Армията на Саша Илич разби Арда (Кърджали) за старт в Първа лига


Армията на Саша Илич разби Арда (Кърджали) за старт в Първа лига
Снимка: Emona Tsoncheva LAP.bg

6859 0

Българският гранд ЦСКА започна сезон 2022/2023 в Първа лига с класическото 3:0 над Арда Кърджали. Двубоят на стадион "Българска армия" в София бе белязан с твърда игра, много положения и хеттрик на новото бразилско попълнение при "червените" - Маурисио Гарсес

Гостите започнаха по-добре срещата и имаха първите по-добри положения пред една от двете врати. И двата тима заложиха на твърда игра и много нерви похабени вместо да се играе футбол. Това даде отражение още преди полувремето, когато Милен Желев бе изгонен за втори жълт картон за игра с ръка в опит да спре атаката на Амос Юга. Футболистът напусна терена без много пререкания, но важното е да се отбележи, че първия му картон е за спор с нападателя на ЦСКА - Калоян Кръстев. 

"Армейците" успяха да използват численото си преимущество и поведоха в края на полувремето с гол на бразилеца Маурисио Гарсес. Той засече центриране от корнер на Тибо Вион.

Втората част натискът се засили и нови два гола на крилото на "червените" оформиха крайния резултат - единият отново с глава от ъглов удар изпълнен от Станислав Шопов, а другият с индивидуален рейд и класно изпълнение в далечния ъгъл на вратата. 

Така "червените" победиха кърджалийци със същия резултат, с който Лудогорец сломи Септември два дни по-рано и се изкачи на първо място в класирането, за сега. Следващият мач на Саша Илич и момчетата е гостуване на Локомотив София, който днес загуби домакинството си на Черно море. Арда ще търси първата си победа като приеме Берое във втория кръг на Първа лига. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първото добро положение в мача се откри пред гостите, които откраднаха топката в центъра и започнаха бърза атака от дясно, Тилев надбяга Де Нойер и центрира опасно, но Иван Турицов изчисти с глава пред погледа на Йорданов. ЦСКА отговори с атака отляво, но до опасност не се стигна. Туфегджич излезе на стрелкова позиция в 7', но стражът на Арда успя да стигне до топката и бе лошо фаулиран от атакуващия футболист на домакините. И двата отбора играят с твърдо, но главният съдия Радослав Гидженов позволява по-свободна игра. След пряк свободен удар гостите отново имаха шанс, след като Коконов успя да нахлуе в наказателното поле и от аут линията върна за централния нападател, но защитник успя да избие преди да се стигне до удар. В 17' домакините получиха право да изпълнят фал на 25 метра от вратата на Арда, топката мина опасно.

След това Симеонов беше напът да обърка плановете на "сините" след спорен пас, но Кръстев му направи нарушение, а след това избухна срещу главния съдия, който в край на сметка бе принуден да му покаже жълт картон, а за да е честна ситуацията такъв бе показан и на Милен Желев. Кърджалийци отговориха с далечен удар от 25 метра на Светослав Ковачев, но Бусато се намеси прекрасно и изкара в корнер в 21'. 

ЧЕРВЕН КАРТОН: Милен Желев си изкара нелеп втори жълт картон за игра с ръка извън наказателното, за да спре атаката на Амос Юга. По този начин оставя тима си с по-малко футболисти на терена още в 30'. Твърдата игра на отборите доведе до тежко влизане на Кръстев с коляно в областта на рамото на стража на Арда в 39', за което играта беше спряна. ЦСКА увеличи мощта си в нападение в края на полувремето, но освен разбърквания в наказателното поле не се случи нищо по-опасно. 

ГОЛ! Маурисио вкара дебютния си гол с "червената" фланелка в първата минута на добавеното време на първата част. Бразилецът засече с глава центриране от корнер и остави безпомощен Симеонов. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още две минути след началото на втората част, домакините имаха възможността да удвоят, но удара на Туфегджич не бе от най-добрите и мина в ляво на вратата. В последствия се видя, че има и засада. Арда имаше в своя шанс в 50', след като Ковачев надбяга централната защита на "армейците", но ударът му бе неточен. 

ГОЛ! Маурисио вкара втори гол за ЦСКА по идентичен начин като през първото полувреме. Центриране от корнер в 52', неубедителна намеса на Симеонов и топка в мрежата на Арда.

ГОЛ! Гарсес оформи хеттрик в дебютния си мач за "червените". Амос Юга изведе бразилеца, който успя да избяга от засадата, и отбеляза по земя с прецизен удар в далечния десен ъгъл в 56'.

ЦСКА продължи да търси головете, като центриране на Юга намери главата на Кръстев, който стреля неточно в 62'. След като поведоха с 3:0 "армейците" намалиха темпото и направиха две смени, като Матей излезе, за да направи дебюта си и Енес Махмутович, който чака повече от 6 месеца, за да бъде картотекиран. Голмайсторът Гарсес отстъпи на 18-годишния нападател Марк-Емилио Папазов. Дебюта си направи и Жеферсон Телес, който влезе в игра на мястото на Тибо Вион в 78'. Промените леко разконцентрираха ЦСКА и позволиха на Арда да опита да отбележи поне почетно попадение, но до такова не се стига поне до 81'. В последните 10 минути на срещата нямаше много блестящи нападения, като играта се развиваше главно в центъра на терена. 

Стартови състави: 

ЦСКА: Бусато - Юрген Матей (К), Петров, Турицов, Де Нойер - Вион, Амос Юга - Маурисио, Шопов, Туфегджич - Калоян Кръстев

Арда: Симеонов - Желев, Крачунов, Стоев, Лозев - Юруков, Котев - Ковачев, Коконов (К), Тилев - Йорданов

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ЦСКА - АРДА В ПЪРВА ЛИГА

ПРЕДИ СРЕЩАТА

ЦСКА стартира новия сезон с нов треньор и нови амбиции да пребори хегемонията на шампиона Лудогорец. Саша Илич ще направи своя официален дебют начело на "червените" срещу тима на Арда. В тима на Кърджали също са с нов наставник - Александър Тунчев.

След края на последната кампания ЦСКА се раздели с няколко играчи, включително с голмайстора си Жорди Кайседо. Подсилиха се с Лазар Туфегджич, Станислав Шопов, Брдли де Нойер и Дюкенс Назон, чакат се и още попълнения.

Арда също се подсили преди сезона, вземайки някои опитни футболити в лицето на Анатоли Господинов, Пламен Крачунов и Деян Лозев. Отборът беше напуснат от петима играчи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички