 по-малко от днешния си опонент.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички