ЦСКА разби Осиек, но след глупост в края пропусна да го разгроми преди реванша от Лигата на конференциите


ЦСКА разби Осиек, но след глупост в края пропусна да го разгроми преди реванша от Лигата на конференциите
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

17162 0

Носителят на Купата на България ЦСКА изигра най-силния си мач от началото на сезона и разгроми Осиек с 4:2 в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Така "армейците" взеха комфортен аванс преди реванша, който ще се състои след седмица (12.08 - четвъртък) в Хърватия. Важно напомняне е, че правилото за голове на чужд терен не важи от този сезон в европейските клубни турнири под егидата на УЕФА.

Въпреки че Осиек бе определян като фаворит от букмейкърите, хърватският гранд записа първо поражение за кампанията, като бе тотално надигран от българския отбор и дори можеше да загуби и с по-голям резултат. Пореден впечатляващ мач за ЦСКА изигра Греъм Кери, но трябва да отбележим, че всички футболисти от "червеното" нападение заслужават само похвали.

ЦСКА започна ударно и поведе в 30-ата минута след страхотен индивидуален пробив на Брадли Мазику. 9 минути по-късно пък Кери ознаменува добрата си игра с гол и сложи началото на серия от бърза размяна на попадения.

Две минути след него гостите намалиха изоставането си и реализираха попадение без чисто положение за такова. То дойде след изпълнение на ъглов удар и засечена топка с глава от Шкорич. По-малко от 60 секунди след това обаче "армейците" отново възстановиха преднината си от два гола чрез добро изпълнение на Жорди Кайседо с глава.

През почти цялото второ полувреме ЦСКА отново бе по-активният тим и създаде доста добри ситуации, но голът падна чак в 74-ата минута, когато Кайседо пое топката в собственото си поле и спринтира с човек на гърба чак до наказателното поле, където отклони към Йомов, за когото нямаше проблеми да се разпише от отличната позиция.

До края на срещата "армейците" се разконцентрираха и това им коства скъпо, тъй като след грешка Густаво Бусато, който излезе неразчетено извън полето си, Осиек вкара и направи задачата си преди реванша една идея по-лека.

ЦСКА: Бусато, Турицов, Матей, Антов, Мазику, Юга, Жеферсон, Кери, Йомов, Вилдсхут, Кайседо

Осиек: Ивушич, Юрчевич, Лончар, Шкорич, Милош, Югович, Жапер, Клейнхейслер, Бахар, Фиолич, Миерес

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят продължи на високи обороти и през втората част, а българският отбор спокойно можеше да вкара поне още едно попадение, но поради липсата на достатъчно съобразителност в последната фаза от атаките не се стигна до такъв.

В 57-ата минута Кери центрира меко в наказателното поле и намери Жорди Кайседо, който успя да стигне пръв до топката и да отправи опасен изстрел с глава, който обаче не намери рамките на вратата на Осиек.

74' - 4:1! ЦСКА успя да увеличи своя аванс. Жорди Кайседо направи феноменален спринт с топка в крака, поемайки я от своята половина и стигайки до самата аутлиния, където се освободи от топката, подавайки към Йомов, който отблизо се разписа на опразнената врата.

90+3' - 4:2! Осиек намали изоставането си в резултата след много груба грешка на Густаво Бусато, която бе наказана.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 9-ата минута Юга, Вилдсхут и Кери комбинираха пред вратата на Осиек, а последният успя да си намери позиция за стрелба и шутира мощно, но Ивушич изби в ъглов удар. След изпълнението на корнера пък Антов стреля от много трудна позиция с глава, а Ивушич отново се намеси, този път, спасявайки от самата голлиния.

"Армейците" продължиха да играят по-активно от своя съперник и до средата на полувремето, но 100%-овите голови положения липсваха, а освен това нерядко се стигаше и до грешки при разиграванията. Кери отправи и втория си удар в срещата, след като получи топката и опита да стреля от движение, но изстрелът се оказа много далеч от крайната цел.

В 26-ата минута "червените" разиграха отлично топката и в крайна сметка Йомов гърдира и отклони към Кери, на когото обаче му се наложи да стреля с далеч по-слабия му ляв крак и от добра позиция не успя да уцели вратата, стреляйки встрани по земя.

Само две минути по-късно Кери изведе с петичка Турицов по фланга, а бранителят центрира към Кайседо, който бе оставен абсолютно непокрит на перфектна позиция. Нападателят обаче не успя да осъществи добър контакт с топката и тя се отклони от неговото рамо.

30' - 1:0! По-активната игра на ЦСКА даде резултат! Юга се пребори за топка в центъра и подаде към Мазику. Крайният бранител проби по страхотен начин и се озова в наказателното поле, където отправи удар с по-неудобния си десен крак, с който не остави шансове на стража на гостите.

39' - 2:0! Йомов изведе Турицов с подаване на аутлинията, крайният бранител я настигна и центрира по отличен начин, а в наказателното поле намери влизащия на скорост Кери, който от непосредствена дистанция с глава разстреля Ивушич, който нямаше как да отрази удара, въпреки че докосна топката.

Само секунди по-късно гостите стигнаха до първата си по-сериозна ситуация. Клайнхейслер влезе навътре и стреля в далечния ъгъл, но Бусато добре извади с една ръка в ъглов удар.

41' - 2:1! За съжаление, след изпълнения ъглов удар топката се отклони в главата на Иван Турицов, който си отбеляза автогол.

42' - 3:1! Само секунди по-късно "армейците" възвърнаха аванса си от две попадения. Йомов центрира меко към Кайседо, който с глава отблизо не остави шансове на вратаря на Осиек.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

ЦСКА се класира по доста драматичен начин за тази фаза, след като във втория квалификационен кръг за над 210 минути така и не си отбеляза попадение с Лиепая (Латвия). Това наложи изпълнения на дузпи, а там стражът на "червените" Густаво Бусато се представи на висота и пропускът на Ахмед Ахмедов остана без значение, тъй като домакините не вкараха цели 3 пъти.

Осиек също се измъчи, за да стигне до този сблъсък, макар и не чак толкова драматично. Хърватите отстраниха полския Погон Шченин в миналата фаза, като след нулевото равенство на полска земя в първата среща, Осиек успя да спечели с 1:0 реванша.

Двата тима играха един срещу друг съвсем наскоро - преди по-малко от две години. Тогава жребият ги противопостави във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Срещата в София завърши с успех 1:0 за "армейците", но на реванша те допуснаха поражение със същия резултат. Последваха продължения, в които не паднаха попадения, и дузпи, където "червените" надделяха след 4:3. Тези двубои се играха на 25.07.2019 година и на 01.08.2019 година.

Който и отбор да продължи напред измежду ЦСКА и Осиек, ще има много трудна задача в следващата фаза, която е последното препятствие преди групите. В плейофа съперникът за победителя от тази двойка ще е един измежду чешкия гранд Виктория Пилзен и ТНС от Уелс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички