"Армейците" припомниха историята и честитиха Деня на независимостта


"Армейците" припомниха историята и честитиха Деня на независимостта
Снимка: CSKA.BG

460 0

ЦСКА припомни историята на едно от най-значимите събития в българската история - обявяването на независимост. "Армейският" клуб честити празника на всички българи, разказвайки събитията от далечната 1908-а година.

Ето какво написаха "червените" на клубния си уебсайт:

"Армейци,

На днешната дата - 22 септември, през 1908 година в църквата "Свети четиридесет мъченици" в Търново с Манифест е провъзгласена независимостта на България и тя е обявена за царство. Манифестът е издаден от името на княз Фердинанд І и подписан от членовете на правителството, начело с Александър Малинов. Респективно пред името на българския владетел стои вече титлата цар. С този политически акт са отхвърлени последните формални васални връзки с Османската империя, наложени на страната ни от Берлинския конгрес през 1878 г.

Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Честит празник, българи"!

Ето прекрасната инициатива на "армейците" в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Висша лига

"Отвличания, грабежи и корупция: Откъде са парите на Роман Абрамович - разследване"

Руският олигарх Роман Абрамович продължава да бъде едно от най-обсъжданите имена във Великобритания. Собственикът...

Реклама
Най-четени новини

виж всички