ЦСКА надигра Черно море и си тръгна с 3 точки от Варна след дебютен гол и куриозна вратарска грешка


ЦСКА надигра Черно море и си тръгна с 3 точки от Варна след дебютен гол и куриозна вратарска грешка
Снимка: Ivaylo Borisov / LAP.bg

7005 0

ЦСКА победи напълно заслужено Черно море с 2:0 в среща от 18-ия кръг на Първа лига. На стадион "Тича" във Варна играчите на Саша Илич надиграха тези на Илиан Илиев и постигнаха петия си пореден успех далеч от София.

Първото полувреме завърши 0:0 единствено заради добрите намеси на вратаря на "моряците" Георги Георгиев. Все пак, в 64-ата минута той нямаше какво да стори, когато Жеферсон бе оставен непокрит и стреля силно от границата на наказателното поле, отбелязвайки първия си гол за сезон 2022/23!

В 75-ата резервата Марселино Кареасо шутира силно от дистанция, но Георгиев сякаш подцени топката и не успя да я улови сигурно, а тя мина между краката му и влезе във вратата за 2:0. 

До неприятни сцени се стигна в края на мача, когато Матеус Клементе фаулира Брадли де Нойер, а бранителят на "червените", който малко преди това си бе изкарал жълт картон, реагира бурно и впоследствие главният съдия му показа втори жълт и съответно червен. Футболистът на Черно море пък получи жълт!

Освен Брадли де Нойер, който ще бъде наказан за 1/16-финала за Купата на България срещу Гигант Съединение (26 ноември), на разположение на Саша Илич няма да бъде и Тибо Вион, който днес получи 5-ия си жълт картон от началото на кампанията!

Със спечелените 3 точки днес ЦСКА събра актив от 44 на първото място и има аванс от 6 пред втория Лудогорец, който обаче е с три изиграни мача по-малко. Черно море пък остана на шеста позиция с 29 пункта!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 3-ата минута ЦСКА организира добра атака, при която Назон получи извеждащо подаване зад гърба на отбраната, но защитник на Черно море притича и успя да го блокира с тяло. Останаха съмнения дали не е извършено нарушение, но повторенията показаха, че такова по-скоро нямаше, а и не последва намеса на ВАР. В 8-ата "моряците" отговориха с изненадващ удар от малък ъгъл на Матеус Клементе, който премина много близо до дясната греда на Бусато. 

След десетата минута над "Тича" изгря слънце, но на терена последва затишие, а играта често бе спирана заради нарушения. След едно такова Тибо Вион центрира в наказателното поле, а Жеферсон се извиси и засече с глава, но топката премина доста над напречната греда. 

В 24-ата минута Живко Атанасов опита да изчисти с глава, но се получи рикошет, който изведе Дюкенс Назон сам срещу вратаря, а Георги Георгиев се отличи с блестяща намеса и спаси чист гол! Надапателят на "армейците" определено можеше да нанесе и по-добър завършващ удар, а това бе най-добрата възможност за един от двата тима от началото на срещата. 

След половин час игра на "Тича" Назон комбинира с Маурисио Гарсес, който опита шут от малък ъгъл, но стражът на Черно море отново бе на мястото си и се отчете с второ спасяване. В 33-ата минута Петър Босанчич спря пробив на Дюкенс Назон, но не получи жълт картон за извършеното нарушение.

180 секунди по-късно Тибо Вион нанесе хубав удар от дистанция, а топката тупна коварно пред голлинията, но Георги Георгиев внимаваше и спаси за трети път вратата си. Първото официално предупреждение пък бе за ЦСКА, след като Християн Петров задържа Васил Панайотов и спря евентуална бърза атака на домакините в 38-ата минута. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част отново започна с натиск на гостите - в 46-ата минута Иван Турицов пусна успоредно на голлинията подаване, а Маурисио Гарсес закъсня с части от секундата и не успя да засече топката. Малко след това съставът на Илиан Илиев осъществи подобна атака, която завърши с изстрел над вратата на Васил Панайотов.

*В 49-ата Тибо Вион получи втория жълт картон в мача, който бе негов пети от началото на кампанията, а това означава, че ще бъде наказан за 1/16-финала на ЦСКА за Купата на България срещу Гигант Съединение (26 ноември)!

В 52-ата минута Илиан Илиев извърши първа смяна и пусна в игра Николай Златев на мястото на Мади Кета. Секунди по-късно играчите на Черно море поискаха дузпа за евентуално нарушение на Амос Юга, но реферът не видя такова. В 55-ата Цветомир Панов получи жълт картон за задържане на съперников футболист. 

В 64-ата минута играчите на Саша Илич разиграха хубаво в близост до корнера, след това Иван Турицов намери с подаване Жеферсон, който бе на границата на наказателното поле, а бразилецът си овладя добре топката и нанесе силен удар, при който Георги Георгиев нямаше шанс - 1:0 за ЦСКА! Това бе първи гол за Жеферсон в Първа лига за сезон 2022/23!

Последваха две смени от треньора на "червените" - Браян Морено и Марселино Кареасо се появиха на местата на Дюкенс Назон и Тибо Вион. Илиан Илиев също направи две корекции - терена напуснаха Мимито и Велислав Василев, а в игра влязоха Матиас Курьор и Алекс Фернандес.

В 73-ата Николай Златев нанесе първия точен удар към вратата на ЦСКА, но Густаво Бусато нямаше проблеми. Секунди по-късно "армейците" отбелязаха и втория си гол - Марселино Кареасо шутира силно по земя от дистанция, а Георги Георгиев допусна куриозна грешка и позволи топката да мине между краката му - 2:0!

Седем минути преди края на редовното време Джонатан Линдсет отстъпи мястото си на Станислав Шопов. Ангел Ангелов пък замени Исмаил Иса в състава на Черно море. В 85-ата Мено Кох получи жълт картон за нарушение именно срещу 22-годишният Ангелов. В добавеното време официално предупреждение получи и Брадли де Нойер за разкарване на топката. Браян Морено можеше да направи победата на ЦСКА класическа в 93-ата минута, но Георги Георгиев се отчете с добро спасяване.

Малко след това Матеус Клементе изрита Брадли де Нойер на тъча и така се стигна до сблъсък между футболистите, а в крайна сметка главният рефер реши да изгони Де Нойер с втори жълт картон заради реакцията му, докато Клементе получи жълт. Това означава, че Де Нойер също няма да е на разположение на Илич за 1/16-финала за Купата на страната!

Стартови състави:

Черно Море: 22. Георги Георгиев, 3. Живко Атанасов, 15. Петър Босанчич, 32. Мартин Дичев, 2. Цветомир Панов, 7. Матеус Клементе, 88. Мимито, 20. Мади Кета, 10. Велислав Василев, 71. Васил Панайотов, 9. Исмаил Иса

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 21. Амос Юга, 22. Енес Махмутович, 6. Християн Петров, 19. Иван Турицов, 5. Брадли де Нойер, 3. Жеферсон, 7. Джонатан Линдсет, 15. Тибо Вион, 27. Маурисио Гарсес, 9. Дюкенс Назон

Черно море - ЦСКА по ТВ: Къде да гледаме мача от Първа лига?

ПРЕДИ МАЧА

След грешната стъпка на "Българска армия" преди седмица срещу Локомотив София (0:0), ЦСКА ще трябва да се опита да задържи преднината от 3 точки пред Лудогорец на върха в Първа лига.

"Червените" ще бъдат без двама от основните си футболисти до сега през сезона - Юрген Матей и Лазар Туфегдчич, които са с контузии. Мено Кох е готов да се завърне, след като получи сътресение по време на гостуването на Локомотив Пловдив преди два кръга. 

Черно море и Илиан Илиев ще се опитат да прекъснат серията си от две срещи без победа, след като "моряците" записаха равенство срещу Левски и загубиха от Славия в София.

Първата среща между двата отбора за сезона завърши с минимална победа на ЦСКА след попадение на Асен Дончев, което бе и дебютен гол с екипа на "червените" за юношата на тима. 

*Последната победа на варненци над ЦСКА датира от 2019 година, когато успяха да спечелят с 3:1 на "Армията".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички